Medžio poetas prakalbino metalą

Istorinės prezidentūros sodelyje atidaroma Leono Striogos metalo skulptūrų paroda "Leonas Strioga – kitoks".

Gerai žinomą kaunietį skulptorių L.Striogą daugelis tiesiog tapatina su unikaliais, striogiškais medinukais – jaukiais, šiltais, kapotinės technikos kūriniais, nors menininkas yra įvaldęs įvairias medžiagas, sukūręs darbų iš granito, marmuro, dolomito, terakotos, šamoto. Šįkart prezidentūros kiemelyje pristatomi L.Striogos kūriniai iš metalo.

Nemažų gabaritų skulptūras sukurti padėjo skulptoriaus sūnus Aidas Strioga – jis miniatiūrinius medinius, kartoninius eskizus pavertė įspūdingais metalo kūriniais. Ekspozicijoje išvysime metalinį "Rūpestį", "Karžygį", "Don Kichotą" , "Muzikantą", "Į karužę" ir kitus. Beje, jau kūrinių pavadinimai kažkiek byloja, kad skulptorius savęs neišsižadėjo, liko toks pats svajingas, romantiškas, dvasingas. Ir ne tik. Paklaustas, kaip suspėjo nuo rudens tiek daug metalinių skulptūrų sukurti, L.Strioga tik šelmiškai šypteli ir atsako: "Na, kol nepasenau, reikia kažką sukurti."

Taigi toks pats jaunatviškas, neprarandantis humoro jausmo ir drauge kaip koks krivių krivaitis, L.Strioga ir toliau stebina energija, kūrybiškumu, pozityviu žvilgsniu į gyvenimą ir išmintimi. "Dievas žmogui yra rūpintojas, o žmogus Dievui – rūpestis", –  Antano Maceinos mintis mintinai pacituoja menininkas, stabtelėjęs ties nemenko dydžio skulptūra "Rūpestis".

Taigi gegužės 12 d. 18.30 val. Istorinės Lietuvos prezidentūros kiemelyje atidaroma L.Striogos metalo skulptūrų paroda "Leonas Strioga – kitoks", kurią kuruoja VšĮ "Sukurta LT" vadovas Darius Straigis.

"L.Strioga, gerai žinomas kamerinės skulptūros meistras, nepaliauja stebinti savo kūrybingumu ir nenuilstama energija, –  teigia D.Straigis. – 86-ąjį gimtadienį neseniai atšventęs, bene vyriausias Lietuvos skulptorius, šįkart ėmėsi grubaus metalo tarsi išsižadėdamas savo jaukių, ramybe spinduliuojančių darbų. Tačiau naujieji darbai, kad ir kitokie, savo temomis labai artimi autoriaus kūrybai."


Kas? L.Striogos paroda "Leonas Strioga – Kitoks".

Kur? Istorinės prezidentūros sodelyje.

Kada? Gegužės 12 d. 18.30 val. Veiks iki birželio 5 d. Sodelis atviras lankytojams kiekvieną dieną nuo 7 iki 21 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Užpelkis

Užpelkis portretas
L. Strioga ne tik vyriausias Lietuvos skulptorius, bet ir vienintelis Lietuvos menininkas baigęs tuometinio Leningrado I. Repino vardo meno akademiją. Įstoti į tokią įstaigą ir ją baigti retam pavyksta. Puikus menininkas, tikras savo žemės ir jos žmonių grožio poetas. Dabartiniai instaliacijų darytojai šalia jo atrodo kaip nuo medžio nušokę tam tikri gyvūnai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių