Kamerinės muzikos festivalis „Avanti“ – mėnuo ilgai laukto skambesio ir muzikinių premjerų

  • Teksto dydis:

Jubiliejinis tarptautinis festivalis „Avanti“ jau dešimtą kartą kviečia klausytojus į muzikinę kelionę Kaune, šiemet supažindindami su profesionaliais Lietuvos styginių kvartetais. Rugsėjo 15–spalio 16 dienomis penkių koncertų cikle skambės žinomi pasaulinio garso kūriniai, lietuvių kompozitorių kūryba ir ilgai lauktos premjeros.

Festivalio „Avanti“ sumanytoja ir meno vadovė Rita Bieliauskaitė pasakoja, kad festivalis kartu žymi ir Vytauto Didžiojo Universiteto (VDU) kamerinio orkestro jubiliejų – abu skaičiuoja dešimtus metus. Renginio startas ypatingas – klasikinės muzikos festivalį laikinojoje sostinėje atidarys Lietuvoje gimęs pasaulinio garso violončelės virtuozas Davidas Geringas.

„Orkestras kaip ir festivalis auga drauge, kiekvienas metais mes pristatome profesionalius atlikėjus ir kolektyvus, atrandame ir kuriame. Mes siekiame pristatyti kamerinę muziką Kaune, juk esame vienintelis toks kolektyvas mieste. Festivalio atidarymui ruošiame ypatingą koncertą, be galo džiaugiamės ir vertiname progas muzikuoti su pasaulinio lygio muzikantais. Koncertuoti su Davidu Geringu mums didelis veiklos įvertinimas ir dar vienas laiptelis aukščiau orkestro meistriškumo pripažinime“, – pasakoja R. Bieliauskaitė.

D. Geringas priklauso šiuolaikiniam pasaulio klasikinės muzikos elitui. Neįtikėtinai platus artisto repertuaras, apimantis laikotarpį nuo ankstyvojo baroko iki šiuolaikinės muzikos, išryškina nepaprastą muziko žingeidumą, ypač aukšto lygio techninę meistrystę ir vidinį lankstumą. Jo intelektualinis tikslumas, stilistinis įvairiapusiškumas, intuityvus melodijos ir tonų pajautimas atnešė šiam muzikui ypatingą pagarbą ir pripažinimą visame pasaulyje.

Rugsėjo 15 dieną, 18 val. D. Geringas kartu su VDU kameriniu orkestru, diriguojamu Vytauto Lukočiaus, scenoje atliks net tris kūrinius violončelei ir styginių orkestrui: premjerinį Jurgio Juozapaičio ,,Metamarfozės“, Karlo Filipo Emanuelio Bacho simfoniją Nr. 5 h-Moll, Wq 182, Luigi Rodolfo Boccherini Concerto N.2 in Re maggiore (g. 479).

Mettis kvartetas. / D. Matvejevo nuotr.

Vyriausiasis dirigentas V. Lukočius pasakoja, kiek daug savyje talpina kamerinės muzikos žanras: „Meilė muzikai yra išskirtinė šio orkestro savybė, todėl kad žmonės susitinka pailsėti nuo didelių simfoninių orkestrų, didelio gausmo, skambesio. Kamerinė aplinka, kurioje išsigrynina garsas ir emocija tampa ne tokia pompastiška, jautri ir miela, tai kas yra muzika“, – pasakoja V. Lukočius.

Dešimtmečio proga, atidarymo koncerte VDU kamerinis orkestras taip pat atliks Jievaro Jasinskio kūrinį „Fractal. Strings Attached“ styginių orkestrui iš VDU kamerinio orkestro dešimtmčio albumo „Fraktalas“, kuriame pirmą kartą sugulė naujausi ir rinktiniai kūriniai, užrašyti Lietuvos kompozitorių – Algirdo Martinaičio, Zitos Bružaitės, Arvydo Malcio, Jievaro Jasinskio ir a. a. Vidmanto Bartulio.

Rugsėjo 18 dieną 16 val. Čiurlionio kvartetas pakvies į nemokamą koncertą VDU Didžiojoje auloje. Šie atlikėjai nepaleidžia išradingo ir techniškai pažangaus kolektyvo vardo – ne veltui Čiurlionio kvartetui pirmajam iš mūsų šalies menininkų buvo suteiktas aukščiausias apdovanojimas – Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija.

Čiurlionio kvarteto repertuarą sudaro klasikos, romantizmo, XX ir XXI a. muzika. Kvarteto nariai Jonas Tankevičius (I smuikas), Darius Dikšaitis (II smuikas), Gediminas Dačinskas (altas), Gleb Pyšniak (violončelė) atliks kompozitorių J. Haydn – Styginių kvartetas C-dur, op. 76 Nr. 3 („Kaizerio“), Hob. III: 77, M. K. Čiurlionio - Tema ir variacijos h – moll, F. Latėno - Styginių kvartetas Nr. 1 „… in extremis…“, A. Piazzolla „Daina ir fuga“ ir „Ryklys” kūrinius.

Festivalio atidarymui ruošiame ypatingą koncertą, be galo džiaugiamės ir vertiname progas muzikuoti su pasaulinio lygio muzikantais.

 

Mėnesio pabaigoje vienas svarbiausių klasikinės muzikos ansamblių – Kauno styginių kvartetas – prikaustys muzikine premjera. Per 40 gyvavimo metų kvartetas savo repertuare sukaupė daugiau kaip 500 kūrinių – nuo klasikų bei XIX ir XX a. kompozitorių iki šiuolaikinių opusų, o rugsėjo 29 d. 18 val. Istorinėje Lietuvos Respublikos Prezidentūroje Kaune klausytojams padovanos pirmą kartą skambėsiantį Algimanto Kubiliūno styginių kvarteto Nr. 6. kūrinį. Koncertas nemokamas.

Spalio 7 d. 18 val. profesionalia muzika dalinsis jaunas ir ambicingas styginių kvartetas – „Mettis”. Vieno perspektyviausio Lietuvos muzikos ir teatro akademijos kolektyvo vakaro repertuare skambės – Ph. Glass – Styginių kvartetas „Company“, J. Haydn – Styginių kvartetas op. 64 nr. 5 „Vieversys“, R. Schumann – Styginių kvartetas op. 41 nr. 3, A-dur kūriniai. Klausytojai kviečiami į nemokamą pasirodymą Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje.

Spalio 16 d. 16 val. VDU Didžiojoje auloje festivalį su trenksmu uždarys prestižinių premijų laureatas – Valstybinis Vilniaus kvartetas ir jubiliejų švenčiantis VDU Kamerinis orkestras, kurie atliks E. Ysaÿe ,,Harmonies du soir“ styginių kvartetui ir orkestrui bei E. Elgar „Introduction and Allegro“. Vyriausiasis dirigentas – Vytautas Lukočius. Koncertas – nemokamas.

Visi festivalio koncertai organizuojami pagal Sveikatos apsaugos ministerijos reikalavimus, išlaikant tarp žiūrovų reikiamus atstumus. Publikos prašoma turėti galimybių pasus ir visų koncertų metu dėvėti burną ir nosį dengiančias kaukes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių