Festivalyje skambės ir Afrikos motyvai

  • Teksto dydis:

Pažaislio muzikos festivalis šią savaitę kviečia apsilankyti dviejose bažnyčiose ir Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Pažaislio muzikos festivalis šią savaitę kviečia apsilankyti dviejose bažnyčiose ir Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Unikali programa

Liepos 24 d., penktadienį, 19 val., Šv. Kryžiaus (Karmelitų) bažnyčioje Pažaislio muzikos festivalio klausytojai kviečiami pasikausyti retai mūsų scenose skambančios muzikos. Unikalią programą, skirtą styginių kvartetui ir arfai, parengė nuolatos naujų išraiškos priemonių ieškantis Kauno styginių kvartetas ir jauna bei talentinga arfininkė Joana Daunytė.

Kauno styginių kvartetas, kuriame šiuo metu griežia Karolina Beinarytė-Palekauskienė (I smuikas), Lina Kireilė (II smuikas), Eglė Lapinskė (altas) ir Saulius Bartulis (violončelė) yra vienas ryškiausių Kauno akademinės muzikos ansamblių. Per daugiau nei tris dešimtmečius kolektyvas surengė per du tūkstančius koncertų įvairiose Lietuvos ir užsienio salėse, išleido 14 kompaktinių plokštelių. Kvarteto repertuare rasime tiek klasicizmo epochos, tiek šiuolaikinės muzikos opusų, kolektyvas atliko gausybę lietuvių kompozitorių kūrinių premjerų, tarp kurių išskirtinę poziciją užima Kaune reziduojančių kūrėjų darbai. Už šiuolaikinės muzikos populiarinimą kolektyvas pelnė metų apdovanojimą "Tikra muzika", už lietuvių autorių muzikos garsinimą Lietuvoje ir užsienyje buvo paskelbtas "Įsimintiniausiu Kauno kūrybiniu kolektyvu", o už nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui atlikėjams skirta Lietuvos Respublikos Vyriausybės premija.

Talentinga arfininkė J.Daunytė pelnytai gali džiaugtis paskutiniųjų savo veiklos metų sėkme: ji tapo Lietuvos kultūros ministro Šarūno Biručio vardo ir Olandijos SEM (Stichting Eigen Muziekinstrument) fondų stipendininke, muzikei buvo suteiktas menininko-kūrėjo statusas, tarptautiniame kamerinės muzikos konkurse "Concurso Iberico", vykusiame Ispanijoje, laimėta pirmoji vieta. Tarp ankstesniais metais J.Daunytės pelnytų įvairių konkursų apdovanojimų puikuojasi LR prezidentų Valdo Adamkaus ir Dalios Grybauskaitės padėkos už aukštus pasiekimus ir Lietuvos vardo garsinimą užsienyje. Baigusi studijas Ženevos aukštojoje muzikos mokykloje ir Amsterdamo konservatorijoje, atlikėja šiuo metu siekia magistro laipsnio Norvegijos muzikos akademijoje. J.Daunytė yra Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro orkestro artistė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos arfos klasės asistentė.

Koncerto programoje klausytojai girdės neprilygstamo dainų kūrėjo Franzo Schuberto testamentu vadinamą styginių kvartetą Nr. 14, d moll, parašytą dainos "Mirtis ir mergelė" temomis, prancūzų kompozitoriaus bei dirigento, pagarsėjusio impresionizmo genijaus Claude Debussy kūrinių orkestruotėmis André Caplet fantaziją "Raudonosios mirties kaukė" ir žymaus XX a. prancūzų arfininko bei kompozitoriaus Marcel Tournier pjesę "Fėja".

Įėjimas į koncertą nemokamas.

Kerintis baritonas

Liepos 25 d., šeštadienį, 17 val., Kauno valstybinėje filharmonijoje skambės programa, vienijanti Europos akademinę ir egzotiškosios Afrikos etninę muziką. Intriguojamu pavadinimu "Afrikos deimantai" pavadintą koncertą klausytojams dovanos Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, diriguojamas meno vadovo Donato Katkaus, ir iš Pietų Afrikos Respublikos kilęs, šiuo metu Didžiojoje Britanijoje reziduojantis baritonas Njabulo Madlala.

N.Madlala – nepaprasto grožio tembru apdovanotas vokalistas, meilę muzikai paveldėjęs iš savo močiutės. Dainininkas tobulinosi tarptautinėje vokalo akademijoje Kardife, o klasikinės muzikos paslapčių sėmėsi Guildhallo muzikos ir dramos mokykloje Londone. Charizmatiškasis dainininkas žavi ne tik nepriekaištinga balso technika, bet ir išskirtiniu aktoriniu meistriškumu bei komunikabilumu. Šių savybių derinys jam lėmė ne tik publikos simpatijas, bet ir gausybę pergalių įvairiuose konkursuose. Seniausias Didžiosios Britanijos klasikinės muzikos žurnalas "Musical Opinion" taip atsiliepė apie jauno solisto pasirodymą prestižiniame "Kathleen Ferrier" konkurse: "Iš šešių dalyvių, vienintelio jo balsas harmoningai išgavo brandų skambesį visuose registruose. Išmintingai pasirinkta programa atskleidė tai, ką jis geba geriausiai. Jo muzikalumas pakeri, be to, išvengta per garsaus dainavimo klaidos, kurią darė kiti konkursantai. Jis yra vertas laimėtojo vardo."

Šiuo metu dainininkas kelią į muzikos olimpą skinasi svarbiausiose Anglijos scenose, dainuodamas žymiausias baritono partijas ir bendradarbiaudamas su garsiais orkestrais. Siekdamas karjeros aukštumų, N.Madlala nepamiršta savo šaknų: prieš metus išleistame debiutiniame albume "Songs of home" (Namų dainos), greta akademinės muzikos opusų skamba Pietų Afrikos melodijos, atskleidžiančios kitą atlikėjo amplua. Pats dainininkas šį albumą apibūdina taip: "Pasirinkti kūriniai – kelionės iš dulkėtų Durbano gatvelių į klasikinės muzikos ir dainų pasaulį atspindys. Albumą įkvėpė Pietų Afrikos dainos, kurias girdėjau iš močiutės, taip pat Miriam Makeba, Kelly Khumalo ir Dietrich Fisher-Dieskau muzika. Unikali Afrikos harmonija ir ritmai susipina su klasika, Zulu ir Chosu gyventojų vartojamas "click" dialektas papildo anglų kompozitorių kūrinius. Tai ribų neturinti gyvenimo kelionė."

Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, vadovaujamas dirigento D.Katkaus, – kolektyvas, garsėjantis universalumu, profesionalumu bei menine vaizduote. Šis orkestras – laukiamas svečias ne tik Lietuvos ir užsienio šalių prestižinėse koncertų salėse, bet ir estrados scenose ar kitose iš pirmo žvilgsnio tradiciniam muzikavimui nepritaikytose erdvėse.

Orkestras susibūrė 1994 m., profesoriaus D.Katkaus iniciatyva. Pradėjęs griežti baroko kompozitorių muziką, orkestras noriai ėmėsi interpretuoti ir šiuolaikinių lietuvių kompozitorių opusus. Daugelis kritikų pažymi, kad iš kitų Lietuvos kolektyvų Šv. Kristoforo kamerinis orkestras išsiskiria ypatingu stilistiniu universalumu. Pelnęs barokinio orkestro bei retų partitūrų gaivintojo reputaciją, kolektyvas, anot muzikologų, yra "puiki bazė visiems lietuvių kompozitorių sumanymams".

Prisimins M.K.Oginskį

Liepos 26 d., sekmadienį, 17 val., Zapyškio paminklinėje Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje vyks teatralizuotas koncertas, skirtas Mykolo Kleopo Oginskio 250-osioms gimimo metinėms paminėti. Aktorė Virginija Kochanskytė, dainininkai Giedrė Zeicaitė ir Liudas Mikalauskas bei pianistė Šviesė Čepliauskaitė projektu, pavadintu "Tik dėl Jūsų!", pakvies klausytojus į XIX a. muzikinį dvaro saloną. Renginyje skambės M.K.Oginskio laiškai, memuarų, autobiografijos, knygos "Atsiminimai" fragmentai, romansai ir kūriniai fortepijonui. Romantiškas prieš du šimtmečius buvusio populiaraus dvaro meno salono nuotaikas atkuriančio režisūrinio sprendimo autorė – aktorė V.Kochanskytė, scenografiją, iš detalių fragmentiškai atspindinčią dvaro salono atmosferą, sukūrė dizaineris Mantas Sakalauskas, o ampyro stiliaus atlikėjų kostiumų, buvusių madingų tiek Paryžiuje, tiek Peterburge, autorė – dailininkė Daiva Žurkuvienė.

Kunigaikščiui, įžymiam Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės, Abiejų Tautų Respublikos valstybiniam veikėjui, diplomatui, politikui, vienam iš 1794 m. sukilimo vadų, Rusijos caro Aleksandro I slaptajam patarėjui, Vilniaus universiteto garbės nariui pasaulinę šlovę atnešė polonezas "Atsisveikinimas su Tėvyne". Jau daugiau kaip du šimtus metų per bekraštes įvykių erdves keliauja ir smelkiasi į klausytojų širdis Tėvynės ilgesio melodijos. "Jei ne tragiškas mano tėvynės ir tautos likimas, būčiau tapęs kompozitoriumi" – artėjant gyvenimo saulėlydžiui, karčiai apgailestaudamas yra prasitaręs M.K.Oginskis.

Talentingas kūrėjas ir trys žavios menininkės, kūrėjo mūzos, susitinka dvaro meno salone – skambina M.K.Oginskio kūrinius, dainuoja kompozitoriaus romansus, diskutuoja apie jo kūrybą, visuomeninio ir asmeninio gyvenimo peripetijas, pasakoja jo gyvenimo legendas, koketuoja, šmaikštauja – ar ne apie tai prirašyta daugybė XIX a. romanų? Kompozitoriaus muzikinės kūrybos, literatūrinio palikimo, jo biografijos faktų padedama skleidžiasi nepaprastai įdomi kunigaikščio gyvenimo kelionė: jo svajonės, troškimai, kovos, sunkūs išbandymai, dramatiški patyrimai, skaudi emigracijos patirtis ir gyvenimiški apmąstymai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių