J. S. Bachas – išskirtinė pamoka jauniesiems choristams

"Mes turime parodyti ir klasikinę, ne tik populiariąją muziką, nes tai yra Europos kultūros palikimas", – apie Vokietijoje 5-uoju evangelistu vadinamo Johanno Sebastiano Bacho kūrybą sakė Kaune su berniukų choru viešėjęs jo vadovas Romanas Twardy iš Vokietijos.

Artima draugystė

Vysbadenoberniukų choro iš Vokietijos vadovui R.Twardy Kaunas tapo puikiai pažįstamu miestu, nes, kaip pats sako, tiksliai nebepamena, ar penktą, ar net šeštą kartą vieši čia. Pirmąsyk su savo choru jis atvyko 2003 m. ir tada koncertavo kartu su Kauno berniukų ir jaunuolių choru "Varpelis".

R.Twardy tikino, kad skambesys, kurį Vysbadeno ir "Varpelio" chorai kuria kartu, yra unikalus ir visai kitoks, nei jiems dainuojant atskirai. Abu berniukų chorai pasižymi panašiu muzikiniu požiūriu ir bendra vizija – galbūt todėl sėkmingai daugybę metų bendradarbiauja skirtinguose projektuose. Naujausias bendras choristų projektas – tai J.S.Bacho "Pasija pagal Joną" – koncertas, šeštadienį vykęs Kauno Kristaus Prisikėlimo bazilikoje.

"Kaunas dabar man atrodo kaip namai, kuriuose turime draugų, ir galvoje turiu būtent chorą "Varpelis". J.S.Bacho "Pasiją pagal Joną" jau esame atlikę kartu, kai "Varpelis" savaitę viešėjo Vokietijoje. Iš viso turime keturis bendrus koncertus ir labai džiaugiamės šia patirtimi", – pasakojo R.Twardy.

Stebisi gebėjimais

R.Twardy augo kartu su Kydricho bažnyčios grigališkuoju choralu, todėl chorinė kultūra tapo neatsiejama jo gyvenimo dalimi. Vysbadeno berniukų choro vadovas teigė, kad vokiečių chorams dainuoti J.S.Bachą yra standartas.

"Kiekvienas Vokietijos choras dainuoja J.S.Bachą, nes tai yra svarbi chorų gyvavimo šalyje dalis. Žinome, kad "Varpelis" siekia europietiškos berniukų chorų tradicijos tąsos, todėl J.S.Bachą su malonumu atliekame kartu."

R.Twardy neslėpė nuostabos, kad lietuviams puikiai sekasi dainuoti vokiškai, o juk J.S.Bacho vokiečių kalba yra labai archajiška. "Mes labai gerbiame "Varpelį" dėl J.S.Bacho atlikimo, nes aš manau, kad Vokietijoje ar kitoje šalyje būtų sunku rasti chorą, kuris 90–100 minučių dainuotų sudėtingą koncertą lietuvių kalba. Tai reikalauja apversti savo mąstymą aukštyn kojomis ir visiškos koncentracijos, nes "Pasija pagal Joną" pasižymi gilia, aukšto lygio senąja vokiečių kalba, kuriai jau 300–400 metų. Ją reikia pajusti, teisingai išdainuoti visas frazes ir parodyti visus akcentus. O tai padaryti tiems, kurie nekalba vokiškai, labai sudėtinga."

Kultūros dalis

"Vokietijoje kas dešimtas žmogus priklauso kokiam nors chorui. Istoriškai chorų populiarumas šalyje išgyveno nemažai pakilimų ir nuopolių, bet paskutinį dešimtmetį matome pakilimą. Iškilo išskirtinai daug vaikų chorų. Mūsų šalyje chorų vadovai, dirigentai visą gyvenimą šį darbą dažnai dirba be jokio atlygio, nes mano, jog chorai ir jų lavinimas yra toks svarbus, kad už šį darbą negalima reikalauti atlygio", – apie chorų svarbą Vokietijoje pasakojo R.Twardy.

"Varpelio" meno vadovas Ksaveras Plančiūnas neslepia dėkingumo R.Twardy, nes dėl jo profesionalumo ir kantrybės Lietuvos berniukai choristai gali įsigilinti į J.S.Bacho tradiciją. Viešėdamas Kaune R.Twardy Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijoje vedė praktinį seminarą, kuriame pristatė J.S.Bacho stiliaus interpretavimo subtilybes.

"Lietuviams pajusti J.S.Bachą nėra taip paprasta, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio, nes čia mes dažnai girdime kitokį muzikos foną. Bet mūsų berniukai chore užaugę nuo 4–5 metų, todėl pažįsta ir Franzą Schubertą, ir Wolfgangą Amadeus Mozartą, ir kitų klasikų kūrinius bei stilių", – sakė K.Plančiūnas.

Vokietijoje kas dešimtas žmogus priklauso kokiam nors chorui. Iškilo išskirtinai daug vaikų chorų.

Choro "Varpelis" meno vadovas prisiminė, kaip pats mokėsi pajusti ir įsigilinti į J.S.Bacho kūrybą. "Štutgarte mokiausi J.S.Bacho akademijoje. Iš pradžių J.S.Bachas man atrodė lyg šventa tiesa: pamatei natą ir viskas – jokių interpretacijų. Bet ten man padėjo laisviau ir artimiau susibendrauti su šio klasiko muzika."

Palikimas ateičiai

R.Twardy sakė, kad jo choro berniukai dažnai patys netveria noru dainuoti J.S.Bacho kūrinius.

"Berniukai dažnai klausia: kada dainuosime "Pasiją pagal Joną", kada dainuosime J.S.Bachą? Jiems reikia šios muzikos. Populiarioji muzika – puiki, ji tinka restoranui, miestui, tavo išmaniojo telefono grojaraščiui, bet klausydamas J.S.Bacho muziką kaskart atrandi naujų dalykų. Ji kaskart prikausto tavo dėmesį. Mes turime parodyti ir klasikinę, ne tik populiariąją muziką, nes tai yra Europos kultūros palikimas. Jei norime, kad tas palikimas pasiektų kitas kartas, turime tai perduoti šiandienos kartai", – įsitikinęs jis.

"J.S.Bachas buvo labai praktiškas žmogus, kūrė lanksčią instrumentiniu požiūriu muziką. Jis Vokietijoje laikomas penktuoju evangelistu po Luko, Mato, Morkaus ir Jono. Taip Vokietijoje sakoma su humoru, tačiau čia slypi didelė dalis tiesos. Šis kūrėjas – neatsiejama vokiečių kultūros dalis", – pasakojo R.Twardy.


Šiame straipsnyje: choras Varpelismuzika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Įdomu,

Įdomu, portretas
ar dar gyvas ir kuo užsiima buvusio Kauno radio ir tellevizijos berniukų choro vadovas gerbiamas Šilkaitis? Beje, šiame chore savo laiku dainavo ir S. Povilaitis, kartu su, jau tais laikais populiariu dainininku, S. Rubinovu duetu S. Kraujalis ir choro veikloje dalyvavo ne vienas Kaune ir Lietuvoje žinomų iškilių žmonių.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių