„Figaro vedybos“: Kauno studentų ir austrų profesorių versija

  • Teksto dydis:

Vieno garsiausių pasaulyje muzikos universiteto Zalcburgo Mozarteumo dėstytojai, profesoriai padeda lietuvių studentams statyti operą – Wolfgango Amadeaus Mozarto "Figaro vedybas". Premjera numatoma kovo pabaigoje Kaune.

Nepakeičiami autoritetai

Zalcburge esantis Mozarto vardu pavadintas universitetas įkurtas prieš du šimtus metų, pagerbiant šiame mieste gimusį vieną garsiausių pasaulio kompozitorių. Šiandien tai viena labiausiai gerbiamų muzikos švietimo institucijų, kurioje savo patirtimi ir žiniomis dalijasi muzikos pasaulio korifėjai.

Pasak Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Muzikos akademijos Dainavimo katedros vedėjo prof. Tomo Ladigos, Mozarteumas yra Austrijos mieste, kuris savo dydžiu vos prilygsta Klaipėdai, tačiau iki šiol yra vienas reikšmingiausių muzikų rengimo centrų pasaulyje.

"Pasiektas mokslo aukštumas ženklina Nobelio premija, o meno srityje, ypač muzikos, ją atstoja dalyvavimas Zalcburgo muzikos festivalyje arba Niujorko "Metropolitan opera". Šiandien svorio centrai persikėlė iš Milano "La Scalos" į Londoną, Niujorką. Tačiau Zalcburgas vis dar yra tarp lyderių, kuris jau daugelį dešimtmečių susirenka pačius geriausius muzikos žinovus", – pasakoja vienas bendradarbiavimo iniciatorių VDU profesorius T.Ladiga.

Abipusė nauda

Kaune operą rengiantiems studentams talkina penki dėstytojai iš Austrijos ir režisierius Michaelas Woodwoodas iš Didžiosios Britanijos. Iš Mozarteumo atvyksta muzikos eruditai profesoriai ekspertai: dirigentas profesorius emeritas Josefas Wallnigas, pianistas Wolfgangas Niessneris, vokalo pedagogė, pianistė Gaiva Bandzinaitė, profesorius dr. Michaelas Malkiewiczius ir vokalo pedagogas profesorius Andreas Macco.

Bendradarbiavimo idėja gimė praėjusį vasarį, kai G.Bandzinaitė ir M.Malkiewiczius vedė meistriškumo kursus Vytauto Didžiojo universitete.

"Pastebėjome, kad lietuvių studentai gražiabalsiai, mokomi teisingai dainuoti, muzikalūs, imlūs, ir daugelis domisi studijomis užsienyje. Labai aukštai vertinu VDU dainavimo pedagogų darbą – tiek dėmesio dainavimo studentams Mozarteume, ko gero, neskiriama. Žinodami, kaip sunku įstoti į aukštąsias mokyklas svetur – skiriasi vertinimo kriterijai, skoniai, išsilavinimo pobūdis – pasiūlėme dalį Mozarteume dėstomų subtilybių atvežti į Kauną", – paaiškina G.Bandzinaitė.

Austrijoje dirbanti muzikė neslepia, kad Mozarteumo atstovams ir patiems buvo įdomu patikrinti dėstymo efektyvumą kitoje terpėje – todėl į VDU dalytis savo žiniomis atvyksta ne vienas, o net penki svečiai iš Zalcburgo.

Parankus kūrinys

Anot G.Banzdinaitės, nuspręsta studentams pasiūlyti "Figaro vedybas", kadangi ši garsi W.A.Mocarto opera turi daug veikėjų, galimybių studentams individualiai atskleisti atskiras partijas pasitelkiant muzikines, stilistines priemones.

"Manau, tai galėtų pažadinti sąmoningumą, dėmesį detalėms, jų atlikimo kokybei ir kartu padėtų VDU studentams konkuruoti su kolegomis tarptautinėje rinkoje – pavyzdžiui, konkursuose, perklausose", – teigia Mozarteumo pedagogė.

Man ir pačiam, jau ne pirmą dešimtmetį dirbančiam muzikui, labai įdomu – čia tikra muzikos filosofija. Tarytum restauratorius atkasa apatinį sluoksnį ir tau tyliai sako – čia yra tikras W.A.Mozartas.

Prof. T.Ladiga pažymėjo, kad "Figaro vedybos" yra itališka opera, o VDU studentai turi galimybę mokytis italų kalbos (kaip ir apie 30 kitų kalbų), kuri yra palankesnė dainuoti nei, pavyzdžiui, vokiečių.

Mozarteume jau dvidešimt metų dirbanti G.Bandzinaitė pastebėjo nemažai skirtumų tarp savo darbovietės ir VDU Muzikos akademijos studentų – pirmiausia todėl, kad Lietuvoje labiausiai vertinamas balsas, arba vadinamoji medžiaga, o Austrijoje visuma: muzikalumas, kalba, raiška, charizma ir t.t.

"Operos projekte dalyvauja puikūs besiskleidžiantys dainininkai, žavios asmenybės. Kauniečiai man atrodo nepaprastai smalsūs, balsingi, lankstūs, pozityvūs. Daug kas dainuoja labai natūraliai. Nors, lyginant su vilniečiais, jie dar neįsisąmonino, kaip kūrinį išmokti padeda "YouTube". Linkėčiau jiems greičiau mokytis, leistis į stilistines subtilybes (pavyzdžiui, W.A.Mocarto rečitatyvus!), drąsiau imtis XX a. muzikos, užsienio kalbų – juk tokie gražūs balsai, geras vokalinis paruošimas", – gerų žodžių negaili G.Bandzinaitė.

W.A.Mozarto kūriniai yra visame pasaulyje pripažinti sunkiausia disciplina, kurios išmokti norintieji kasmet per stojamuosius egzaminus šimtais šturmuoja Mozarteumą Zalcburge –  kiekvienos perklausos reikalavimuose yra bent vienas garsiojo kompozitoriaus kūrinys. Pasak G.Bandzinaitės, Mozarteume siūlomas platus spektras disciplinų, kurios leidžia priartėti prie XVIII a. muzikos stilistikos, istorinio atlikimo.

Kitos lygos patirtis

VDU Dainavimo katedros vedėjas prof. T.Ladiga tikina, kad ryšys su Mozarteumu itin reikšmingas rengiant muzikantus Lietuvoje – jo žodžiais tariant, skirtumas tarp mūsų šalies ir Mozarteumo lygio yra tarsi tarp LKL ir NBA krepšinio pasaulyje.

"Man ir pačiam, jau ne pirmą dešimtmetį dirbančiam muzikui, labai įdomu – čia tikra muzikos filosofija. Tarytum restauratorius atkasa apatinį sluoksnį ir tau tyliai sako – čia yra tikras W.A.Mozartas", – apie bendradarbiavimą su austrų universitetu pasakoja muzikas.

Prof. T.Ladigos teigimu, dalijimasis patirtimi su muzikos pedagogais užsienyje yra svarbus ir todėl, kad šiandien muzikanto darbas yra kupinas naujų iššūkių, rizikos ir nežinomybės – studentams reikia suteikti kuo tvirtesnius pagrindus sėkmingai muziko karjerai. Vis dėlto neretai tai reiškia, kad gali tekti aukoti pramogas, pomėgius, asmeninį gyvenimą.

"Tų, kurie renkasi dainininko specialybę, klausiame: ar tikrai turėsi kantrybės? Jei esi talentingas, turi gražų balsą, tau reikės sunkiai dirbti, mokytis, kažkiek aukoti ir asmeninį gyvenimą. Tam ryžtasi ne visi – per 30 metų vertybės yra šiek tiek pasikeitusios, bet vis dar yra idealistų, tokių, kokie buvome mes. Kad ir kaip būtų, dainininkų gyvenimas nepalieka už borto", – samprotauja profesorius.

VDU studentų ir Mozarteumo dėstytojų operos "Figaro vedybos" premjera įvyks kovo 23–24 d. Kaune.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių