Garsią operos solistę M. Rakauskaitę prisiminus

  • Teksto dydis:

Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje balandžio 27 d. atidaroma paroda, skirta vienos žymiausių prieškario Lietuvos operos solisčių Marijonos Rakauskaitės (1892–1975) 135-ečiui pažymėti.

Tai buvo gyvybinga, spinduliuojanti žavesiu ir puikiu aktoriniu talentu asmenybė, savo sopranu turtinusi Lietuvos operą nuo 1924 iki 1948 metų.

Gimusi JAV, išauginta religingoje, bet labai kūrybingoje ir išsilavinusioje šeimoje, Marijona, atrodo, ir negalėjo pasirinkti kito kelio, kaip kūrėjos, besistengiančios įprasminti savo veiklą.

Meilę Tėvynei dainininkė neabejotinai paveldėjo iš savo tėvo Mykolo Prano Rakausko, buvusio knygnešio, kuris 1888 m. turėjo palikti Lietuvą, nes už lietuviškos spaudos platinimą grėsė tremtis. Taip pat tėvų dėka visi septyni Rakauskų vaikai mokėjo rašyti ir skaityti lietuviškai, nors mokėsi JAV.

1922 m. Marijona galutinai nusprendė įsikurti Lietuvoje. 1924 m. kovą dainininkė debiutavo G. Bizet operoje „Karmen“ – čia jos atliktas pagrindinis Karmen vaidmuo sulaukė didelio pasisekimo.

Apie 1935 m. Marijona sutiko savo „draugą gyvenimas iš gyvenimo“ – scenografą Liudą Truikį ir liko su juo iki pat savo mirties – 1975 metų.

Šioje parodoje galėsite susipažinti su dar niekur neeksponuotais Marijonos asmeniniais daiktais, laiškais ir nuotraukomis.

Paroda veiks iki birželio 4 d.


Kas? Parodos, skirtos M. Rakauskaitės 135-ečiui, atidarymas.

Kur? Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje, V. Putvinskio g. 55, Kaune.

Kada? Balandžio 27 d., ketvirtadienį, 17 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

joooo

joooo portretas
su aritmetika blogai.....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių