Į Raudondvarį atkeliauja du meno pasaulio provokatoriai

  • Teksto dydis:

Spalio 1 dieną, 17 val., Raudondvario dvaro pilyje bus atidaryta Salvadoro Dali (1904–1989) ir Renė Magrito (1898–1967) taikomojo meno darbų paroda iš Amiencom privačios kolekcijos. Į Raudondvarį atkeliavo apie 250 dailininkų darbų.

Spalio 1 dieną, 17 val., Raudondvario dvaro pilyje bus atidaryta Salvadoro Dali (1904–1989) ir Renė Magrito (1898–1967) taikomojo meno darbų paroda iš Amiencom privačios kolekcijos. Į Raudondvarį atkeliavo apie 250 dailininkų darbų.

Ispanų dailininkas S. Dali laikomas siurrealizmo veidrodžiu. Patogiai ir tvirtai jausdamasis šioje meno srovėje, drastiškais pasisakymais pagarsėjęs menininkas yra pareiškęs: "siurrealizmas – tai aš“.

Būdamas drąsus, ryžtingas ir kupinas energijos, jis savo išradinga kūryba su fanatišku įniršiu ardė įprastus žmonių ir daiktų santykius su jį supančiu pasauliu, darė tai, ko nedarė kiti – keitė medžiagų struktūrą: sunkūs daiktai pas jį kilo į orą, minkšti – stingo, o tiršti – išsiliejo. Ekscentriškasis ispanas ištobulino daugiasluoksnio tapymo, dvigubo vaizdavimo technikas. Jis gyveno taip, kaip jam atrodė reikalinga.

Nepaisydamas aplinkinių nuomonių yra pareiškęs: „Mano ūsai tikrai nepritrauks nuobodulio, nekels niūrių minčių apie pasaulinio masto katastrofas, neprimins tiršto rūko ir Vagnerio muzikos. Ne, niekuomet! Mano ūsai bus imperialistiniai superracionalūs ūsai, nukreipti į dangų, tarsi vertikalusis misticizmas, tarsi vertikalūs ispaniškieji sindikatai. Pasaulis žavėsis manimi. Turbūt aš būsiu paniekintas ir nesuprastas, bet aš būsiu didis genijus.“

R. Magritas – garsiausias XX amžiaus belgų dailininkas. Jį taip pat domino tikrovės ir fantazijos santykis. Tapytojas savo paveikslus aiškino kaip “matomus vaizdus, kurie savyje nieko neslepia; jie sukelia paslaptį ir, žiūrėdami į mano paveikslus, žmonės dažniausiai klausia, ką tai reiškia. Tai nieko nereiškia, nes paslaptis ir yra paslaptis, ji nepažini.”

R. Magritui buvo skaudu, kad be keleto jam artimų sielų, pasauliui reikėjo beveik ketvirčio amžiaus tam, kad jo kūriniuose atrastų filosofinį ir poetinį turinį ir priimtų jį kaip didį menininką.

Lietuvos muziejai neturi nė vieno šio menininko kūrinio,  jo darbai nebuvo rodyti Lietuvoje. Raudondvaryje galima pamatyti jo litografijas. R. Magritas sakė: „Matymas yra svarbiausia. Matymo visiškai pakanka.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

smalsi

smalsi portretas
ar labai sudėtinga kartu parašyti iki kada veiks ta paroda? ir kiek kainuoja biletas?

neaiškus

neaiškus portretas
kvapelis privatininkų ...........parodėlė''tinkama mažiems miesteliams'' o Pompidu centre nelabai trimituoja išskrendančios gervės
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių