J. Gruodžio sukakčiai – vakaras konservatorijoje

Kauno J.Gruodžio konservatorija kviečia į kompozitoriaus Juozo Gruodžio 130-osioms gimimo metinėms pažymėti skirtą koncertą "Šaknimis įaugęs į Muzikos žemę".

Kauno J.Gruodžio konservatorija kviečia į kompozitoriaus Juozo Gruodžio 130-osioms gimimo metinėms pažymėti skirtą koncertą "Šaknimis įaugęs į Muzikos žemę".

Indėlis į muzikos tradiciją

Vienas ryškiausių savo kartos lietuvių kompozitorių J.Gruodis gimė prieš 130 metų, gruodžio 20 d., netoli vaizdingo Sartų ežero esančiuose Rokėnuose. Jo, kaip pirmojo Lietuvoje kompozicijos dėstytojo, akademinės kompozitorių mokyklos pagrindėjo, vardas dažnai minimas greta kitų iškiliausių XX a. pradžios muzikų.

Vienas ryškiausių J.Gruodžio nuopelnų – nacionalinės muzikos vizijos, artimos daugumai mažesnių Europos tautų, apibrėžimas, o folkloro ir klasikos derinys lietuvių muzikoje tapo tradicija būtent šio kūrėjo dėka.

Šie metai buvo išties gausūs Kauno J.Gruodžio konservatorijos bendruomenės rengiamų koncertų, skirtų kompozitoriaus jubiliejui pažymėti. Dar pavasarį konservatorijos mokinių koncertas, dedikuotas šiam iškiliam kūrėjui, vyko Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, rudenį spalvingais koncertais kompozitorių pagerbė įvairių metodinių grupių mokytojai ir mokiniai. Artėjant J.Gruodžio gimtadieniui, finaliniam kompozitoriaus, dirigento ir pedagogo pagerbimui jėgas sujungs ne tik konservatorijos mokiniai ir mokytojai, bet ir kviestiniai svečiai.

Koncertas-minėjimas baigs kompozitoriaus sukakčiai skirtą renginių ciklą ir atiduos pagarbą ir muzikinę duoklę aukštosios muzikos mokyklos Lietuvoje įkūrėjui.

Gyvenimo retrospektyva

Gruodžio 18 d. vyksiantis vakaras – išskirtinis ne tik savo pateikimu, bet ir ruošiama programa ir atlikėjais. Koncerte skambės J.Gruodžio kompozicinį braižą atspindintys vokalinės ir instrumentinės muzikos kūriniai.

Vokalinės muzikos reikšmė jo kūryboje buvo išties nemenka, tad koncerte skambės net tik vizitine kompozitoriaus kortele laikomos harmonizuotos liaudies dainos "Oi ant kalno", "Aš, anyta", bet ir originalūs vokaliniai opusai "Visur tyla" ir "Rūta", kuriuos atliks konservatorijos mokytojai Giedrius Prunskus bei Jurgita Šalčiūtė.
Naujai suskambės lietuvių liaudies daina "Eglele aukštuole": specialiai šiam koncertui parengtą aranžuotę atliks dainininkė ir konservatorijos liaudies instrumentų orkestro birbynių grupė.

Minėjimą pagyvins kompozitoriaus J.Gruodžio gyvenimo retrospektyva. Vakaro vedėja – muzikologė ir konservatorijos mokytoja Alina Ramanauskienė su klausytojais pasidalys pasakojimais apie J.Gruodžio nuopelnus, muzikinę veiklą ir kompozicinius ieškojimus.

Svarbu paminėti koncerte-minėjime dalyvausiančią kviestinę viešnią, garsią Lietuvos pianistę profesorę Birutę Vainiūnaitę, kuri yra puikiai susipažinusi su J.Gruodžio kūryba. Kaip tik šiais metais įrašiusi ir išleidusi kompaktinę plokštelę skirtą J. Gruodžiui, koncerte ji atliks keletą jo kompozicijų: pjeses b-moll, C-dur ir "Rytmečio dainą".

Skambės ir garsioji sonata

Koncerte skambės gilius kompozitoriaus išgyvenimus atspindintis 1919 m. Jaltoje parašytas kūrinys – Sonata fortepijonui Nr. 1 cis-moll. Šis kūrinys koncertuose atliekamas retai, nes ne kiekvienas pianistas gali suvaldyti išskirtinės technikos reikalaujančią muzikinę kūrinio medžiagą. Pirmąją sonatos dalį jubiliejiniame koncerte atliks virtuoziškumu pasižymintis konservatorijos mokytojas Motiejus Bazaras.

Jubiliejinį vakarą vainikuos J.Gruodžio kūriniai, atliekami mokytojo Donato Jokūbonio vadovaujamo mišraus konservatorijos mokinių choro. Į koncertą kviečiami visi, neabejingi kompozitoriaus J.Gruodžio kūrybai ir neeilinei asmenybei, iškėlusiai lietuvišką akademinę muziką į pasaulinį lygį.


Kas? J.Gruodžio atminimui skirtas vakaras-koncertas.
Kur? Kauno J.Gruodžio konservatorijos Koncertų salėje.
Kada? Gruodžio 18 d. 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių