Jos namai – visas pasaulis

Studijos Kinijoje, Italijoje jaunosios kartos tapytojai Karolinai Latvytei suteikė galimybę atrasti naujas erdves ne tik vidiniams pokyčiams, bet ir kūrybinėms idėjoms įgyvendinti.

Tapyba, fotografija – menininkės kūrybos laukai, atskleidžiantys ramų, tačiau skvarbų autorės žvilgsnį į ją supančią aplinką.

– Žvelgiant į jūsų paveikslus, fotografijų serijas formuojasi įspūdis, kad kelionės jums yra vienas iš pagrindinių inspiracijų šaltinių. Ar geografinis atstumas nuo vietos, kurioje subrendote, yra sąlyga atrasti naujas erdves, ar, priešingai, tai leidžia į gimtąją vietą pažvelgti iš tolimos perspektyvos?

– Didžiausią įspūdį man palikusi kelionė – į Kiniją. Šalį aplankiau dalyvaudama studentų mainų programoje. Visada svajojau pamatyti kalnus. Šios kelionės metu svajonė buvo įgyvendinta. Studijuodama Jimei mieste, atradau ir gamtą, ir didmiesčius.

Esu gimusi ir augusi Kaune, Panemunėje. Kiekvieną rytą nubudusi pro langus matydavau mišką. Niekada nebuvau miesto vaikas. Vos prieš metus persikėliau gyventi į Žaliakalnio mikrorajoną. Tuomet manyje kažkas pasikeitė. Pradėjau Kauną atrasti iš naujo. Šis miestas man tapo gražus. Pradėjau stebėti jo peizažą – pastatų struktūras, vingiuojančias gatves – man tai patiko. Iš naujo atradau ir pramoninius Kauno rajonus – per juos man atsivėrė naujas miesto vaizdas.

Kai būnu čia, man visada kyla noras išvažiuoti, pabėgti, atrasti kažką naujo, bet kai grįžtu po kelionių – viską vėl matau kitaip.

– Ar dar yra noro, grįžus iš kelionių, atrasti kažką naujo savo mieste?

– Specialiai to nedarau. Daug vaikštau ir, jei mano maršrute atsiranda motyvas, kurį pastebiu, užfiksuoju. Šiuo metu miestas keičiasi, daug rekonstrukcijų, renovacijų.

– Koks yra jūsų ryšys su Kaunu? Ar jis kinta?

– Kai išvykstu svetur, nepasigendu Kauno. Man netrūksta ir Lietuvos. Vietos, kurioje norėčiau gyventi, dar neatradau. Kartais galvoju, kad esu migruojantis žmogus. Galėčiau kurį laiką gyventi vienur, kurį laiką kitur. Lengvai prisitaikau prie naujų vietų. Tačiau visada žinau, kad galiu sugrįžti į Lietuvą, į Kauną, nes čia mano šeima, namai. Turiu saugią vietą, kur gera grįžti, tačiau manau, kad visas pasaulis gali būti mano namais. Man patinka jį stebėti, atrasti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių