Iš jausmų koridos – į romantiškosios muzikos erdves

  • Teksto dydis:

Paskutinius vasaros renginius skaičiuojantis XXII Pažaislio muzikos festivalis pasirengęs suteikti malonių akimirkų dėl vėsios vasaros į melancholiją panirusiems lietuviams. Šį savaitgalį melomanų laukia muzikinės kelionės į karštąją Ispaniją ir romantizmo laikus.

Flamenko gilumos

Šeštadienį Raudondvario dvaro menų inkubatoriuje Pažaislio muzikos festivalio klausytojai kviečiami pasinerti į flamenko sielos gilumas. Klausantis programos "Alma Flamenca" tai taps realybe, pasitelkiant įspūdingą atlikėjos Maise Marquez choreografiją ir žadą atimančią jos judesių ekspresiją. Ši atlikėja šokti pradėjo vos ketverių, o sulaukusi septyniolikos metų rankose jau laikė Mursijos konservatorijos diplomą ir kvietimą į flamenko baleto teatrą.

Ryškus choreografės talentas bei virtuoziška šokio technika, atsiskleidžiantys originaliuose pasirodymuose, pelnė jai pasaulinę šlovę. Šiame koncerte šokėja dalysis scena su muzikantais, kurių nuopelnams išvardyti reikėtų ne vieno knygos puslapio. Tai – festivalio publikai jau pažįstamas grupės meno vadovas ir gitaristas iš Ispanijos Carlos Pinana, ispanų flamenko vokalistas Alejandro Villaescusa, gitaros virtuozas iš Austrijos Raineris Maria Zehetbaueris ir Miguelis Angelas Orengo – iš Ispanijos atvykęs perkusijos meistras. Vos šiems nuostabiems atlikėjams prisilietus prie instrumentų paaiškėja, kad jų gyslomis išties teka flamenkas.

C.Pinana kuria muziką Mursijos šokio trupėms, kino filmams, yra išleidęs savo kūrybos natų rinkinį, jo diskografijoje puikuojasi penki soliniai albumai. Jis – ne tik vienas įdomiausių šiandienos flamenko kompozitorių bei atlikėjų: įvairiapuse veikla muzikantas daug prisideda prie šio nacionalinio ispanų žanro populiarinimo.

Greta spalvingos koncertinės veiklos gitaristas dėsto flamenko meną Mursijos konservatorijoje, vadovauja flamenko meno mokyklai, yra tarptautinio flamenko festivalio ir gitaros konkurso rengėjas. C.Pinana koncertų maršrutai išraižę Europą, Artimuosius ir Tolimuosius Rytus, Šiaurės ir Pietų Ameriką bei Afriką. Jo scenos partneriai buvo JAV, Maroko, Irako, Egipto, Pakistano, Turkijos, Didžiosios Britanijos ir kitų šalių muzikos įžymybės. Spauda apie atlikėjo pasirodymus rašo: "Nėra nė lašo abejonės, kad šis gitaristas atrado savo vietą ne tik dėl nepriekaištingos technikos, bet ir dėl originalių muzikinių koncepcijų. Jis atveria muzikai naujus kelius, kartu neleisdamas tradicijoms nugrimzti užmarštin."

Daugeliui mūsų ispaniškasis flamenkas tėra kerintis reginys, tačiau patiems ispanams tai – tikra jausmų korida, grįsta asmenine patirtimi, tautos istorija, realiais išgyvenimais. Ne išimtis ir flamenko šokio karalienė M.Marquez. Ji atstovauja tai Mursijos šokėjų kartai, kuri sukūrė bei įtvirtino šio regiono šokio kultūros tradicijas. Ispaniškų šokių ir flamenko studijas baigusi prestižinėje Mursijos profesionalaus šokio konservatorijoje atlikėja keletą metų iš eilės buvo skatinama įvairių fondų stipendijomis, gilino žinias pas žinomiausius šio žanro artistus. Dvejus metus M.Marquez dirbo kaip Andalūzijos flamenko baleto trupės narė, čia dalyvavo šokio spektaklių "Metafora" ir "Ignacio Sanchezo Mejiaso rauda" pastatymuose. Vėliau šoko legendinių kūrėjų Milagroso Mengibaro bei Patricijosa Guerrero spektaklyje "Krakmolo mėnesiena", o šiuo metu gastroliuoja po visą pasaulį su spektakliu "Katedra", kurio premjera prieš metus įvyko Sevilijos flamenko bienalėje.

Svečiuose – duetas iš Izraelio

Sekmadienį Gelgaudiškio dvare Pažaislio muzikos festivalio klausytojams skambės "Romantinės melodijos", kurias atliks svečiai iš Izraelio, šeimos duetas "Duo Lorenzen". Tiek scenoje, tiek gyvenime nuolatos esantys kartu smuikininkas Eckartas Lorenzenas ir pianistė Batia Steinbock Lorenzen parengė romantizmu alsuojančią programą, kurioje girdėsime nuostabiausias čekų tautos dainiaus Antonino Leopoldo Dvorako, rusų romantiko Piotro Čaikovskio, prancūzų impresionisto Claude'o Debussy, vokiečių romantinės harmonijos meistro Johanneso Brahmso, A.Dvorako mokinio ir žento, čekų kompozitoriaus ir smuikininko Josefo Suko bei aistringojo ispanų kūrėjo Manuelo de Falla melodijas.

E.Lorenzenas griežė pirmuoju smuiku garsiausiuose Europos bei Izraelio orkestruose: Nacionaliniame Turino RAI, Parmos Arturo Toscanini orkestre, diriguojant Lorinui Maazelui, Junge Deutche filharmonijos, Izraelio kameriniame, Izraelio operos orkestruose, dirbo Berlyno filharmonijos orkestre, kai šiam vadovavo legendinis dirigentas Herbertas von Karajanas. Kaip solistas E.Lorenzenas bendradarbiavo su Luciano Pavarotti, Shlomo Mintzu, Yuvalu Yaronu, Asheru Fischu, Umberto Michelangeli, Luciano Berio bei kitais garsiais atlikėjais.

Varšuvoje gimusi B.Steinbock Lorenzen studijavo Tel Avivo bei Berlyno aukštosiose muzikos mokyklose, vėliau pelnė specialią stipendiją studijoms Italijoje. Pianistė dalyvavo daugelyje meistriškumo kursų, bendradarbiavo su žymiais artistais, o labiausiai pati atlikėja vertina pamokas, gautas iš legendinio ansamblio "Quartetto Italiano" nario, maestro Franco Rossi. Pianistės rečitaliai skambėjo Italijoje, Ispanijoje, Nyderlanduose, jos koncertams dirigavo U.Michelangeli, L.Berio ir kiti žinomi batutos meistrai. Neatsitiktinai atlikėjos repertuare ypatingą vietą užima šiuolaikinė italų muzika, kurią pianistė kviečiama groti įvairiose Europos šalyse vykstančiuose festivaliuose.

Tarptautinių prestižinių konkursų Gui (Florencijoje) bei Trapani (Sicilijoje) laureatai "Duo Lorenzen" buvo įvertinti ir Italijos spaudos – duetas pelnė specialųjį prizą už geriausią J.Brahmso, C.Debussy bei Ludwigo van Beethoveno sonatų smuikui ir fortepijonui atlikimą. Duetas dažnai bendradarbiauja su kitais atlikėjais ar ansambliais, aktyviai koncertuoja tiek Izraelyje, tiek visoje Europoje, daro įrašus akademinę muziką transliuojančioms Izraelio radijo stotims.


Kas? Koncertas "Flamenko siela".

Kur? Raudondvario dvaro menų inkubatoriuje.

Kada? Rugpjūčio 19 d. 18 val.

 

Kas? Koncertas "Romantinės melodijos".

Kur? Gelgaudiškio dvare.

Kada? Rugpjūčio 20 d. 16 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių