K. Donelaičio garbei – vokiečių profesoriaus koncertas

  • Teksto dydis:

Šiemet minint 300-ąsias Kristijono Donelaičio gimimo metines Kaune organizuojamas dar vienas šiai progai skirtas renginys: vargonų muzikos koncertas „Sąskambiai – Europa ir Lietuva“, kuris vyks rugsėjo 24 d., trečiadienį, 19 val. Kauno Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje.

Koncertą surengs profesorius Franzas Wassermanas iš Vokietijos (vargonai, Heidelbergo universitetas) ir Ernestas Šidiškis (klarnetas, Vytauto Didžiojo universitetas). Prof. F. Wassermannas yra ne vieną tarptautinį apdovanojimą pelniusio Heidelbergo universiteto choro „Capella Carolina“ vadovas, skaitantis paskaitas Kanados, JAV, Čilės, Italijos, Gruzijos ir Armėnijos universitetuose, rengiantis solinius vargonų muzikos koncertus. Profesorius nuolat apsuptas jaunų, muzika gyvenančių žmonių, kuriems stengiasi perteikti savo ilgametę patirtį. Kaune jis koncertuos kartu su jaunuoju klarnetininku Ernestu Šidiškiu – VDU Muzikos akademijos studentu, tarptautinių konkursų laureatu.

„Sąskambiai“ – tai įvairialypės nenutrūkstamos epochų, kalbų ir kultūrų sąsajos, šįkart perteiktos muzikos forma. Koncerto metu skambės XVIII a. Europos muzikai daugiausiai nusipelniusių šalių – Vokietijos ir Italijos – kompozitorių kūriniai, ypač pagerbiant  Johano Sebastiano Bacho kūrybos genijų, tačiau taip pat prisimenant ir mažiau žinomus kūrėjus. K. Donelaičio epochos kūrinius papildys romantizmo muzika, lietuvių klasikų M. K. Čiurlionio ir J. Naujalio kūriniai.

Pasak koncerto organizatorių, K. Donelaičio asmenybė ir kūryba puikiai atspindi įvairių tautų kaimynystę: jis svarbus ne tik lietuvių, vokiečių, bet ir visos Europos kultūrai. Be to, K. Donelaitis buvo labai kūrybiška, įvairiapusė asmenybė, studijavo laisvuosius menus, ypač muziką, tad ir jo jubiliejinius metus pažymi daugelio šalių mokslininkai bei menininkai.

„VDU Germanistikos ir romanistikos katedra itin daug dėmesio skiria lietuvių ir kitų kultūrų ryšiams puoselėti, todėl džiaugiasi, jog, bendradarbiaujant su kolegomis iš Heidelbergo universiteto ir VDU Muzikos akademijos, pavyko suburti vokiečių ir lietuvių atlikėjus. Tikimės, jog Kaune skambėsianti muzika prasmingai įsilies į bendrą K. Donelaičiui skirtų renginių kontekstą“, – sakė katedros vedėja doc. dr. Rūta Eidukevičienė.

Įėjimas į koncertą nemokamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių