Ką atskleidžia knyga apie dvi garsias seseris – S. Smetonienę ir J. Tūbelienę?

  • Teksto dydis:

Istorinėje Lietuvos prezidentūroje Kaune ketvirtadienį bus pristatyta istorikės dr. Ingridos Jakubavičienės knyga „Seserys. Sofija Smetonienė ir Jadvyga Tūbelienė“.

Istorinėje Lietuvos prezidentūroje Kaune ketvirtadienį bus pristatyta istorikės dr. Ingridos Jakubavičienės knyga „Seserys. Sofija Smetonienė ir Jadvyga Tūbelienė“.

Apie dvi ryškiausiais tarpukario Lietuvos ponias ir jų indėlį sprendžiant šalies politinius, diplomatinius ir socialinius klausimus diskutuos prof. dr. Virginija Jurėnienė (VU KHF), prof. dr. Jonas Vaičenonis (VDU), knygos recenzentai doc. dr. Dalia Bukelevičiūtė (VU), prof. dr. Juozas Skirius (LEU) ir knygos autorė dr. Ingrida Jakubavičienė. Istorikų diskusiją muzikine programa pradės Kauno valstybinio muzikinio teatro solistas, VDU muzikos akademijos dėstytojas, daugelio tarptautinių  konkursų laureatas Liudas Mikalauskas. Renginio metu bus galima įsigyti pristatomą knygą.

Dvi ryškiausios Pirmosios Lietuvos respublikos moterys – Sofija Smetonienė ir Jadvyga Tūbelienė – pagaliau sulaukė savo biografijų pristatymo Kaune. Būtent čia apie 15 metų virė ne tik Smetonų šeimos, bet ir visos Lietuvos politinis gyvenimas. Tarpukario Lietuva kartais buvo pavadinama „svainių respublika“, kadangi šalį valdė svainiai – prezidentas Antanas Smetona ir ištikimas jo bičiulis premjeras Juozas Tūbelis bei jų žmonos – seserys Sofija ir Jadvyga.

Lietuvos politinio elito šių moterų įtaka jau senokai nestebino, tačiau užsienio diplomatams toks unikalus politinis kvartetas atrodė labai egzotiškai. Diplomatai savo raportuose nesivaržydami konstatuodavo, jog pirmiesiems Lietuvos asmenims didelę įtaką turinčios jų žmonos. Pavyzdžiui, Didžiosios Britanijos reikalų patikėtinis Kaune Thomas H. Prestonas teigė, jog viena iš A. Smetonos populiarumo priežasčių yra būtent ponia Sofija, kuri esanti „rimtas prezidento pagalbininkas“. Šis diplomatas S. Smetonienę net lygino su Rusijos imperatoriene Jekaterina II. Amerikos pasiuntinys Kaune Frederickas W. Colemanas taip pat stebėjosi, kad jokių valstybinių pareigų neužimančios ponios Smetonienė ir Tūbelienė dalyvaudavo valstybės reikalų sprendime.

Šias ir daugelį kitų intriguojančių detalių skaitytojai atras „Versus aureus“ leidyklos išleistoje knygoje „Seserys. Sofija Smetonienė ir Jadvyga Tūbelienė“. Biografinė monografija atskleidžia ne tik seserų įtaką politiniams ir socialiniams valdžios vyrų sprendimams, bet ir jų visuomeninę darbuotę įvairiose moterų organizacijose, jų motiniškus rūpesčius, laisvalaikį, pomėgius ir kai kurias asmeninio gyvenimo paslaptis. Seserų gyvenimo istorija glaudžiai susipynusi su jų sutuoktinių veikla, todėl kai kurių istorinių faktų interpretacija pateikiama žvelgiant iš Smetonų ir Tūbelių šeimų gyvenimo perspektyvos. Apie tai, kaip susiklostė jų likimai pasitraukus iš Lietuvos 1940-ųjų birželį, visuomenė žino labai miglotai. Kur jos praleido likusius metus? Kaip susiklostė jų palikuonių likimai? S. Smetonienės ir J. Tūbelienės biografijas papildo jų vaikaičių Vytauto Juliaus Smetonos ir Peterio Kuhlmanno labai atviri atsiminimai bei asmeninių archyvų nuotraukos.


Kas? Knygos „Seserys. Sofija Smetonienė ir Jadvyga Tūbelienė“ pristatymas.

Kur? Istorinėje Lietuvos prezidentūroje, Vilniaus g. 33, Kaune

Kada? Vasario 5 d., ketvirtadienį, 17 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gerai kad knygoje

gerai kad knygoje portretas
aiskiai parasyta, kad Jadvyga buvo neturtinga bajoraite ir ISTEKEJO UZ TURTINGO UKININKU SUNAUS LIETUVIO- J.TUBELIO,GERAI,KAD NEPAMIRSTAS IR SESERU BROLIS TADEUSAS,KURIS BUVO KGB AGENTAS,TAIP PAT.KAD TETA MARYTE NENOREJO DRAUGAUTI SU CHODAKAKUSKU GIMINE, mes taip pat nenorime su jais bendrauti.....

JOLA

JOLA portretas
TAI KAIP TADA PAAIŠKINTI LIETUVIŠKŲ moteriškų PAVARDŽIŲ TRUMPINIUS.??? ŠIOMIS DIENOMIS JOS BŪTŲ SMETONA,TŪBĖ..HA HA HA. TAIP SUNKIAI KŪRĖMĖ LIETUVIŠKĄ MENTALITETĄ.KALBININKAI NET GYVYBES ATIDAVĖ. DĖL LIETUVIŠKŲ moteriškų PAVARDŽIŲ GALŪNIŲ....SUNAIKINOME TAUTINĮ MENTALITETĄ. MAN NELEIDO NET VAIKO VARDO REGISTRUOTI...KAM JIS NE LIETUVIŠKAS. KAIP NELIETUVIŠKAS.!!! (galūnė mantas)Pala pala. Manfredas tikrai ne lietuviškas vardas. Bet mano draugei nebuvo problemų užregistruoti sūnaus vardo.O vat , mano mergaitei reikėjo 2 valandas prasėdėti metrikacijos skyriuje.

emile ir co

emile ir co portretas
knygos pristatymas kauno prezidenturoje buvo idomus ir vertingas,juolab idomu buvo paklausyti istoriku pranesimu,nes knyga jau esame perskaite,super
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių