Į Kauno kino festivalį atvyks garsus kino kūrėjas

  • Teksto dydis:

Šiemet į Tarptautinį Kauno kino festivalį pristatyti naujausių savo filmų atvyks airių režisierius Markas Cousinsas. Festivalyje bus parodytos dvi dokumentinės jo juostos "Vaikai kine" (angl. "A Story of Children and Film", 2013) ir "Filmas pavadinimu "Meilė" (angl. "What Is This Film Called... Love", 2012).

Ilgai buvęs žinomas kaip kino kritikas, savo BBC kanalui kurtoje laidoje "Scene by Scene" kalbinęs garsius režisierius - Davidą Lynchą, Martiną Scorcesę, Romaną Polanskį - M. Cousinsas ėmėsi pats kurti originalų eseistinį kiną, ypač daug dėmesio skirdamas kino istorijai ir apmąstymams apie kino prigimtį. Jo 2011-ųjų projektas "Kino odisėja" (angl. "The Story of Film: An Odyssey", 2011) - epinė kelionė po kino istoriją, šią vasarą Lietuvos žiūrovams parodyta ŠMC kino salėje, Vilniuje, pasak kritikų, radikaliai perrašė kino istoriją.

Režisierius M. Cousinsas garsus ir bendromis akcijomis su britų kino aktore Tilda Swinton. 2009-aisiais jiedu organizavo kino festivalį, kurio metu vežiojo mobilų kino teatrą po visą Škotiją. Vėliau drauge įkūrė fondą, skatinantį aštuntojo su puse gimtadienio proga vaikams dovanoti pažintį su platesniu kino pasauliu, peržengiančiu multipleksų ir TV produkcijos ribas.

"Tarptautinis Kauno kino festivalis ne tik siūlo kino patirtį, bet ir kuria erdvę diskusijoms. Todėl auditoriją supažindiname su įsidėmėtinais autoriais, siūlome naujų kino žiūrėjimo būdų bei kviečiame intelektualiam pokalbiui. Kadangi Markas Cousinsas yra unikali, kritiška asmenybė, aktyviai besireiškianti ne tik kino, bet ir politikos srityje, susitikimas su juo daugeliui tampa įkvepiančia, akis atveriančia patirtimi. Tai išties įspūdinga asmenybė, kinu užkrečianti net ir pačius didžiausius skeptikus", – sakė festivalio meno vadovė Ilona Jurkonytė, kviesdama žiūrovus susitikti su M. Cousinsu, kuris Kaune svečiuosis spalio pirmąją savaitę.

Anot I.Jurkonytės, šio režisieriaus kūryba - tai daugiau nei kinas apie kiną. Pradėjęs kaip kino istorikas bei kritikas, jis karjerą  tęsia kaip filmų kūrėjas. M. Cousinso kuriamos dokumentikos žanras dažnai priskiriamas kino esė, o kūryba apibūdinama kaip reflektuojanti kino istoriją ir ja besiremianti.

"Vaikai kine" - tai filmas, atidžiai žvelgiantis į vaikų dalyvavimą skirtingų šalių, skirtingų laikotarpių, įsidėmėtinų režisierių filmavimo aikštelėse. Nuoširdi, nesuvaidinta paties M. Cousinso strategija filmuoti savo sūnėną ir dukterėčią, siekiant išryškinti vaikų nuoširdumą prieš kino kamerą - tai etiškas ir tuo pačiu efektyvus būdas supažindinti žiūrovą su tuo, kas slypi viename ar kitame garsaus filmo epizode. Šis filmas yra ne tik informatyvus, bet tuo pačiu jis ir pats siūlo kino patirtį.

"Filme pavadinimu "Meilė" M. Cousinsas lanko savo garbinamo režisieriaus Sergejaus Eizenšteino mėgtas vietas Meksikoje. Tai egzistencinis kelio filmas po kino istoriją, taip smarkiai susijusią su intelektinėmis bei socialinėmis tradicijomis ir su mėginimu sudabartinti vieną ar kitą tebeaktualų reiškinį. Keldamas gana filosofiškus, tačiau labai suprantamus klausimus, M. Cousinsas kalbina S. Eizenšteiną, kuris galiausiai pateikia intriguojantį atsakymą savo meilės iškankintam gerbėjui. Filmo garso takelį sukūrė britų roko ikona P. J. Harvey.

Septintasis Tarptautinis Kauno kino festivalis vyks 2013 m. rugsėjo 25 - spalio 6 d. Kaune. Vilniuje festivalis svečiuosis spalio 2-13 d., Panevėžyje - spalio 11-13 d., Klaipėdoje spalio 17-20 d., Šiauliuose - spalio 18-20 d. Daugiau informacijos - www.kinofestivalis.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių