Gyvo meno festivalis grįžta atsinaujinęs

Jau ketvirtus metus Kaunas tampa performanso menininkų susitelkimo centru. Nuo šiandien iki pat sekmadienio mieste šėls performanso ir gyvo meno festivalis "CREATurRE LIVE ART: Emerging CREATurES".

Jau ketvirtus metus Kaunas tampa performanso menininkų susitelkimo centru. Nuo šiandien iki pat sekmadienio mieste šėls performanso ir gyvo meno festivalis "CREATurRE LIVE ART: Emerging CREATurES".

Viename energijos lauke

Performanso menas reikalauja iš žiūrovo ypatingos atidos ir susikaupimo, buvimo čia ir dabar. Šiame meniniame vyksme atsispindi intymios jį kuriančio menininko patirtys, jausmai, būsenos, individualus jo pasaulio suvokimas ir mąstymas.

"Performansas yra bemaž laisviausia meno forma, nekurianti taisyklių žiūrovams", – sako performansų autorė Vaida Tamoševičiūtė. Anot menininkės, šis žanras iš kūrėjo reikalauja daug susikaupimo, kurį puikiai jaučia bei perima ir žiūrovas.

"Kūrinio stebėtojas turi jausti, o ne žiūrėti, nes tai esminis skirtumas, išskiriantis šią meno šaką iš kitų. Stebint meninį vyksmą gyvai, vyksta tam tikra energijų kaita ir, net jei žiūrovas yra pasyvus arba performansas statiškas, viskas tampa bendru kūriniu", – jai artimo meno ypatumus atskleidžia V.Tamoševičiūtė.

Yra performansų, kuriuose žiūrintysis įtraukiamas į patį vyksmą, provokuojamas, kviečiant jį dalyvauti. "Taigi, stebėdamas performansą žiūrovas ne vien stovi ir žiūri į jį kaip į paveikslą, kurį sauganti muziejaus prižiūrėtoja draudžia paliesti", – sako menininkė.

Grįžta atsinaujinęs

Birželio 19–21 d. performanso ir gyvo meno festivalis "CREATurRE LIVE ART: Emerging CREATurES" kelioms dienoms užims galeriją "Meno parkas", Rotušės a. ir jos prieigas, kurdamas meninius vyksmus.

Šiais metais festivalis siekia tapti performanso praktikų platforma, skatinančia šio meninio vyksmo ugdymą ir gerųjų praktikų mainus.

Oficialus festivalio organizatorius – galerija "Meno parkas", kuriai talkina festivalio kuratorės V.Tamoševičiūtė ir Daina Pupkevičiūtė. Kuratorės atrinko penkiolika jaunų, perspektyvių, kylančių menininkų iš Lietuvos, Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Nyderlandų, Italijos, Irano, JAV ir kitų valstybių.

Įvairių tautybių kūrėjai, įgiję skirtingų meninių tradicijų pagrindus, tarpusavyje dalysis savo patirtimi. "CREATurE LIVE ART: Emerging CREATurES" suteiks jiems galimybę eksperimentuoti ir, atsižvelgiant į tai, kad per visus festivalio gyvavimo metus jis tapo žinomas visoje Europoje, taps pagrindu, skatinančiu kūrėjus drąsiau įžengti į performanso meno pasaulį.

Jaunųjų menininkų edukacija

Pirmosios festivalio dienos skiriamos menininkų edukacijai. Kūrybines dirbtuves jauniesiems menininkams ir jų edukaciją, anot V.Tamoševičiūtės, galima įvardyti kaip saviedukaciją, nes visi į festivalį pakviesti kūrėjai dalyvaus vieni kitų rengiamose kūrybinėse dirbtuvėse, jas ves.

"Dvi dienas vyksiančius mokymus pavadinčiau kūrybiniais mainais, eksperimentine laboratorija. Galbūt menininkai atras naujų dalykų vienas kito praktikose, skolinsis, keisis, galbūt gims bendri kūriniai. Tai nebus formalus mokymas – tiesiog praktika, laikas, praleistas būnant visiems kartu, eksperimentai", – sakė pašnekovė.

Patirtys ir vizijos

Birželio 20, 21 d. skiriamos jaunųjų kūrėjų pasirodymams "Meno parko" galerijoje, Rotušės a. Viešos miesto erdvės yra ypač tinkamos performanso darbams pristatyti, kadangi pritraukia žmones stebėti vykstantį vyksmą, jame dalyvauti. Meno ir žiūrovo suartinimas skatina stebėtojo reakciją, ugdo toleranciją, plečia suvokimo ribas.

Šiųmečio festivalio pasirodymų spektras toks pat platus kaip  dalyvaujančių menininkų geografija. Kūrėjai analizuos save, žvilgsnį kreips į žmogaus brandos etapus ir fizinius kūno pokyčius, ieškos individo ir visuomenės santykių atspindžių, paremtų populiariąja kultūra, kalbės apie jausmus.

Štai kūrėja iš Vokietijos Ruth Biene savo performansu išreikš, kaip svarbu paleisti tam tikrus dalykus tam, kad jų vietoje rastųsi nauji. "Idėjos kūriniams kyla iš asmeninės patirties: kai buvau maža, su šeima teko daug kraustytis. Todėl šiandien jaučiu, kad mano namai yra visur, o kartu ir niekur. Tuo laiku būta daug praradimų, nutrauktų ryšių, tačiau jaučiausi laiminga palikdama vieną vietą ir persikeldama į kitą, kadangi nuolat turėjau šansą pradėti viską iš pradžių. Kaskart, pakeitusi gyvenamąją vietą,  atrasdavau savąjį "aš" iš naujo. Žmonės jaučia poreikį išlaikyti santykius ar susiformavusius įpročius, kadangi būdami prie jų prisirišę jaučiasi saugūs. Paleisdami kai kuriuos dalykus mes daromės stipresni ir kartu pažeidžiamesni. Man patinka šios dvi priešpriešos", – pasakoja R.Biene.

Naujų etapų išgyvenimai, jausminės patirtys atsispindės ir menininkės Živilės Minkutės performanse. Jos kūrinys – atrinktų patirčių ir jų keliamų jausmų kolekcija. "Visi kasdien patiriame įvairių emocijų, vis dėlto jos, net ir būdamos skirtingos, nebūtinai kelia chaotišką būseną. Emocijos tarsi oro sąlygos – šiek tiek numanomos, bet nesuvaldomos ir neplanuojamos. Vis dėlto nekontroliuojamas oras mūsų neveda iš proto, manyčiau, taip  yra ir kalbant apie kasdienes emocijas bei išgyvenimus. Kartais jie būna neigiami, kartais teigiami, bet asmeninio pasirinkimo laisvė, o gal ir valia nulemia mūsų požiūrį į tai, kas vyksta. Teigdama, kad jausmai yra svarbiau nei faktai, kalbu apie savistabą ir savęs suvokimą. Tai budrus gyvenimo būdas, kurio tikslas – neleisti rutinai ar susiklosčiusioms aplinkybėms nustelbti asmenybės", – sako menininkė.

Justinas Kalinauskas savo kūrinyje, kurį pats įvardija kaip bendruomenės sambūrį, žiūrovui atskleis perėjimą iš vaikystės į suaugusiojo pasaulį, fizinius žmogaus kūno pokyčius. "Šis vyksmas yra ruošiamas integruojant asmeninius išgyvenimus, patirtus skirtingais paauglystės ir ankstyvos brandos periodais. Tas laikotarpis, santykį su kuriuo vis dar jaučia trečiąją dešimtį įpusėję žmonės, neretam buvo pažymėtas kontrastais ir psichologiniais poslinkiais. Man pačiam šis perėjimas visam laikui įsirėžė fiziniame audinyje. Vyksmo metu nesieksiu iliustruoti konkrečių situacijų, tačiau tam tikros asmeninės patirtys, pojūčiai ir išgyvenimai bus juntami. Vyksmo metu naudosiu išorines priemones, kviesiu į procesą įsitraukti ir kitus. Atspirties taškas – asmeninės patirtys, bet akto metu sieksiu meninį veiksmą nuasmeninti. Ryšys su bendruomene yra svarbesnis negu saviterapija", – sako kūrėjas.

Paklaustas kiek erdvė, kurioje yra vyksta meninis vyksmas, daro įtakos kūriniui, J.Kalinauskas atsako: "Veiksminis aktas, arba performansas, – tai taip pat erdvė, tik turinti laiko dimensiją. Todėl reikėtų kalbėti apie erdvinius ryšius, kurie veikia įvairiai. Man svarbi yra atmosfera arba tam tikra nuotaika, kurią mes siejame su mus supančia aplinka."

Šalys ir vardai

"CREATurE LIVE ART: Emerging CREATurES" dalyvausiantys menininkai: Alethea Raban (Jungtinė Karalystė), Stephanie Elaine Black (Jungtinė Karalystė), Eva Martino (jungtinė Karalystė/Italija), Manuelis Lopez Garcia (Ispanija), Ruth Biene (Vokietija), Imke Zeinstra (Nyderlandai), Sara Zaltash (Jungtinė Karalystė/Airija), Justinas Kalinauskas (Lietuva), Ieva Savickaitė (Lietuva), Chelsea Coon (JAV), Monika Liutkutė (Lietuva), Ingrida Čepanonytė (Lietuva), Živilė Minkutė (Lietuva), Inga Galinytė (Lietuva).

Festivalio programa – www.creatureliveart.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių