Gatvė, kur prasideda miesto pasaka

1948 m. Freiburge Julius Viktoras Kaupas įamžino Kauną ir jo erdvę pasakų knygoje "Daktaras Kripštukas pragare". Jos pagrindiniu herojumi tapo net keliose pasakose pasirodantis, visada pagalbos ranką tiesiantis kaunietis daktaras Kripštukas. Šiandien retam kauniečiui žinomas ir šio personažo autorius J.V.Kaupas.

Išskirtinė asmenybė

Amžininkai ir literatūrologai J.V.Kaupą apibūdindavo kaip itin intelektualų ir talentingą, o jo tekstus – vertus Kauno bendruomenės dėmesio. Rašytojui netrūko lakios fantazijos, idealizmo, sąmojo ar tikslios minties. Be kūrybos, jis užsiėmė recenzavimu, rūpinosi lietuvių išeivijos literatūra, buvo aktyvus akademinės bendruomenės narys.

Prozininkas, literatūros kritikas, psichiatras, dailininkas J.V.Kaupas gali būti apibūdinamas kaip išskirtinė asmenybė, savo kūryba inicijavusi urbanistinės pasakos pradžią lietuvių literatūroje. 1920-aisiais gimęs rašytojas augo ir subrendo tarpukario Kaune, o Antrojo pasaulinio karo metu jam išvykus į Vakarus gimtojo miesto vaizdas išliko ryškus jo sąmonėje ir neatsitiktinai atgulė žymiausios jo parašytos knygos puslapiuose.

Simbolių mezginys

Pasakų rinkinyje "Daktaras Kripštukas pragare" J.V.Kaupas sugretina fantaziją ir realybę, kuriame stebuklus primenantys įvykiai Kauno mieste pateikiami labai tikroviškai. Sunku prisiminti lietuvį, taip romantizuojantĮ Kauno vaizdus, kaip tai darė J.V.Kaupas.

Kartu su daktaru Kripštuku skaitytojas nusikelia į Kauno senamiestį, Ąžuolyną, Zoologijos sodą, atranda pasakišką miestą, iš kurio atsiveria vartai į pragarą paslaptingoje Gardino gatvėje. Jis žvelgė į pasakos žanrą kitaip ir buvo įsitikinęs, kad "pasaka yra šventa tiesa ir joje nėra nė krislo melo".

Pasakų turinys, atrodytų, turėtų išlikti universalus ir įdomus, neatsižvelgiant į skaitytojo amžių, tačiau autorius ne kartą yra pabrėžęs: "Daktaras Kripštukas pragare" nėra jokia vaikiška literatūra. (...) Aš savo pasakas pirmoj eilėj skyriau suaugusiems žmonėms, savo draugams. Tai nėra vaikiška knyga, ir tik dėl to turbūt smalsūs vaikai ją skaito, kad joje pilna keisčiausių nuotykių, nors jauniesiems skaitytojams simbolinė knygos prasmė paaiškės tik suaugus."

Idėjos atgimsta

Supažindinti kauniečius su daktaru Kripštuku bandyta jau ne kartą. Dar 2008-aisiais "Kauno plėtros forumas" ir rašytojai, mokslininkai Kazys Almenas bei Kostas Ostrauskas pristatė jį Kaunui. Buvo iškelta žaismingos skulptūros Rotušės aikštėje idėja ir organizuotas piešinių konkursas moksleiviams J.V.Kaupo pasakų motyvais.

Be šių iniciatyvų, J.V.Kaupo pasakų personažai atgimė Kauno lėlių teatro spektaklyje pagal Kęstučio Navako pjesę "Daktaras Kripštukas ir kiti" bei vyko šventinės eglės įžiebimas su nepamirštamais pasakų personažais.

Šiandien Kauno istorijos draugija kartu su Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka-muziejumi ragina vėl prisiminti paslaptingąjį Kauną, užfiksuotą pasakų rinkinyje "Daktaras Kripštukas pragare". Organizuojamas piešinių konkursas "Kauno miesto pasakos. Daktaras Kripštukas" – Kauno miesto ir rajono moksleiviai kviečiami iliustruoti personažą ar sceną iš garsiosios J.V.Kaupo knygos apie daktarą Kripštuką.

Kūriniai, atlikti akvarele, guašu, tušu, pieštukais, flomasteriais (A4 arba A3 formato lapas) priimami iki gegužės 1 d. Darbus galima atnešti arba atsiųsti į Istorinę prezidentūrą (Vilniaus g. 33) arba į Valdo Adamkaus muziejų (S.Daukanto g. 25). Nugalėtojai bus paskelbti gegužės 20 d. – prizinės vietos skiriamos trijų amžiaus kategorijų dalyviams (2–5 klasės, 6–10 klasės, 11–12 klasė).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių