Festivalis „Nykoka“ keičia požiūrį į gatvės meną

  • Teksto dydis:

Ketvirtus metus organizuojamas Kauno gatvės meno festivalis "Nykoka" keičia požiūrį į gatvės meną ir kviečia kartu kurti miesto aplinką.

Šiemet festivalis skelbia du eskizų konkursus – Pilies gatvės sienos, esančios Senamiestyje, ir Šilainių rajono elektros transformatorinių, eskizams.

E.Ožeškienės gatvė jau nebeįsivaizduojama be daugelio pamėgto ir gerai pažįstamo "Rožinio dramblio", kurį 2014 m. nutapė Vytenis Jakas. Į Aleksotą važiuojantieji Veiverių gatve dažnai pastebi 2015 m. Lino Kaziulionio spalvotais langais dekoruotą gyvenamąjį namą. Pernai A.Juozapavičiaus prospekte nutūpė Gražvydos Andrijauskaitės balandžių porelė "Jis ir Ji", o netoli Kauno pilies žiedo įsikūrė Ernesto Zacharevičiaus berniukai.

Visi šie kūriniai – tai tik maža dalis Kauno gatvės meno festivalio "Nykoka" įgyvendintų projektų, kuriais gyvinamas miestas. Festivalis ne tik keičia požiūrį į gatvės meną, paversdamas jį miesto puošmena ir turistų traukos objektais, tačiau ir kelia socialinių klausimų bei suteikia galimybę menininkams savo kūrinius įgyvendinti dideliu masteliu.

"Nykoka" Kaune skleidžia profesionalų gatvės meną jau nuo 2014 m. Įkvėpimu tapo Tado Šimkaus ir jo kolegos Žygimanto Amelyno įgyvendintas didelio formato gatvės meno kūrinys "Senelis išminčius" (2013 m.). Jau prie pirmojo festivalio prisijungė ne tik pradedantys, tačiau ir patyrę menininkai – sumanytojas T.Šimkus, V.Jakas, Morfai ir kiti. Per keletą metų ne tik įgyvendinta daugybė kūrinių ant sienų mieste, bet ir atidaryta legali grafičių siena.

Festivalio sumanytojai džiaugiasi: į "Nykoka" įsitraukiantys menininkai populiarina gatvės meną kurdami ir savo individualius projektus – V.Jako "Kiemo galerija" tapo mėgstama vieta ne tik kauniečiams, bet ir miesto svečiams, Tadas Vincaitis-Plūgas ir "Kekto" projektas skelbia Kauno legendą, o štai Morfai su "Mažųjų sienų" projektu vis geba nustebinti.

"Keisdamiesi patys, kartu keičiame ir savo aplinką. Siekiame gyventi gražiau ir jaukiau, nes erdvė, kurioje dirbame ar ilsimės, daro mums didžiulę įtaką. Ir visai nesvarbu, ar tai būtų kambarys, kiemas, ar gatvė, kuria kasdien einame į darbą – ši mus veikianti aplinka ir mūsų įsipareigojimas ja rūpintis nesibaigia ties mūsų buto slenksčiu", – pastebi festivalio meno vadovas T.Šimkus.

Šiemet festivalio akcentai pasieks Senamiestį – konkurso keliu atrinktais piešiniais ketinama papuošti Pilies g. 4 esančio pastato sieną – ir Šilainius. "Kviečiame dalyvauti tapytojus, grafikus, dizainerius, animatorius ir kitų sričių menininkus, turinčius idėjų, tačiau galbūt nežinančius, kaip jas įgyvendinti. Konkursų keliu bus atrinkti ir įgyvendinti tik keli kūriniai, tačiau originalios ir įdomios idėjos niekur nedingsta. Dažnai jos atranda savo vietą kitoje aplinkoje ar būna įgyvendintos kiek vėliau", – teigia "Nykoka" vadovė Goda Skėrytė.


Erdvė naujam kūriniui

Šiemet "Nykoka" komanda kviečia dalyvauti Pilies g.4 gyvenamojo namo fasado eskizo konkurse. Geriausiu išrinktas kūrinys puikuosis prie pat Kauno pilies, kur jį pastebės daugybė miestiečių ir turistų.

Eskizai laukiami iki rugpjūčio 15 d. el.paštu labas@nykoka.lt. Eskizai ir vizualizacijos bus viešinamos festivalio tinklapyje bei eksponuojamos Kauno menininkų namuose nuo rugpjūčio 22 d. Plačiau apie konkurso sąlygas www.nykoka.lt/konkursas. Geriausią rinks komisija – Lietuvos Fotomeninikų sąjungos Kauno sk. Pirminikas Gintaras Česonis, VDU Menų fakulteto Menotyros katedros vedėja Doc. Dr. Linara Dovydaitytė, architektas Audrys Karalius, Architektų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkė, Asta Kiaunienė, tapytojas Gintaras Vaičys. Kūrinio eskizą derins Kultūros paveldo departamento Kauno sk. vyr. specialistė Rymantė Gudienė. Konkurso laimėtojas bus paskelbtas rugpjūčio 24 d.

Atranda mikrorajonus

Antrasis "Nykoka" konkursas skirtas Šilainių elektros transformatorinėms. Piešiniai čia įsikurtų daugiabučių fone, apsupti medžių ar krūmynų, gyventojų praeinamose vietose ar netoli automobilių stovėjimo aišktelių. Šis konkursas – galimybė išbandyti jėgas pradedantiesiems menininkams: projektas – mažesnio mastelio nei su senamiestyje.

Šilainių transformatorinėms skirti eskizai laukiami e.paštu adresus labas@nykoka.lt iki rugpjūčio 20 d., nurodant "Šilainiams". Vertinimo komosija – G.Česonis, G.Vaičys, T.Šimkus, menininkė, projekto "Šilainiai Project" kuratorė Evelina Šimkutė ir kt. Organizatoriai tikina: visi dalyvaujantys eskizai turi galimybę būti įgyvendinti - jei eskizas ir netaps laimėtoju šiemet, jis gali būti įgyvendintas ir kitąmet.


Šiame straipsnyje: Nykokagatvės menas

NAUJAUSI KOMENTARAI

ACIU

ACIU portretas
graziai pasidarbavo menininkai, tik tas kiemelis, baznycios kunigeliu apleistas, galetu susitvarkyti, kaip susitvarke isnuomuodami sena baznycios pastata velniai zino kam. Aciu meninkams, kurie pagyvino pagrazino sita kunigu uzmirsta kiemeli Kiemas priklauso baznyciai arba nuomininkams, ten baisu paziureti, net pagrindines baznycios kieme statula Kristaus dingo, Kur ja padejo?.

Kaunietė

Kaunietė portretas
Kas daugiau puoš Kauną, jei ne menininkai. Puikūs darbai išsibarsę po miestą žavi ne tik Kauniečius, bet ir mūsų svečius. Puiki idėja, daugiau tokių darbų!

Oho koks mulkis

Oho koks mulkis portretas
Tokia visapusiška asmenybė tik komentaruose orą sugadint tesugeba...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių