Karas ir taika Gruzijoje lietuvio akimis

  • Teksto dydis:

XIII tarptautinis fotografijų meno festivalis "Kaunas Photo", nuo 2014 m. tęsiantis lauko parodų tradiciją, šiemet kauniečius ir miesto svečius kviečia apsilankyti Čečėnijos aikštėje, kurioje iki spalio bus eksponuojama jaunosios kartos fotožurnalisto Artūro Morozovo fotografijos darbų serija "Gruzija 2008".

Čečėnijos aikštėje eksponuojama fotografijų paroda lankytojus nukels į 2008 m. rugpjūčio Gruziją, kurioje kariniai Rusijos daliniai, pervažiavę Pietų Osetijos regioną, įžiebė karo konfliktą, pasibaigusį dviejų Gruzijos regionų aneksija. Nuoseklus fotografinis pasakojimas su trumpais autoriaus įrašais parodos stebėtojams atskleis fotožurnalisto prisiminimus ir išgyvenimus, kuriuos jis patyrė keliaudamas po negandų ištiktą Gruzijos kraštą.

Šią parodą pratęs birželio 21 d. 17 val. atidaroma kita A.Morozovo darbų paroda "Lelo burti. Mūšis dėl 16 kilogramų garbės". Ji vyks Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos Vitebsko filiale (P.Lukšio g. 60). Ši ekspozicija supažindins su tūkstantmete Gruzijos kaimelio Šuchučio tradicija – Lelo varžytuvėmis, kurios kartą per metus vyksta Didįjį sekmadienį.

"Didįjį sekmadienį viršutinio ir žemutinio kaimelio vyrai grumiasi dėl 16 kg sveriančio kamuolio, prikimšto žemių ir pripilto vyno. Gruziniškai jis vadinamas "burti". Žaidimo tikslas – šį sunkų odinį kamuolį nunešti į savo kaimelio pusę. Jį miniai šventikas išmeta tiksliai nustatytame centre tarp dviejų upelių. Maždaug 150 m ruožas, per kurį driekiasi net magistralė, tuomet kelioms valandoms virsta tikru Lelo mūšio lauku. Besigrumiančios minios nesustabdo niekas: nei namų tvoros, nei daržai ar kelio ženklai", – pasakoja parodos autorius.

A.Morozovas aktyvią fotožurnalistikos veiklą pradėjo prieš devynerius metus, kaskart atsidurdamas svarbių pasaulio įvykių sūkuryje. Kurį laiką buvusį "Kauno dienos" kolektyvo narį vėliau patraukė Ukrainos konfliktas, kelionės po tolimą šiaurinę Rusijos dalį, Palestiną. Pastaraisiais metais fotografas kūrė reportažus apie pabėgėlius Lesbo saloje (Graikijoje), Makedonijoje, Serbijoje, Kroatijoje, Austrijoje ir kitur. Jo objektyvas neaplenkė ir kruvinųjų išpuolių Paryžiuje. Intensyvi veikla, atsidavimas darbui ir problemų aktualizavimas neliko nepastebėti. Fotožurnalistas pelnė įvairių apdovanojimų, jo fotografijos buvo publikuotos "The Guardian", "Der Spiegel", "Newsweek", "Dailymail", "Le Nouvel Observateur". Ukrainoje užfiksuoti vaizdai ir vaizdo medžiaga panaudota "Netflix" pristatytame dokumentiniame filme "Winter on fire", kuris nominuotas "Oskarų" apdovanojimams.

"Kaunas Photo" – ilgiausiai be pertraukų rengiamas kasmetis tarptautinis fotografijų meno festivalis Lietuvoje ir Baltijos šalyse. Nuo 2004 m. festivalį organizuoja viešoji įstaiga "Šviesos raštas". Jis laikomas vienu svarbiausių tęstinių meno renginių Lietuvoje, kurį finansiškai remia Lietuvos kultūros taryba ir Kauno miesto savivaldybė. Festivalis bendradarbiauja su Europos fotografijos sąjunga ir yra pasaulinės "Festivals of Light" organizacijos narys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Iš TS-LKD Onytės Kyšininkytės nuotykių albumėlio_1

Iš TS-LKD Onytės Kyšininkytės nuotykių albumėlio_1 portretas
Kaune teista už kyšininkavimą, TS-LKD narė(!), ona- danutė gricienė,- po to savo Kauno Žaliakalnio lopšely-daržely su savo iš kriminalizuotos aplinkos kilusia pavaduotoja alma žilinskiene net suorganizavusi kyšių ir duoklių išmušinėjimo gaują! Voliota ir kočiota spaudoje, internete, TV, turinti problemų dėl alkoholio, pati net teisme nesugebanti paaiškinti už ką atleidžia iš darbo žmones, teismuose prieš mane iššvaisčiusi virš 50 tūkstančių litų mokesčių mokėtojų pinigų, mokėdama man priteistas sumas bandžiusi nuvogti nuo manęs dalį pinigų (juos "išlupti" iš "garsiosios vadybininkės" prireikė net Generalinės prokuratūros ir VMI pagalbos!!!) ir t. t. ir t. t.- sėdi sau, direktoriauja kavutės su brendžiu įkalus!? Žandus papūtus ir ką!

Iš TS-LKD Onytės Kyšininkytės nuotykių albumėlio_2

Iš TS-LKD Onytės Kyšininkytės nuotykių albumėlio_2 portretas
O ko nesėdėt, jei už nugaros TS-LKD partijos bendraminčiai, giminingos sielos, o virš jos savivaldybėje dar kupčinsko sukonstruota sėdi iš tokių gricienių gaunamų kyšiukų mylėtojų visa piramidė! Ištrauksi tokį bagdoniuką iš pagrindo ir piramidė gali griūti! O siaube! Šitiek dirbta, šitiek sunkumų ir gėdos pergyventa! Na, bet vertėjo pasistengti! Pinigėliai tik maloniai šlama, tarytum ošia!.. Svarbiausia - sąžinę kaip nors užsiliūliuoti, ir nutaisyti snukelį - lyg aš čia ir ne prie ko! Tokias gricienes skiria, nuima ir myli savivaldybių merai. Paplokime jiems! P. S. TIESA - ONA DANUTĖ GRICIENĖ yra TS-LKD narė!!! Korupcijos pažiba!! Būk TS-LKD ir vogsi, grobsi kiek norėsi! Jei kas – tave balne už kanopų prilaikys partijos bendraminčiai, onytės kyšininkytės klonai! Apsidairyk, tokių Tavo aplinkoje pilna!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių