Gyvenimo upė nuo Charkovo iki Kauno

Pirmoji Kauno valstybinio lėlių teatro naujojo sezono premjera pažymėta dviejų tautų – lietuvių ir ukrainiečių – tautosaka. Skambant lietuviškoms lopšinėms bus sekama ukrainietiška istorija.

Pirmoji Kauno valstybinio lėlių teatro naujojo sezono premjera pažymėta dviejų tautų – lietuvių ir ukrainiečių – tautosaka. Skambant lietuviškoms lopšinėms bus sekama ukrainietiška istorija.

Nedirbtinės sąsajos

Spektaklio kūrėjos – iš karo draskomos Ukrainos į Kauną atvykusios režisierė Oksana Dmitrijeva ir dailininkė Natalija Denisova.

"Pliauskiukas Ivasiukas" – ukrainiečių mitologijos kupina pasaka apie medinę lėlę, dėl didelės meilės atgyjančią ir iškeliaujančią į pasaulį, kur jos laukia daugybė nuotykių. Pasakoje daug ukrainietiškų motyvų, kultūros, bet mažiesiems žiūrovams turėtų būti puikiai suprantama.

"Pasaka bus ukrainiečių liaudies, bet lopšinės joje bus lietuviškos. Taip mes ieškome sąsajų ir tikimės įdomaus rezultato. Tai bus muzikinis spektaklis. Darysime taip, kad vaikams būtų pažįstama – skambės lietuviškos lopšinės ir dainos", – apie būsimą spektaklį kalbėjo teatro vadovas Sigitas Klibavičius.

Tiek vadovą, tiek režisierę O.Dmitrijevą nustebino tai, kiek daug ukrainiečių mitologijoje sąsajų su lietuviška. Pagrindinis spektaklio vaizdinys – Gyvybės medis. Jo šakos liečia dangų, o šaknys giliai įleistos į žemę. Po juo sėdi Bobutė ir Senelis. Jiedu suka Saulės ratą – taip diena keičia naktį, keičiasi metų laikai. Žemė prisipildo daiktų, ima tekėti Gyvenimo upė.

Seneliai turi kažkam perduoti paslaptį, kaip elgtis, kad Gyvenimo ratas niekada nesibaigtų. Senelis išdrožia medinį žmogeliuką, kuris dėl didelės Bobutės meilės atgyja. Ivasiukas leidžiasi į kelionę stebuklų upe, įveikia blogio simbolį gyvatę ir grįžta namo, kad būtų seneliams ramstis.

Panašių motyvų galima rasti ir mūsų mitologijoje, bet kultūrų glaudumas – ne vienintelis veiksnys, lėmęs šios pasakos pasirinkimą.

Finansuoja kauniečiai

"Man patinka jos vertybės. Joje skatinama neužmiršti. Tiek tradicijų, tiek senelių. Pats siužetas, kai mažas berniukas leidžiasi į tokius nuotykius, o ir veikėjai labai įdomūs. Ši pasaka man buvo labai artima", – paprastus savo pasirinkimo motyvus dėstė režisierė.

Pačių ukrainiečių kūrėjų atsiradimas Kaune – ne toks jau paprastas. Karo krečiamos Ukrainos ekonomika griūva, paskutiniai valstybės biudžeto resursai skiriami šaliai išgyventi. Kai fronte su Rusijos remiamais separatistais kaunasi alkani kariai, kultūros finansavimas beveik yra nutrūkęs.

"Ukrainiečiams sustabdytos visos kultūros finansavimo programos. Mes prisiėmėme visas išlaidas: kelionės, honorarus ir pastatymo kainą. Paprastai tokie dalykai nekomentuojami, bet mane labai nustebino Kultūros tarybos pozicija. Šiam projektui negavome nė cento, o buvau įsitikinęs, kad finansavimas garantuotas. Maniau, tai aktualu, o mūsų kultūros ministras su Ukrainos kolega kaip tik buvo aptaręs, kaip būtų galima plėtoti bendradarbiavimą tarp mūsų šalių. Teks finansuoti iš savo uždirbtų pinigų", – sakė Kauno lėlių teatro vadovas.

Ukrainietėms kūrėjoms klausimų kyla mažiau: šalyje tvyrant įtampai, teatras tiesiog tampa užuovėja nuo baisios kasdienybės.

"Kai nieko negali padaryti, svarbu daryti savo darbą ir kurti. Taip tu gali apsaugoti savo pasaulį ir žmonėms suteikti stabilumo. Žinai, kad savaitgalį jie ateis į teatrą. O ko jie ten eina, kai turi televizorių, knygas ir ko tik nori? Labai gera bendrai patirti tas nepasikartojančias emocijas, kurios vyksta scenoje", – kalbėjo režisierė.

Pasitiko šiluma

Ukrainietės Kaune svečiuojasi ne pirmą kartą. Daug didesnė Charkovo lėlių teatro delegacija buvo rudenį, kai Lietuvos žiūrovams rodė "Ežiuką Rūke". Abiem moterims Kaunas palieka tik geriausius įspūdžius.

"Išėjome su trupe pasivaikščioti palei upę ir sutikome vienuolę. Ji paklausė, iš kur mes, kai sužinojo, kad iš Ukrainos, pasiūlė kartu pasimelsti. Tai buvo labai šilta, labai atvira. Visas Kaunas toks atrodo", – kalbėjo režisierė.

S.Klibavičius džiaugėsi, kad Kauno ir Charkovo teatrų (šie miestai yra susigiminiavę) draugystė plėtojasi ir įgauna naujų formų.

"Manėme, kad dabar pats laikas solidarizuotis su Ukrainos lėlininkais ir juos pakviesti pas mus statyti spektaklį. Tikimės, kad bent taip prisidėsime šiuo Ukrainai sunkiu laiku, o tai bus ir gražus sezono atidarymo įvykis", – sakė teatro vadovas.


Kas? Spektaklis "Pliauskiukas Ivasiukas".

Kur? Kauno valstybiniame lėlių teatre.

Kada? Rugsėjo 12 d. 12 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių