Išrinkime kvapniausią Kauno botanikos sodo augalą

  • Teksto dydis:

Liepos 22 d. Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Kauno botanikos sode vyks tradicine tapusi gėlių, skonių ir kvapų šventė „Kvapų naktis“, kurios lankytojai rinks kvapniausią Botanikos sodo augalą.

Kvapniausios – rožės 

2015 metų „Kvapų naktyje“ dvi aukščiausias vietas kvapniausio augalo rinkimuose be konkurencijos pelnė rožės. Pirmoje vietoje atsidūrė vaisiais su vyno ir kriaušių poskoniu kvepianti rožė „Benjamin Britten“ (Austin, 2001 m., J.K.) – tuo, beje, nustebindama rožininkus, nes ši rožė tradiciškai laikoma tik vidutiniškai kvapnia. Antroje vietoje liko savo aromatu garsėjanti geltonoji floribundinė rožė „Friesia“, kuriai šiemet varžytis dėl kvapniausios titulo gali būti sunkoka – vasaros pradžioje plūstelėjęs karštis neįprastai paankstino daugumos rožių rūšių žydėjimą, tad ir „Friesia“ žiedų VDU Kauno botanikos sodo rožyne teliko vienas kitas.

Tačiau į jos vietą stojo kitos didžiausiame šalies rožyne sužydusios rožių rūšys, skleidžiančios pačius įvairiausius aromatus: nuo gaivių ar saldžių iki aitrių. Kartais klaidingai manoma, kad kvapniausios yra senosios rožės (kurios šiuo metu jau nužydėjusios), o modernios rožės neva praradusios kvapą. Tačiau tai nėra visiška tiesa: tarp modernių rožių esama įspūdingai kvepiančių žiedų, o dalis senovinių rožių visai nekvepia arba kvepia labai silpnai. James A. Gamble (JAV, 1956) per kelerius metus išanalizavo 3 900 rožių veislių ir priėjo išvados, kad 25 proc. jų yra bekvapės, 20 proc. labai kvepiančios, o likusios kvepia vidutiniškai ar menkai.

Todėl „Kvapų nakties“ lankytojai bus kviečiami vaikščioti rožyno vejomis (kurios sukurtos taip, kad rožę būtų galima apeiti ir apžiūrėti iš visų pusių) ir uostyti, ieškoti bei atrasti pačias pačiausias kvapniąsias rožes. Beje, esama ir tam tikrų bendrų bruožų: kuo daugiau žiedlapių, tuo rožė stipriau kvepia. Sunkūs žiedlapiai su velvetiniu blizgesiu kvepia labiau nei ploni žiedlapiai. Raudonos ir rausvos rožės dažnai kvepia tipišku rožių kvapu, o baltos ir geltonos turi skirtingus kvapus, primenančius orris (parfumerijos pramonėje naudojamos vilkdalgio šaknies), nasturtų, citrinų, našlaičių pokvapį. Oranžinių tonų rožės dažniausiai turi kvapą, primenantį vaisius, nasturtą, našlaitę ar gvazdikėlį.

Kvapų kelionė 

Egzotiškais, neįprastais kvapais kviečia mėgautis ir didžiausia Lietuvoje VDU Kauno botanikos sodo oranžerija. Bene stipriausiu kvapu joje paprastai puikuojasi iš Šiaurės ir Centrinės Amerikos kilusi seniausia oranžerijos palmė – palmetinė sabalpalmė (Sabal palmetto (Walt) Lodd.), kuri baigė žydėti jau prieš mėnesį: šios palmės milžiniški žiedai karštą dieną skleidžia tokį aitriai saldų kvapą, kad kai kuriems net sunku ištverti.

Šiuo metu vos įžengus į oranžeriją pasitinka grakščiais, gardžiai kvepiančiais baltais žiedais žydinti Amazonės lelija baltažiedis grakštuolis. Egzotišku aromatu pasižymi šiaip jau neišvaizdaus kardamono – brangiojo prieskonio – lapai. Tuo tarpu šalia išsirangiusi vanilė dėl kvapniausio augalo titulo varžytis negali: nei lapai, nei kitos jos dalys visiems puikiai pažįstamo aromato neskleidžia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių