Fotožurnalisto objektyve – eilinių žmonių istorijos

Kaunietis fotožurnalistas Artūras Morozovas, daugumai geriau žinomas karinių konfliktų zonose pagautomis akimirkomis, kone mėnesį vaizdais pasakos sutiktų žmonių istorijas.

"Ši paroda buvo savotiškas iššūkis, nes dauguma mano nuotraukų – žurnalistinės, susietos su tam tikra istorija. Šį kartą viskas kiek kitaip. Pabandžiau atsiriboti nuo žurnalistinės įžvalgos ir papasakoti apie eilinius žmones", – lėtai skrosdamas Kauno fotografijos galerijos erdves minutes iki parodos "Konflikto būsenos" atidarymo skaičiavo A.Morozovas. Čia, nuo ketvirtadienio iki pat liepos 23-iosios apsigyveno daugiau nei pusšimtis fotomenininko darbų – atsitiktinių akimirkų, sumedžiotų kelionių Gruzijoje, Ukrainoje, Rusijoje ir Moldovoje metu.

Visas išvardytas vietoves, kurias A.Morozovas aplankė su fotoaparatu, jungia praeityje vykę ar tebevykstantys kariniai konfliktai, įtempti politiniai ryšiai.

"Keliaudamas pastebi, kad visai nesvarbu šalies situacija, visuomet šalia to yra eilinis žmogus su sava istorija ir kasdienybe, – žvelgdamas į spalvotas nuotraukas ir ne mažiau margas asmenybes jose, akcentus dėliojo fotomenininkas. – Apie ką mano paroda? Tai vaizdinis pasakojimas apie tai, kaip karo akivaizdoje rutina, žmogiški ryšiai tampa būdu išgyventi ir susikurti saugumo jausmą."

Kiekviena A.Morozovo nuotrauka – tarsi atskira istorija. Vienoje jų – rūstaus veido kavinės padavėja, su Georgijaus juostele ant prijuostės, kiek tolėliau – spragėsių pardavėja su šviečiančiu vežimėliu, kavą gurkšnojanti moteris, pro langą stebinti ginkluotą karį. Dar už kelių žingsnių – trys pagyvenę vyrai su alumi ant suoliuko daugiabučio kieme, Karelijos Respublikos sostinėje Petrozavodske.

Vienus nuotraukų herojus kaunietis kalbino, su kitais tiesiog prasilenkė gatvėje ir brūkštelėjo pečiais, trečius stebėjo iš tolo ir kartu filtravo jį supančią aplinką.

"Būdamas Kryme visą dieną žiūrėjau, kaip žmonės ilsisi. Vėliau su keliais jų šnektelėjau. Sužinojau pastarųjų džiaugsmus ir rūpesčius. Tokiomis akimirkomis, kai esi visiškai svetimoje aplinkoje ir bendrauji su vietiniais, kuriuos veikiausiai matai pirmą ir paskutinį kartą gyvenime, supranti, kad tai vienos įdomiausių tavo darbo akimirkų", – aplankyti parodą, perskaityti nuotraukose sugulusias žmonių istorijas ir kartu jas išgyventi kvietė A.Morozovas.


Šiame straipsnyje: Artūras Morozovasfotografija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių