G. Carling ir Kauno bigbendo siautulys abejingų nepaliko

  • Teksto dydis:

Gunhild Carling ir Kauno bigbendo programa „Swing OUT Show!”, kurios pirmasis koncertas įvyko Kaune, tiesiog užliejo ir įsuko salę kaip banga ar tornadas: vidutinio tempo svingą keitė šėlstantys ir greiti ritmai, fokstroto pobūdžio melodiją – rokenrolas, vingrios ir virtuozinės Kauno bigbendo kompozicijos.

Dviejų valandų trukmės muzikinis vyksmas, kuris čia pat ir su didele meile bei emocine įtaiga išspinduliuojamas klausytojams! Užvedantys ir panardinantys, aktyvūs ir melancholiški ritmai atveda prie minties, kad šiandien, esant neįsivaizduojamam muzikos kūrinių, kolektyvų, krypčių kiekiui, muzika suteikia sparnus... 

Ketvirto dešimtmečio pradžioje JAV susiformavęs svingas, kuriame dominuoja pučiamieji instrumentai, greito ir lėto „sūpavimosi“ dinamika bei išraiškingos solistų improvizacijos gyvybingas ir mūsų dienomis. Tai patvirtina švedų džiazo žvaigždės G. Carling pasirinkimas, tapęs jos sėkmės istorija, kuria atlikėja visame pasaulyje dalinasi su muzikos atlikėjais ir klausytojais.

Koncerto konferensje Edvinas Vadoklis, pristatydamas šią programą ir jos pagrindinę solistę G. Carling negailėjo aukščiausio laipsnio titulų: karalienė, švedų nacionalinė vertybė, multiinstrumentininkė. Programoje buvo pasirinktos daugiausiai originalios atlikėjos kompozicijos, atlikta dvidešimt kompozicijų, kuriose Gunhild nuo dainavimo vikriai nerdavo į trimito, trombono, fleitos, dūdmaišio improvizacijas, instrumentinius fragmentus užpildydama šokio žingsneliu, teatrališko ir moteriškai valdingo mosto ir aktyviu bendravimu tiek su bigbendu, tiek su publika.

„Mūsų namuose visada buvo visko: cirkas, vodeviliai, vaidyba“ – ir tokią atlikėjos aplinką galima buvo pajausti koncerte, kuris ir pasižymėjo kerinčia, muzikos ir menų sanglauda. Skambėjusioje programoje tarsi galėjai pajusti sąlyčius su populiariais gypsy, swing bei hot džiazo ritmais, kuriuose vis dar gyva Django Reinhardto, Louiso Armstrongo, Colemano Hawkinso dvasia. Į muzikinį „Swing OUT Show!” vyksmą įsiliejo jaunatviški „Jazz House Team“ lindy hop‘o šokėjai (choreografas Dainius Bervingis) – aistringi svingo muzikos fanai, kvėpuojantys ir gyvenantys social šokių ritmais.

Energinga ir visada linksma muzikantė ne tik kuria, groja ir dainuoja... Tyliosios minutės išnaudojamos viskam, kas „draugauja“ su menais ir taip, regis atlikėja užpildo nuolatinio atsinaujinimo tuštumas.

Štai, kad ir šioje koncertinėje kelionėje, mažų pertraukų tarp repeticijų metu savo bičiuliams rengianti staigmeną – savo paties pieštą ir parengtą svarbiausių katalikiškų švenčių ir šventųjų kalėdinį kalendorių. Švedų svingo karaliene tituluojama G. Carling ne kartą atviravusi, kad instrumentas visada su ja, todėl galinti groti bet kur.

Visi G. Carling pasirodymai – spinduliuojantys pozityvia energija ir nenuspėjami. Ji gali „permaišyti“ naujai programos eilę, savaip surikiuoti aplink ją scenoje esančius atlikėjus, prakalbinti publiką ir dar daugiau programai suteikti išskirtinumo, puošnumo bei įtaigos.

Tokią programą su G. Carling galėjo pamatyti ir išgirsti pirmojo koncerto žiūrovas. Dažnas klausytojas, palikdamas salę sakė: to jau tikrai nesitikėjome! Nenuostabu, nes Gunhild be visų titulų turi ir dar vieną – nenuspėjamos ir neprognozuojamos atlikėjos. Ir Kauno bigbendas prieš koncertą tikriausiai nesitikėjo, kad teks groti ne tik patogiai sėdint, bet ir atsigulus... Tad nusipirkusiems bilietą į KĮ „Kauno santaka“ organizuojamus koncertus kituose miestuose (šeštadienį – Vilniuje, sekmadienį – Klaipėdoje) sakome – nusipirkote laimingą ir lemtingą bilietą į išskirtinį renginį! Juk ne dažnai, sutikite, būna, kad nesiskirstančius savo laisva valia klausytojus išveda iš salės... pati atlikėja su jai talkinusiu kolektyvu. Ir ne šiaip kur, o tiesiog – į lauką, į lietingą ir vėsoką lapkritį...



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Buvo kažkas nerealaus, visas renginys, nuotaika, energija, pristatymas, atlikimas.... buvo tiesiog TOBULA....

Nuostabu

Nuostabu portretas
Ačiū KAUNO SANTAKA vadovui Vaidui Andriuškevičiui už nuostabų sumanymą ir jo realizavimą.- rezultatas buvo vertas įdėto triūso....

Laima

Laima portretas
Fantastiškas koncertas!!!!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių