Kaip mes prisimename Kauną?

  • Teksto dydis:

Magiškas veidrodis yra senovės Kinijos meno rūšis, kai viena bronzinės formos pusė nupoliruojama taip, kad tampa veidrodžiu, o kita pusė išraižoma, dėl to ryškioje šviesoje veidrodis tampa peršviečiamas ir ant sienos projektuoja jame išraižytą raštą. Šios magiškos veidrodžio bei fotoobjektyvo savybės tapo parodos metafora, nurodančia į abipusius vaizdo ir atminties ryšius.

Kaip mes prisimename Kauną? Kaip mūsų atmintyje Kaunas atrodo sovietmečiu ar tarpukariu? Su kokiais vaizdais jį siejame? Ar mūsų prisiminimai yra autentiški, susiję su mūsų patirtimis? O gal juos padiktuoja senos miesto nuotraukos, laikraščiuose, albumuose ar interneto platybėse matytos fotografijos?

Parodoje „Magiškas veidrodis: miesto atmintis fotografijoje“, kuri eksponuojama VDU menų galerijos „101“, bandoma atskleisti, kaip kolektyvinėje vaizduotėje yra kuriamas Kaunas – kokie nuotraukose užfiksuoti kraštovaizdžiai, pastatai ilgainiui tapo neatsiejama šio miesto vaizdinio dalimi. Čia pristatomos skirtingų laikotarpių ikoninės fotografijos, mūsų kolektyvinėje atmintyje įtvirtinusios tokį miesto atvaizdą, kuris ir šiandien daugeliui siejasi ne tik su Laisvės alėja, Rotuše ar Soboru, bet dažnai ir su pasikartojančiais šių vietų fotografijų rakursais.

Kartu keliama hipotezė, kad fotografijos dažnai pakeičia ar atstoja atmintį, jos mus skatina atsiminti tai, ko niekada nebuvo ir kuria tam tikrą miesto tapatybę. Kita vertus, fotografijos – tai ne tik nostalgiškas būdas prisiminti miestą, jo istoriją. Tai ir neįkainojama priemonė, leidžianti nauju žvilgsniu pažvelgti į savo istoriją – kaip ji buvo sukonstruota ir kaip galėtų būti perkonstruota. Juk miesto fotografijos – tai viena galimų atminties ir istorijos  dialogo formų, vienas iš istorijos rašymo scenarijaus variantų.

Parodoje eksponuojamos fotografijos iš Lietuvos centrinio valstybės archyvo, Šiaulių „Aušros“  muziejaus, Lietuvos Nacionalinio muziejaus, Architektūros ir statybos instituto archyvų ir privačių J.Palio, A.Burkaus, A.Juknevičiaus bei fotomenininkų kolekcijų.


Šiame straipsnyje: kaunasfotografijamenasparoda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių