Į Kauną atvyksta akordeono virtuozai (interviu)

  • Teksto dydis:

Puikių atgarsių susilaukęs nemokamų džiazo koncertų po atviru dangumi ciklas „Pure Jazz“ tęsiasi. Liepos 26-ąją „Ryšių kiemelyje 837“ viešės net dviejų rūšių stereotipus – apie baltarusiškos muzikos kokybę ir akordeono vaidmenį muzikoje – laužančio kompozitoriaus ir atlikėjo Jegoro Zabelovo suburtas trio.

Ar be “Slavianskij Bazar” Baltarusijoje yra kitokios muzikos? Bajanisto ir kompozitoriaus Jegoro Zabelovo trio užtikrintai sako taip.  Kauno publikai žinomas iš vulkaniško duo su Artiomu Zalieskiu “Gurzuf”, šiandien jis žinomiausias underground’o akordeonistas Baltarusijoje, nuolat pristatantis savo kūrybą užsienyje. Be jokios abejonės, šis koncertas “Ryšių kiemelyje 837” apvers klausytojų požiūrį į akordeoną. J. Zabelovo muzikoje dera A. Partas ir F. Glass’as, “The Prodigy” ar dedikacijos futbolininkui Z.Zidanui.

- Tavo muzika keičia požiūrį į akordeoną. Kaip Tu atradai savo individualią raišką?

- Aš grodavau daug įvairios muzikos akordeonu – folk, klasiką ir šiuolaikinę akademinę muziką. Vėliau aš pradėjau kurti pats, tai, ką man būtų įdomu atlikti. Man patiko cikliškumas ir faktūrų kūrimas, taip pat energetiškai masyvus muzikinės medžiagos pateikimas. Mane traukia įvairios rook kryptys, įkvepia klasikinė muzika ir džiazas.

- Trio gana naujas projektas, Tave geriau Lietuvoje pažįsta iš projekto “Gurzuf”, kuris buvo pristatytas keletą kartų Kaune. Kas nutiko su šiuo projektu?

- Taip, su trio mes dirbame ne taip seniai, tačiau kartą jau viešėjome Lietuvoje, festivalyje Joniškėlyje praeitą vasarą. Su “Gurzuf” turėjome labai daug pozityvių patirčių, tai buvo labai kompaktiškas sąstatas, drauge, labai atviras eksperimentams, kurie buvo puikiai sutikti publikos. Šių metų pradžioje su “Gurzuf” įrašėme EP, kurį galima rasti mano internetinėje svetainėje yegorzabelov.com.

- Lietuvoje mes beveik nieko nežinome apie Baltarusijos muzikos sceną. Kokia situacija pas Jus šalyje?

- Kiek pamenu, Vilniuje, žinoma, ne taip dažnai, vykdavo pavieniai Baltarusijos muzikantų pasirodymai. Nedidelė Jūsų auditorijos dalis galėjo susipažinti su Baltarusijos scena. Apskritai, pastebiu, kad reikalai keičiasi ir muzikinis judėjimas plečiasi ne tik akademinės muzikos srityje, atsiranda naujos jaunos grupės, tačiau problemos išlieka tos pačios – trūksta atvirų scenų, festivalių.

- Kaip manai, ką klausytojai atranda Tavo muzikoje?

- Kiekvienas girdi, mato ir atranda kažką savo, artimo. Aš viso labo dalinuosi tuo, ką turiu aš.

- Ar  stengiesi talpinti savo kūrybą į kokius nors žanrinius rėmus? Kas labiausiai įtakojo Tave?

- Manau, tam tikri remain egzistuoja, tačiau aš įvairiais būdais bandau juos plėsti. Įtakos? Daugiausia iš akademinės muzikos – A. Partas, D. Ligeti, F. Glass’as ir kiti.

Nemokamo ciklo„Pure Jazz“ rengėjai iš anksto kviečia su džiazu praleisti dar du šios vasaros vakarus. Rugpjūčio 18-ąją ciklo renginyje dalyvaus Liutauro Janušaičio ir Robin Aristorenas suburtas džiazo atlikėjų kolektyvas, pristatysiantis projektą „Certain Case Project“. Rugpjūčio 30-ąją „Ryšių kiemelyje 837“ lankysis ir ciklo sezoną uždarys Bristolio instrumentalistai „Lund Quartet“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

PINOKIS

PINOKIS portretas
Raima, kas tau gali padėti be tėtės ir dieduko pavardės ir gyvenamosios vietos ? Čia kaip laiškas seneliui į kaimą -:))) O nuotraukoje jau tikrai ne akordeonas, bet bajanas.

raima

raima portretas
mano tetis ir diedukas grojo akordeonu visa gyvenima iki pat mirties...tik, kazkodel negaliu surasti ju irasu...o, taip noretusi pasiklausyti vel. tik jie grojo ne is natu, o - klausos...gal man gali kasnors padeti rasti tai ?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių