Kaune atidaroma garsios performanso menininkės M. Abramovič paroda

Kauno paveikslų galerijoje trečiadienį visuomenei atveriama garsios performanso menininkės Marinos Abramovič paroda „Būties atmintis“.

„Atidaryti parodą šiais neramiais laikais yra ypatinga. Kad ir ką bedaryčiau, kiekvieną rytą atsikėlusi aš suprantu, kad už sienos yra Baltarusija, o už jos sienos – Ukraina, kurioje vyksta karas“, – antradienį žurnalistams Kaune sakė menininkė.

„Paroda paremta performansu, vaizdo darbais. Publikai labai svarbu praleisti prie jų laiko: kai kurie iš jų ilgesni, kiti – trumpesni, tačiau šioje parodoje yra ir meditacinis momentas“, – kalbėjo ji.

LNK reportažas:

Pasak jos, ši paroda bus puiki proga susipažinti su performanso menu.

Kaip teigia organizatoriai, parodoje numatyta išsamiai pristatyti svarbiausius M. Abramovič kūrybos etapus nuo 1960-ųjų – eksponuoti garsiausius kūrinius, interviu videodokumentacijas ir žymiausias menininkės videoinstaliacijas.

Galima peržiūrėti tai, su kuo ji tapo pasaulyje pripažinta ir be galo žinoma.

„Paroda „Būties atmintis“ – milžiniška video instaliacija. Daug persipinančių garsų, vaizdų. Tai labai išsamus kūrybos pristatymas nuo pat pirmųjų darbų, žiūrovui suteikiant perspektyvą iš šių dienų pozicijos. Kaip sakė pati menininkė, tai lyg choras“, – sakė parodos kuratorius, galerijos „Meno parkas“ vadovas Arvydas Žalpis.

Pasak jo, didžiausias iššūkis rengiant šią ekspoziciją buvo techninė pusė: ekranai, įranga, laidai, projektoriai – jų reikėjo ieškoti ir aplinkinėse šalyse, nes dėl sutrikusio tiekimo dešimčių prietaisų nebuvo įmanoma užsakyti.

„Paroda yra galimybė pažiūrėti į jos kelią nuo pradžių“, – apie parodą sakė kuratorius.

„Galima peržiūrėti tai, su kuo ji tapo pasaulyje pripažinta ir be galo žinoma“, – teigė jis.

Ši paroda yra Kaunas – Europos kultūros sostinė programos dalis. Ji veiks iki liepos.

Kaune viešinti M. Abramovič ketvirtadienį „Žalgirio“ arenoje taip pat skaitys paskaitą „Performansas. Praeitis. Dabartis. Ateitis“. Joje ji teigia pristatysianti „savo pasaulio viziją, savo žinutę apie tai, kur mes judame šiais siaubingais laikais“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

inteligentai

inteligentai portretas
Nežadam eiti į tą parodą. Aplamai mums performansai neįdomu.

MENININKAS

MENININKAS portretas
SUPER kas jus per zmones jei nesuprantate tikro meno jiegos itakos jusu smegenims Matau dar lietuviams truksta isaiskinimo ir pojucio kas yra tikras menas Ateikit i paskaita tada suprasite ir busit suprastas kitu atejusiu menininku Ji tikra menininke kurri pakeis pasauli

supratau

supratau portretas
...kodėl ji taip savo atvaizdą propaguoja, kai perskaičiau, kad gimusi 1946-aisiais, reiškia, jos dabartinė išvaizda - menininkų plastikų produktas. Nevadinkit jos ukrainiete, gimė ji anuometinėje Jugoslavijoje.Vaikystėje, skaičiau, pajutusi "menininko įkvėpimą", savo kambarį išterlino batų tepalu, kad niekas neužeitų...Ir manau, ji puikiausiai perprato Anderseno pasakos apie "karaliaus drabužius" esmę, ir toliau kabina makaronus ant ausų tiems, kurie bijodami pasirodyti neišprusę ir nemadingi, kvykauja: "oi, koks perfomansas, oi, koks menas"...
VISI KOMENTARAI 30

Galerijos

Daugiau straipsnių