Jubiliejinis sezonas – su naujais iššūkiais

  • Teksto dydis:

Kauno valstybinis choras rudens sezoną pradėjo nelaukdamas rugsėjo, per Žolinės šventę Pažaislio festivalyje. Tačiau prieš akis – ilgas ir turiningas šio kolektyvo jau 50-asis sezonas.

Jubiliejinį sezoną kolektyvas žada daug gražių ir prasmingų koncertų, premjerų. "Simboliška, kad sezoną pradedame atlikdami kūrinius, skirtus Dievui ir Tėvynei, – apie Žolinės šventėje atliktą programą "Taip niekas tavęs nemylės" sako choro vadovas prof. Petras Bingelis. – Galime drąsiai pasakyti, kad mūsų brangios Tėvynės niekas taip nemylės, nebus taip arti savęs ir Tėvynės, kaip kolektyvas, kuris jau 50-ąjį sezoną muzikiniais kūriniais įprasmina, taurina, garsina Tėvynę. Jau minėta Vidmanto Bartulio sudaryta programa "Taip niekas tavęs nemylės..." skirta Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui. Tai muzikinis literatūrinis kaleidoskopas, pristatantis ryškiausius mūsų istorijos epizodus. Šiuo metu ji ypač populiari, su ja keliaujame per miestus ir miestelius."

Petras Bingelis (kairėje)

– Ką naujo ir įdomaus girdėsime naująjį sezoną?

– Šiuo metu kolektyvas intensyviai koncertuoja, bet kartu repetuoja naują V.Bartulio programą "Nepriklausomybės gimimas". Rugsėjo 2-ąją užbaigsime Pažaislio muzikos festivalį įspūdinga Laimio Vilkončiaus roko opera "Eglė". Tai koncertinis atlikimas, bet šio puikaus kūrinio, manau, laukia tūkstančiai muzikos gerbėjų. Sostinės Vingio parke nuotaiką gadino įkyrus lietus, tikimės, šį kartą jo nebus. Kartu su Kauno valstybiniu choru dainuos Artūro Noviko ansamblis ir puikūs solistai, gros Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras. Tikrai verta pamatyti gražiausią mūsų legendą, kurią įkūnijo Sigitas Geda ir Laimis Vilkončius.

Jubiliejinio sezono pirmoji pusė paženklinta simboliniu ženklu: skambės netgi du "Faustai" – spalio mėnesį laukia Hectoro Berliozo "Fausto pasmerkimas" – opera-oratorija. Tai retai atliekamas kūrinys, reikalaujantis didelių meninių pajėgų. Spalio 12-ąją šį kūrinį galėsite girdėti Kongresų rūmuose Vilniuje, o spalio 13-ąją – Kauno filharmonijoje. Gruodžio 5–9 d. laukia Charles Gunoud opera "Faustas" Kongresų rūmuose. Tai chorinė opera, kuriai reikalingas skambus galingas choras. Kiekvienas mūsų – savotiškas Faustas: menininko likimas visada reikalauja atiduoti visą save kūrybai, atsisakyti daugelio dalykų, susitelkti į savo darbą.

Jubiliejinio sezono pirmoji pusė paženklinta simboliniu ženklu: skambės netgi du "Faustai" – spalio mėnesį laukia Hectoro Berliozo "Fausto pasmerkimas" – opera-oratorija.

Kaunas puoselėja gražias Vėlinių minėjimo tradicijas, viena jų – choro atliekamos gedulingosios Mišios "Requiem". Spalio 31 d. susikaupimo valandai pakviesime į seniausią sakraliąją miesto erdvę – Šv.Apaštalų Petro ir Povilo arkikatedrą baziliką. Skambės žymiausio klasicizmo epochos – Wolfgango Amadeus Mozarto "Requiem". Tai ypatingas kūrinys mūsų kolektyvui. Jis skambėjo pirmaisiais mūsų kolektyvo gyvavimo metais, skamba ir praėjus pusei amžiaus. Nemirtingas A.W.Mozarto genijus ypatingoje aplinkoje suburs šimtus kauniečių. Galbūt kai kurie jų prisimins ir pirmuosius mūsų kolektyvus koncertus. Dar vienas "Requiem", Giuseppe's Verdi kūrinys, skambės gruodžio 14 d. Vilniuje, o 15 d. – Kauno filharmonijoje.

Lapkričio mėnesį numatomas festivalis "Iš arti". Tai šiuolaikinės muzikos festivalis, kuriame visada tikimės malonių netikėtumų. Gruodį vėl skambės didingi kūriniai – Ludvigo van Beethoveno "Missa solemnis", Karlo Orfo "Carmina Burana". Ir, kaip kasmet, kartu su simfoniu orkestru ir solistais kviesime kauniečius į naujametinį koncertą.

– Kolektyvas keliauja po Lietuvą, bet jis laukiamas ir tolimesniuose kraštuose.

– Į svečius vešime tai, ką puoselėjame daugelį metų ir mokame geriausiai. Sausį planuojame Gran Kanarijoje atlikti G.Verdi "Requiem". Numatomos seniai planuotos kelionės į Sakartvelą metu kitą vasarą, birželį, šį nuostabų kūrinį atliksime kartu su Izraelio filharmonijos simfoniniu orkestru ir dirigentu Zubinu Mehta.

– Kuo džiugins Kauno valstybinis choras ateinančiais metais Kauno ir Lietuvos klausytojus?

– Su "Vilniaus City Opera" kolektyvu, Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, kursime puikų operos spektaklį – Piotro Čaikovskio "Pikų damą". Režisierė Dalia Ibelhauptaitė kaip visada numato daug įdomių naujovių. Ateinančių metų vasario 20–24 d. turėsime retą galimybę išvysti solistę Asmik Grigorian scenoje su mama – primadona Irena Milkevičiūte. 1919-ieji paženklinti mūsų nacionalinės muzikos patriarcho kompozitoriaus Juozo Naujalio vardu. Jo 150 metų jubiliejų paminėsime Kauno valstybinėje filharmonijoje balandžio 9 d. kartu su žymiausiais solistais ir simfoniniu orkestru. Ateinančių metų Kauno kultūros pasididžiavimas – Pažaislio festivalis – bus skirtas mūsų kolektyvo jubiliejui. Šiuo metu ruošiama jo programa.

– Kolektyvas yra įrašęs daug daug klasikos ir populiarios muzikos kūrinių. Ką numatote nuveikti šį sezoną?

– Norėtųsi pabaigti M.K.Čiurlionio kūrinių plokštelę, esame skolingi Česlovui Sasnauskui, kurio jubiliejų minėjome užpernai, artėja Eduardo Balsio 100-osios gimimo metinės. Na ir, žinoma, jubiliejinė plokštelė – populiarių klasikos ir šiuolaikinių kompozitorių įrašai. Darbai pradėti dideli, bet, kaip visada, trūksta lėšų jiems užbaigti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių