Kaunas – (n)esamas šiuolaikinio šokio miestas

Idėjų nestokojantys šokėjai Marius Pinigis ir Marius Paplauskas gyvena kūrimo nuotaika. Tarptautiniame kontekste jau įvertinti, skirtingiems šokio stiliams – šiuolaikiniam ir gatvės – atstovaujantys atlikėjai dirba su projektu "(g)round zero".

Abu šokio stilius originaliu būdu sujungsiantys atlikėjai rudenį pristatys novatorišką lietuviškame kontekste spektaklį, kuris, jų pačių teigimu, yra skirtas Kaune gyvenantiems šiuolaikinio šokio gerbėjams.

Iššūkis kūrybai ir gyvenimui

Kurti spektaklį šokėjus inspiravo jųdviejų draugystė, sceninė patirtis ir stiprus noras kurti drauge. Kad kažką įdomaus norėtų sukurti kartu, pirmą kartą šokėjai pradėjo kalbėtis dar prieš penkerius metus, bet tada dar neturėjo reikiamos patirties, tačiau visada norėjo sujungti savuosius šokio stilius. Tad šiame projekte ir bandys atrasti tą jungiamąją grandį.

"Pavadinimas yra militaristinis terminas, reiškiantis "sunaikinti iki pagrindų". Bet iš tikrųjų mes mintyje neturime tokios potekstės, jis labiau asocijuojasi su rizika "viskas arba nieko". Pavadinime dar yra skliaustelis, kai jį nuimi, išeina "round zero" – apskritas nulis. Tai simbolizuoja mintį, kad mes tuščioje, lygioje vietoje (sudėtingose šokėjui Kaune sąlygose) kursime savo pajėgomis ir bandysime įrodyti, kad galima kurti ir čia", – projekto pavadinimą aiškino M.Pinigis.

Jaunieji drąsūs kūrėjai prisipažįsta nebiją sudegti, nors bandys įgyvendinti idėjas, kurios Lietuvoje dar nėra plačiai žinomos. Jie išsikėlė sau tikslą atrasti kažką nauja ne tik pačiame šokyje, bet ir tai, kas būtų nauja jiems patiems. O tematika užgimusi labai natūraliai, tiesiog bendraujant ir prisimenant vaikystę.

"Atsirado bendrų prisiminimų, nors kartu ir neaugome, žiūrėjome tuos pačius filmus ir žavėjomės jų herojais. Kartais jie juokingi, pavyzdžiui, prisimeni, kaip lauke lakstydavai ir vaidindavai vėžliuką nindzę, ant galvos užsirišęs Pirmosios Komunijos juostą. Nebijome iš savęs, o ir iš tų herojų, kurie vaikystėje atrodė kaip kažkokie dievai, šiek tiek pasijuokti", – sakė M.Pinigis.

Nereikėtų suprasti, kad spektaklis bus kažkoks nerimtas ar juokingas. "Mes labai stengiamės akcentuoti tą iššūkį sau, nes spektaklio metu turime vienas kitą stipriai motyvuoti ir keisti. Tai susiję ir su mūsų pačių gyvenimais – atrodo, kad natūraliai susitikome kažkokio pokyčio laiku", – sakė atlikėjas.

Gastrolės aplenkė premjerą

Galutinės premjeros data ir vieta kol kas neišrinkta, tačiau ji numatoma spalio–lapkričio mėnesiais, greičiausiai vyktų įprastoje teatrinėje erdvėje. Įdomu tai, kad nors spektaklis dar nepastatytas, bet jo kūrėjai jau turi pakvietimą jį rodyti užsienyje. Gegužę pristatę pirmąją dalį prodiuseriams, sulaukė pasiūlymo rudenį spektaklį parodyti Kijeve.

"Greičiausiai mūsų pasirodymas suintrigavo tuo, kad buvo kitokios formos. Pasirinkome vienodą įvaizdį – plikas galvas ir dideles barzdas. Galbūt šis suvienodėjimas ir sukūrė to intriguojančio netikėtumo efektą. Faktas, kad esame kviečiami ir laukiami užsienyje mus labai motyvuoja. Tačiau mūsų prioritetas yra spektaklį parodyti Kaune", – džiaugėsi kūrėjai.

Spektaklis miestui

Dar vienas svarbus aspektas, subūręs šokėjus – stiprus noras sukurti spektaklį Kaune ir jį skirti būtent miestui.

Ne paslaptis, kad daugelis šokėjų, o ir kitų scenos menų atlikėjų, Kaune trumpai užsibūna. Pagrindinė priežastis – tinkamos kūrybai erdvės trūkumas. Tarp šių menininkų atsidūrę M.Pinigis ir M.Paplauskas nuolat blaškosi tarp Kauno, Vilniaus ir Klaipėdos. Šokėjai atviravo, kad jiems tenka daug priverstinai keliauti, nors abu jaučia begalinę trauką kurti Kaune. Anot jų, iki šiol Kaune šokėjams nėra buvę palankių sąlygų save išreikšti, nes tiesiog nėra tam tinkamos fizinės erdvės. Netgi "Auros" pasirodymai yra pristatomi kitų teatrų ar universitetų salėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių