Gyvenimo ir negalios dvikovoje nugali menas

Kauno meno žemėlapyje atsiradusi nauja žymė – galerija "MK" – tik iš pirmo žvilgsnio panaši į kitas. Jos erdvėje susikirs kultūrinio ir socialinio gyvenimo vektoriai, menas ir visuomenės paribiai. Čia bus eksponuojami neįgaliųjų darbai, kuriuos įsigijusieji galės paremti konkrečius neįgaliuosius arba jų ugdymo centrus.

Jokio negatyvo

Galerija "MK" – viena iš dailės studijos "Menų kambarys" veiklų. Atidaryta prieš ketverius metus, kaip vaikų su negalia prieglobstis, studija vėliau išsiplėtė, prisijungė prie Kauno technologijos universiteto ir tapo visiems atvira nevyriausybine studentiška organizacija.

"Menų kambario" įkūrėja Žiedūnė Duobaitė džiaugiasi, kad įkūrus meno galeriją, dailės studija toliau vykdo savo pirminę užduotį – pagalbą neįgaliesiems. Dabar šią dailės studiją lankantys neįgalieji galės sulaukti ir materialios padėkos.

"Tokių galerijų, kuriose būtų eksponuojami neįgaliųjų darbai, Kaune nėra, yra tik įvairūs dienos centrai, kuriuose jie gali mokytis. Tad norėjome suteikti neįgaliesiems galimybę eksponuoti savo kūrybą", – sakė Ž.Duobaitė.

Galerijoje "MK" savo darbus eksponuos ne tik neįgalieji, bet ir žinomi menininkai. Taip pat planuojami įvairūs kultūriniai bei edukaciniai renginiai.

Kokioms dailės kryptims ir žanrams bus atstovaujama, ji kol kas negali pasakyti. Tačiau viena aišku: į galeriją pateks ne visų profesionalių kūrėjų darbai. Anot pašnekovės, galerijos "MK" koncepcija – aktyvi ir socialiai atsakinga meno erdvė, tad ir menininkai, kurių darbai yra eksponuojami, turi būti socialiai atsakingi, bendraujantys, atviri. Galerija nori skleisti pozityvią nuotaiką, tad nepriimami smurtą propaguojantys kūriniai.

"Vengiame darbų, kurie vaizduoja prievartą, smurtą. Kai kurių menininkų darbų nepriėmėme, nes kai kuriuose vaizduojama žudymo scena. Tai irgi yra menas, bet mes norime skleisti pozityvias emocijas, – pasakojo Ž.Duobaitė. – Man patinka gilintis į spalvų reikšmes, jų suteikiamas emocijas. Kiekviena spalva skirtingai veikia žmogaus pasąmonę, emocinę būklę, tad visada peržiūriu darbus, kuriuos atneša menininkai."

Menas – kaip tarpininkas

Galerija "MK" organizuoja daugybę renginių, kurių dauguma yra nemokami: meno terapija, chna tatuiruočių piešimas, diskusijos su menininkais, poezijos bei muzikos vakarai. Mokami tik tie renginiai, kuriems reikia pirkti papildomų priemonių, pavyzdžiui, tapybos pamokos.

"Norime beveik visus renginius padaryti nemokamus. Jeigu žmogus jaučia, kad pas mus gavo naudos, gali paaukoti pinigų ir taip paremti galeriją. Dalis tų pinigų bus išleista vaikų, turinčių  klausos negalią, edukacijai, kadangi nuo rudens vykdysime bendrą projektą su Kauno kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų ugdymo centru – rengsime tapybos užsiėmimų ciklą vaikams", – planais dalijosi Ž.Duobaitė.

"Šiuo metu viena mūsų savanorė organizuoja tarpusavio pagalbos grupes neįgaliųjų šeimoms. Šeimos tiesiog susitinka ir bendrauja, nes tokios veiklos labai trūksta. Įvairių neįgaliesiems skirtų užsiėmimų yra nemažai, bet reikia ir bendravimo tarpusavyje. Taip pat rengsime įvairius tapybos užsiėmimus", – meno, kaip komunikacijos tarpininko, vaidmenį atskleidė Ž.Duobaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

šaunuoliai

šaunuoliai portretas
Palaikau, tikri šaunuoliai. Pagarba, kad nebijote neįgalių žmonių.

Audronė

Audronė portretas
Šaunuolė Žiedūnė. Kuo daugiau aktyvių žmonių tuo gyvenimas gražesnis

DJ

DJ  portretas
:)!
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių