Kartvelų muziką kauniečiams pristatys unikalus ansamblis „Suliko“

  • Teksto dydis:

Tbilisio valstybiniame Zacharijos Paliašvilio operos ir baleto teatre susibūręs vyrų vokalinis ansamblis "Suliko" kauniečiams pristatys įstabų kartvelų muzikos paveldą.

Ypatinga darna

Paklauskite chorvedžių apie operos solistų galimybes dainuoti subtilią ansamblinę muziką. Ko gero, sulauksite skeptiško atsakymo. Individualūs balsų tembrai, galinga vokalo emisija, ekspresyvus operos solisto amplua ir darnus kolektyvinis skambesys, susiliejantis į bendrą garsų paletę, – išties sunkiai suderinami dalykai. Tačiau kiekviena taisyklė turi išimčių. Ir geriausias to liudijimas – į Kauną iš Sakartvelo atvykstantis vokalinis vyrų ansamblis "Suliko".

Prieš dvylika metų Tbilisio valstybiniame Z.Paliašvilio operos ir baleto teatre susibūrusiame ansamblyje dainuoja teatro solistai, atliekantys operos žanro, chorinę, kartvelų tautinę muziką, sakralinę polifoniją ir miesto folklorą, ne tik dainuojantys, bet ir grojantys tautiniais instrumentais.

Ansamblis "Suliko" – vienas populiariausių ir žinomiausių tautinės Sakartvelo muzikos kolektyvų. Manytina, kad tai vienintelis pasaulyje tokio pobūdžio kolektyvas, kuriame dainuoja operos solistai. Ansamblio koncertai vyksta pilnutėlėse salėse, nes jų pasirodymas – tikra šventė tiems, kurie mėgsta tautinę muziką ir kartvelišką daugiabalsį dainavimą.

Legendinė daina

Perskaičius ansamblio pavadinimą, daugeliui mintyse suskamba pažįstama melodija. Iš tiesų vien pagalvojus apie Sakartvelo muziką, pirmasis į galvą ateinantis motyvas – daina "Suliko", dažnai klaidingai vadinama liaudies daina.

Šis lyriškas kūrinys – Sakartvelo poeto Akakijaus Ceretelio ir jo giminaitės, savamokslės muzikės Varinkos Cereteli bendradarbiavimo vaisius, pirmą kartą nuskambėjęs besibaigiant XIX a. Daina greitai tapo populiari visoje šalyje, atliekama teatrų ir koncertų scenose, o įsigalėjus sovietų režimui ją, pristatomą kaip liaudies dainą, kartvelų ansambliai išpopuliarino tuometėje SSRS.

Daina "Suliko", kurios pavadinime užkoduotas moters arba vyro vardas, reiškiantis "sielą" ar "širdelę" tapo plačiai žinoma, įvairių atlikėjų įrašyta į plokšteles, išversta į daugelį kalbų, o jos muzikos ir žodžių autorius istorikai prisiminė tik devintajame XX a. dešimtmetyje.

Dainos "Suliko" populiarumo priežastis – jos etninis pradas. Jis skamba tarsi autentiškas kartvelų daugiabalsės muzikos klodų paveldas, puikiai identifikuojamas visame pasaulyje. Prieš aštuoniolika metų UNESCO pripažino kartvelų daugiabalsio dainavimo tradiciją pasauliniu polifonijos šedevru ir įtraukė ją į nematerialių vertybių sąrašą. Šis dainavimo būdas – tikras nacionalinis Sakartvelo turtas, savita šios šalies vizitinė kortelė, kuriai būdinga speciali balsovados technika ir artimų garsinių tonų derinimas.

Nuo operos iki folkloro

Kaip ir kodėl kolegos susibūrė į kamerinį kolektyvą? Kaip pasakoja ansamblio vadovas ir dainininkas Ilja Datuašvilis, ilgamečiai scenos partneriai teatro artistų susibūrimuose nuolat atlikdavę kartvelų liaudies dainas. Tad kartą nuspręsta šį muzikavimo būdą perkelti į sceną.

"Pasikalbėjome su teatro vadovybe ir, gavę sutikimą, ėmėme koncertuoti. Taip 2007 m. gegužę ir gimė ansamblis "Suliko", kurio pavadinimas taip pat atsirado draugiško pasisėdėjimo metu, vienam iš svečių paprašius atlikti dainą "Suliko", – sako I.Datuašvilis.

Ansamblyje – dešimt narių. Visi – kūrybingos ir išskirtinės asmenybės, tačiau visi stengiasi rasti pusiausvyrą, bendrą požiūrį į muzikavimo kultūrą, kad neišsiskirtų nė vienas balsas, o visi skambėtų kaip vientisas darinys.

"Daugiausia dainuojame a cappella, atliekame tautinę kartvelų muziką, bet juk esame operos solistai, tad mūsų koncertuose skamba ir operų arijos, rusų, europiečių, kartvelų bei viso pasaulio kompozitorių kūryba. Repertuare turime kūrinių, rašytų specialiai mūsų ansambliui", – pasakojo kolektyvo vadovas.

Kultūros skleidėjai

Kolektyvas nuolatos dalyvauja savosios šalies vyriausybės organizuojamuose renginiuose, operos teatro Gala koncertuose, televizijos ir radijo laidose. Kaip kartvelų kultūros ambasadorius ansamblis koncertuoja visame pasaulyje. Tarp jų koncertinių kelionių – pasirodymai Prancūzijoje, Vokietijoje, tarptautiniuose festivaliuose Šveicarijoje, Izraelyje, Tunise, Armėnijoje, Latvijoje, Kazachstane, rečitaliai Estijoje, Ukrainoje, Turkijoje, Lenkijoje ir kitur.

Ansamblio muzikavimu turėjo galimybę mėgautis ir Lietuvos klausytojai. Prieš dvejus metus parodos Lietuvos nacionaliniame muziejuje "Kartvelų tautinis kostiumas Europos šeimoje" atidaryme kartvelų dainas atliko ansamblis "Suliko", o pernai Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje "Suliko" surengė koncertą, skirtą pirmosios demokratinės Sakartvelo Respublikos įkūrimo ir Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiams pažymėti.


Kas: Sakartvelo operos žvaigždė – "Suliko".

Kur: Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kada: kovo 25 d. 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių