Grafų Tiškevičių apelsinų sriuba

Vieną kovo vakarą grafai Tiškevičiai susikvietė artimiausius savo bičiulius į Raudondvario pilį.

Vos įžengus į pilį, užliejo Yanno Tierseno melodijos, kurios šiuolaikinį keliautoją teleportavo į elegantiškąjį Paryžių – ant Monmartro kalvos ar į Rivoli bulvarą. Svečius pasitiko fotografas ir visus įamžino greta grafų – ponios Rozalijos ir jos šešuro, didžiojo keliautojo ir fotografijos pradininko Lietuvoje Benedikto Henriko Tiškevičiaus.

O paskui grafai pasakojo apie meilę iš pirmo žvilgsnio citrusiniams medžiams, apie jų kvapus ir skonį, pirmųjų apelsinmedžių kelionę traukiniais iš Europos į Kauną, Raudondvarį. Virš susirinkusiųjų galvų nupleveno lengvas apelsinmedžių žiedų aromatas.

O tada nosis pradėjo kutenti egzotiško skonio apelsinų sriubos aromatas. Grafai iš Prancūzijos, iš Paryžiaus, parsivežė ne tik apelsinmedžių, bet ir neįkainojamą savo pilies pasididžiavimą – kuchmistrą. Kviestiniams svečiams paruoštos vaišės daugeliui atėmė žadą. Tokios skonių įvairovės ir harmonijos daugelis net sapnuoti nesapnavo. O kur dar grafo ypatingoji apelsinų užpiltinė! Šio skanėsto gauna tik ypatingi grafo svečiai.

Susirinkusieji grafams įteikė improvizuotą dovaną. Kas deklamavo eiles apie pavasarį, vasarą, kas dainavo operos arijas, grojo Frederiko Šopeno etiudus fortepijonu, o kas čia pat ėmė ir surežisavo Apelsinmedžių giraitės performansą Raudondvario pilies menėje.

Jei ir nebuvote pakviesti į išskirtinį pokylį grafų Tiškevičių pilyje Raudondvaryje, neliūdėkite. Pasirodo, tai nauja muziejaus edukacinė-pažintinė programa: grafo kuchmistras pasirengęs bet kada išvirti nepakartojamo skonio apelsinų sriubos, kurią galima užsisakyti, dalyviams, o grafienė ar grafas prieš kuklias vaišes mielai aprodys savo pilies menes ir papasakos apie savo keliones po tas šalis, kur auga apelsinai bei citrinos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sliekas Artojas

Sliekas Artojas portretas
Reikalauju honoraro už humusą!

Sraigių filosofija

Sraigių filosofija  portretas
Nelabai supratau apie kokias čia autorystes svaigsta anonimas. Pasivadinsiu Trumpo Organu ir reikalausiu, kad mano ateit vardą ir pavardę minėtumėt kaip autorių.

Shikunas Pirdunas

Shikunas Pirdunas portretas
Sraigune, čia juk ne straipsnis, o paprasčiausia reklama. Ne honoraro reikalauk, o keliauk į reklamos skyrių apmokėti.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių