Kalėdines dovanas išvyniojo ir zoologijos sodo gyvūnai

Artėjant didžiausioms metų šventėms Lietuvos zoologijos sodo darbuotojai gyvūnams įteikė dovanų ir taip nustebino augintinius. 

Supakuotos dovanos

Prieš Kalėdas mieste verda gyvenimas: visi skuba, ieško dovanų savo artimiesiems. Praėjus šiam skubėjimo įkarščiui, dovanų sulaukia ne tik tėvai ar broliai, bet ir gyvūnai. Štai Lietuvos zoologijos sodo gyventojus prižiūrėtojai gerokai nustebino. Ketvirtadienio pietūs buvo supakuoti į dideles dėžes, perrištas kaspinais. Dovanos atrodė taip, kaip mes įpratę dėti po eglute.

Ryškiaspalvės dėžės patraukė gyvūnų dėmesį. Didingieji liūtai savo voljere rado net kelias staigmenas. Vienas patinų iš karto griebė iš dėžių sukonstruotą žirafą ir nusitempė ją po stogu. Patelė buvo kiek kuklesnę ir mėsos gabalą išsitraukė iš statinės. Dar vienam patinėliui liko maišas, prigrūstas šienu ir pagardintas mėsos gabalu.

Snieginis leopardas taip pat staigiai čiupo aukštai padėtą kalėdinę dovaną. Iš pradžių nesisekė jos išpakuoti, tad teko ją visa jėga sviesti žemyn ir tada išsitraukti dėžėje paslėptus gardžius pietus. Patelei spalvota dovana iš pradžių sukėlė įtarimą, tačiau uoslė patvirtino, kad viduje yra grobis, tas įsidrąsinusi snieginė leopardė taip pat čiupo specialiai supakuotą dėžę ir jau netrukus smaguriavo mėsą.

Tiesa, kalėdinės staigmenos patiko ne visiems. Kapucinai tik trumpam išbėgo į lauką, tačiau dėl sniego, arčiau spalvotų dėžių nepriėjo. Didesnį augintinių dėmesį dovanos patraukė tada, kai prižiūrėtojai jas perdėjo arčiau uždarų patalpų.

Pramoga gyvūnams

Lietuvos zoologijos sodo darbuotojau tikino, kad dėžėse kartais pateikti gyvūnams maistą yra labai naudinga. Tuomet augintiniams tenka daugiau pajudėti ir nėra nuobodu.

Pramogų reikia ne tik žmonėms, bet ir gyvūnams. Taip įteikiant dovanas, jie gauna užimtumą.

„Pramogų reikia ne tik žmonėms, bet ir gyvūnams. Taip įteikiant dovanas, jie gauna užimtumą. Kai kažkur pakabiname, ar paslepiame po šakomis, gyvūnams reikia pasilipti, nušokti ir pasiimti. Kadangi artėja Kalėdos, šiandien jie gavo dovanėles, kurias turėjo išsipakuoti“, – kalbėjo Plėšriųjų žinduolių skyriaus vedėja Angelė Grebliauskienė.

Ji pripažino, kad į sniegą gyvūnai reaguoja kitaip, todėl jiems buvo neįprasta ne tik pietų pateikimo forma, bet ir oro sąlygos.

„Liūtai ne taip domėjosi, nes lietaus ir sniego nelabai mėgsta, gal jie vėliau, žaidimo metu išsiims likusius skanėstus. Kapucinai iš viso retai į lauką žiemą išeina, bet jie labai domisi, ypač naujai padėtais daiktais. Būna nubėga, pasiima ką nors ir parsineša į šiltas patalpas. Mes ir į dreves gilių pridedam, savanoriai maišelius mums pasiuvo, tad juose įdėti lapai, žolės, todėl gyvūnams reikia tuos maišiukus praardyti, pasižiūrėti, kas yra viduje, ir taip praskaidrinti sau dieną“, – sakė specialistė.

Papuoštas visas sodas

Šventiniu laikotarpiu visos zoologijos sodo prieigos papuoštos. Kai kur lankytojai gali pamatyti pūpsančius besmegenius, kitur matyti šventinė eglutė. Dalis papuošimų įdėta į gyvūnų voljerus, tad kalėdinė nuotaika sode tikrai jaučiama.

„Gyvūnų voljerus stengiamės papuošti kuo natūralesnėmis medžiagomis – iš miško atvežtomis eglutėmis, rąstais. Plėšrūnų voljeruose ant tų eglučių pakabiname ir mėsos gabaliukų, beždžionėms supjaustome apelsinus ar pakabiname sausainius. Manau, kad natūralių eglutės žaisliukų po savaitės jau neliks. Jei kalbėti apie patį sodą, tai jis visas papuoštas, vaikams tikrai yra į ką pažiūrėti“, – tikino vyresnioji zoologė Jelena Trasauskienė.

Gyvūnų prižiūrėtojai įsitikinę, kad kiekvienas gyvūnų mylėtojas, atvykęs į zoologijos sodą šaltuoju metų laiku, tikrai turės ką veikti. Jeigu vasarą arktinius vilkus, snieginius leopardus, korsakus ar tigrą matėte tingiai gulinčius, tai žiema – puikus laikas pamatyti jų naujus ir gražius kailiukus bei stebėti juos laiką leidžiant aktyviai. Šiems gyvūnams šaltukas visais nebaisus ir net šiek tiek malonus, mat gamtoje jie gyvena būtent šaltose vietovėse. Žinoma, visus lankytojus šiltai priims ir terariumo gyventojai, kurie mėgaujasi malonia +20 laipsnių temperatūra, todėl, paspaudus šaltukui ar pradėjus snigti, lankytojai mielai laiką gali leisti terariume, akvariume arba tropinių paukščių paviljone.

Tiesa, kai kurių gyvūnų lankytojai žiemą tikrai nepamatys. Tapyrai, begemotai, kengūros, pelikanai, kiti vandens paukščiai, zebrai žiemą leidžia šildomose patalpose, mat jiems per šalta. Taip pat ir žirafos, tačiau jas lankytojai gali išvysti vidinėse patalpose kiekvieną dieną 14 –15 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių