Festivalis „ConTempo“ įpusėjo: antra savaitė gausi lietuvių kūrėjų darbų

  • Teksto dydis:

Antradienį prasidėjęs tarptautinis scenos menų festivalis „ConTempo“ pamažu vis labiau ir labiau užlieja miestą bei jo erdves. Cirko bei judesio konceptualistų iš Prancūzijos „Rhizome“ pasirodymu „Horizon“ startavęs festivalis pirmąsias dienas žiūrovus kvietė į meditatyvų pasivaikščiojimą po spalvų pasaulį kartu su vokiečių cirko artistu Kolja Hunecku spektaklyje „CM_30“, o vakar Zapyškyje lyjant lietui buvo pristatyta vieno skandalingiausių Izraelio teatro kūrėjų – Arielio Bronzo – ir teatro trupės „Teatronas“ premjera „Dig-it!“.

Tiek „Horizon“, tiek „Dig-it!“ festivalio lankytojai dar turės galimybę pamatyti savaitgalį, kaip ir garsiausių Europos scenos žvaigždžių pasirodymus, į kuriuos bilietai sparčiai tirpsta.

„ConTempo“ atidarymą stebėjęs Nacionalinio Kauno dramos teatro vadovas Egidijus Stancikas sako, jog džiugu sulaukti jau tradicija tapusio festivalio, kuriam prasidėjus nušvinta ne tik meno išsiilgusi siela, bet ir visas Kauno regionas. „Pirmasis mano matytas spektaklis „Rhizome“ „Horizon“ su nuostabiąja viešnia Chloé Moglia man buvo itin metaforiškas. Jis asocijavosi su visu kultūros sektoriaus patirtu išbandymu karantino metu. Kiek reikėjo ištvermės, kantrybės, išmonės ir vilties bei profesionalumo savyje, kol galėjome grįžti į normalią veiklos būseną. Visa tai menininkė iš Prancūzijos įgyvendino labai tiksliai ir jautriai. Šis spektaklis mane grąžino prie neribotos menininko galios minties. Tai, ką daro Chloé Moglia, jaudina, įkvepia ir drąsina kantriai siekti užsibrėžtų tikslų.“

Komunikacijos specialistė Agnė Pinigienė džiaugiasi, kad kiekvienais metais vis labiau augančiam festivaliui kiekvieną kartą vis skirtingais būdais pavyksta nustebinti ir įtraukti savo žiūrovus. „Mane pačią labiausiai žavi tie netikėtai užklydę ir galbūt rečiau kultūros renginiuose besilankantys žmonės, kurie vėliau ne tik pasilieka žiūrėti viso pasirodymo, tačiau dar jo pabaigoje bene garsiausiai ploja atlikėjams. Būtent žmonių įtraukimas į kultūrą plačiąja prasme yra viena pamatinių viso „Kaunas 2022“ projekto vertybių. Žinodama, kiek visko daug ir įspūdingo laukia 2022-aisiais, jau dabar planuočiausi savo keliones į Kauną, nes iš čia nebus įmanoma išvažiuoti“, – ragina ji.

Paklausta, kurį „ConTempo“ pasirodymą labiausiai nori pamatyti, A. Pinigienė neabejoja: „Labai laukiu Claudio Stellato spektaklio, kuris yra vienas geriausių kūrybiškumo pavyzdžių, kai iš labai paprastų detalių galima padaryti nepaprastas, šiek tiek absurdiškas situacijas, priverčiančias tave šypsotis.“

M. Plepio nuotr.

Tai, kad festivalis gali būti įdomus visiems, įrodo ir jame jau antrus metus besilankanti Kotryna. Jaunoji žiūrovė, šiais metais jau spėjusi pamatyti du spektaklius, sako, kad žmonėms, kurie dvejoja, ar eiti į festivalį, ar ne, ji pataria išdrįsti ateiti, nes, kaip sakoma, nepabandęs – nežinosi: „Pernai su mama lankiausi dviejuose „ConTempo“ pasirodymuose, į kuriuos buvau įtraukta kaip dalyvė. Šiemet jau mačiau įspūdingą „Rhizome“ pasirodymą, spalvingą „CM_30“ spektaklį ir labai laukiu C. Stellato „Work“, – vardija ji.

Penktadienį ir šeštadienį „ConTempo“ lankytojai dar gali suspėti pamatyti „Rhizome“ „Horizon“ – penktadienį jis bus rodomas Tado Ivanausko Obelynės sodyboje-memorialiniame muziejuje, o šeštadienį kelsis prie IX forto aukų paminklo. Taip pat visą savaitgalį bus rodoma „Teatrono“ premjera „Dig-it!“, Alexanderio Vantournhouto „Screws“, o sekmadienį ir pirmadienį žiūrovai pagaliau galės pamatyti daugelio laukiamą C. Stellato spektaklį „Work“.

C. Pajewski nuotr.

„ConTempo“ vadovė Gintarė Masteikaitė sako, kad festivalis žengė didžiulį kokybinį žingsnį į priekį – tą liudija ne tik pirmieji „ConTempo“ spektakliai, bet ir publikos gausa bei įvairovė. „Prieš akis – įspūdingas savaitgalis. Neslėpsiu, netgi Europos festivaliuose labai retai galima pamatyti tokio kalibro atlikėjus, kokius Kauno ir Kauno rajono gyventojai išvys per artimiausias tris dienas. Kalbu apie kelionę po Kauno rajoną tęsiančią „Rhizome“ trupę, penktadienį pirmą kartą pasirodysiantį Alexanderį Vantournhoutą ir jo komandą bei sekmadienį visiems amą atimsiantį Claudio Stellato. Todėl labai nuoširdžiai kviečiu visus dar neapsisprendusius čiupti paskutinius likusius bilietus.“

Antroji festivalio savaitė gausi lietuvių kūrėjų, kuriems šiemet atstovauja išskirtinai jaunosios kartos Lietuvos režisieriai – Artūras Areima, Aleksandras Špilevojus ir teatras „Kosmos Theater“ – darbais. A. Špilevojus festivalio gerbėjams pristatys storytelling’o spektaklį „Stepai, gazo!“, A. Areima spektaklyje „Už geresnį pasaulį“ kvies žiūrovą pažvelgti į sutirštintą dabartinę socialinę ir psichologinę žmonijos realybę bei susidurti su galimais žmogaus neatsakomybės sukeltais padariniais, o „Kosmos Theater“ paruošė dar vieną festivalio premjerą – kosmologinę, interaktyvią operą „S’anatomia“. Trečiadienį ir ketvirtadienį festivalio lankytojai sulauks ir dar vieno svečio iš užsienio – katalonų kūrėjo Jordi Gali, kuris spektaklyje „Orbes“, kaip ir ankstesniuose savo kūriniuose, tyrinės judesio atsiradimą materijos ir konteksto atžvilgiu.


Šiame straipsnyje: ConTempofestivalisKaunas 2022

NAUJAUSI KOMENTARAI

lietuviškai būtų

lietuviškai būtų portretas
Festivalis "SuTimpėm"

va cia

va cia  portretas
tai ,,menas,,
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių