Festivalis „Vitrum Balticum VII“ kviečia į dar vieną parodą

  • Teksto dydis:

Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus A. Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejuje spalio 5 d., ketvirtadienį, 18 val. bus atidaryta paroda „Prieš vakar. Išnarplioti“.

Pramoninio ir studijinio stiklo dizaino istorinės kolekcijos „Prieš vakar. Išnarplioti“ kuratorės – Valda Verikaitė ir Raimonda Kogelytė.

Kaip rašoma organizatorių pranešime, šį kartą festivalyje „Vitrum Balticum VII“ siekta atskleisti ne tik šiuolaikines stiklo tendencijas, bet priminti stiklo meno praeities reiškinius. Paroda atspindi sovietinio laikotarpio funkcionalaus stiklo kūrimo ir meninės specifikos etapą Lietuvoje. Beveik visi čia rodomi stiklo pavyzdžiai (servizai, vazos, dekoratyviniai akcentai) yra susieti su stiklo meno plėtote Kaune: stiklo darbai įgyvendinti Kauno „Aleksoto“ stiklo fabrike, juos kūrė Kauno St. Žuko taikomosios dailės technikumo (dabar – Kauno kolegijos J. Vienožinskio menų fakultetas) mokiniai ir Vilniaus dailės instituto (dabar – Vilniaus dailės akademija) Kauno fakulteto stiklo specialybės studentai. Parodoje demonstruojami šiose mokyklose išlikę, fonduose saugomi originalūs kūriniai bei projektai. Taip pat savo darbus, įgyvendintus jau po studijų baigimo, parodai paskolino žinomi stiklo dailininkai. Vis dėlto rengiant parodą nepavyko pilnai atskleisti kai kurių stiklo darbų autorystės, todėl jų sąsajas su pagaminimo vieta ir dailininkų pavardes tikimasi „išnarplioti“ ateityje.

Parodoje funkcionalių indų eksponavimui pasiskolinti sovietinio laikotarpio baldai iš Dainiaus Lanausko kolekcijos, taip sukurta savotiška to laikmečio gyvenamoji aplinka. Parodos istorinis kontekstas apima XX a. aštuntąjį – devintąjį dešimtmečius.

Aptariamąjį periodą užsienyje galima vadinti masinio pramoninio dizaino įsitvirtinimo etapu, nes tuo metu ypač reikšminga tapo pramonės dizainerių, suformavusių ir išplėtojusių įvairių šalių fabrikų stiklo gaminių įvaizdį, veikla. Sovietiniuose kraštuose, kuriems priklausė ir Lietuva, dėmesys dizainui šiuo laikotarpiu taip pat išaugo: įvairios dekoratyvinės dailės sritys pradėtos vertinti, įžvelgiant jų specifinius bruožus, pabrėžiant vaizduojamosios ir taikomosios dailės skirtumus, atspindint šiuolaikiškesnį, organiškesnį dirbinių pavidalą, ir netgi prisimenant regioninius daikto formos ieškojimus. Šiame etape išplėtotas su funkcionalumu, meno pritaikomumu gyvenimui susietas judėjimas „Dailę – buičiai“. Ši estetika pasireiškė visose taikomojo meno srityse. Tarp parodoje savotiškais postamentais stiklo dirbiniams tapusių baldų ir ant jų eksponuojamų stiklo vazų matomos stilistinės sąšaukos.

XX a. aštuntajame – devintajame dešimtmetyje Lietuvoje taikomosios dailės studijas baigę menininkai papildė dailės kombinatų ar gamyklų darbuotojų gretas. Jų dėka pramonės srityje pradėjo ryškėti nauji meninės kaitos bruožai, susiję su kūrinių standartiškumu, tiražavimu, o, kita vertus, – meninio vaizdo profesionalėjimu, dekoro ir formų modernėjimu. Palaipsniui šis procesas atėjo ir į lietuviškuosius stiklo fabrikus, veikusius Vilniuje, Panevėžyje ir, kaip žinia, Kaune, Aleksote.

Ekskursijos parodoje „Prieš vakar. Išnarplioti“:

Spalio 19 d. 18 val.  ekskursija su Emilija Strazdiene.

Spalio 26 d. 18 val.  ekskursija su Dainiumi Lanausku.

Lapkričio 2 d. 18 val.  ekskursija su Raimonda Kogelyte.

Edukacinė programa parodoje „Prieš vakar. Išnarplioti“:

Spalio 11 d. (trečiadienį) 15 val.

Spalio 22 d. (sekmadienį) 14 val.

Spalio 24 d. (antradienį) 15 val.

Paroda veiks nuo  spalio 5 d. iki lapkričio 3 d. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių