Į svečius pas Lenkijos dizainerius

  • Teksto dydis:

M.Žilinsko dailės galerijoje veikianti paroda kviečia pažinti šiuolaikinių Lenkijos dizainerių stilistiką, jų kūrybos kryptis.

Adomo Mickevičiaus instituto Varšuvoje, Lenkijos instituto Vilniuje ir Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus parengtoje parodoje pristatomos trys dešimtys darbų, sukurtų tiek jaunų, tiek jau pripažintų lenkų dizainerių. Į vieną vietą sutelkti projektai leidžia įsivaizduoti lenkų dizaino potencialą ir pažinti kūrėjų mąstymo tėkmę.

Kaip pastebi parodos kuratorė Izabela Boloz, lenkų dizainas nuolat kinta. Jis juda pirmyn, auga ir atveria naujus, savus kelius. Jis išgyvena permainų, refleksijų, inspiracijų ir inovacijų momentus.

Labiausiai lenkų vertinamos savybės – svetingumas ir atvirumas kitam žmogui atspindimos jau pačioje parodos kūrimo pradžioje. Būtent dėl to ji įgavo ilgo stalo, kiekvienų lenkų namų ašies, formą. Prie tokių stalų lenkai susirenka vaišių ir valandų valandas trunkančių diskusijų. Taigi šioje parodoje ne tik demonstruojami lenkiško dizaino pasiekimai, bet ir kuriama erdvė bendrai veiklai bei pokalbiams.

Parodoje pristatomos skirtingos projektavimo sritys, ją drauge kūrė dizaineriai, grafikai, prodiuseriai, amatininkai ir jaunos įmonės. Darbus galima suskirstyti į keturias temas.

"Keramika ir stalo įrankiai išsiskiria kokybišku atlikimu, elegancija, medžiagos ir formos jautimu. Kasdienio naudojimo daiktai įgyja naujų savybių, valgymą darančių dar malonesnį", – ir Vakarų Europoje pristatytos parodos kataloge teigia I.Boloz.

Vaikų žaislai – arba minimalistiniai, itin išmoningi, linksmų formų, arba tokie išskirtiniai, kad traukia ir suaugusiuosius. Štai įmonės "Boomini" pagaminti dizainerių Adamo Koziko ir Olos Wolczik sukurti namai lėlėms – idealizuotos realybės pasaulis, į kurį norisi pasinerti anaiptol ne vien būnant tokio amžiaus, kai gyventi mokomasi žaidžiant su lėlėmis.

Šios temos tąsa yra puikiai iliustruotos vaikiškos knygos.

Verta susipažinti ir su technikos gaminiais. Tai interaktyvūs prietaisai ir mobiliosios aplikacijos, jungiančios dizainą su naujausių technologijų pasauliu. Atrinkti baldai ir gaminiai įrodo, kad kūrybingumas ir eksperimentavimas padeda gimti nelauktiems intriguojantiems sprendimams.

Demonstruojami gaminiai iš įvairių medžiagų – nuo audrinančių vaizduotę objektų iš pūsto plieno ir aliuminio iki dygsniuotų audinių. Kūrimo procesas toks pat svarbus, kaip ir naudotos medžiagos, o konkretus ir apčiuopiamas dizainerio darbo poveikis nepalieka abejingų.


Šiame straipsnyje: dizainasparoda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių