Festivalio koncertuose – kelionės erdve ir laiku

  • Teksto dydis:

Pažaislio muzikos festivalis suteikia galimybę išgirsti ir išvysti tautiečius, kuriuos kūrybinė veikla nuvedė į svetimus kraštus. Vienas tokių – Suomijoje dirbantis dirigentas Vytautas Lukočius.

Savas Lietuvoje ir Suomijoje

Rytoj Kauno valstybinėje filharmonijoje koncertuos svečiai iš Suomijos, Lapenrantos miesto orkestras "Saimaa Sinfonietta". Kartu su pianistu Daumantu Kirilausku ir dirigentu V.Lukočiumi kolektyvas atliks intriguojančią programą "Koncertiniai ritualai". Joje, greta kitų kūrinių, skambės pasaulinės džiazo legendos, amerikiečių pianisto Chicko Corea sukurtas Koncertas fortepijonui ir orkestrui, kuris su didžiausiu pasisekimu grojamas visame pasaulyje.

Antrąjį gyvavimo šimtmetį skaičiuojantis orkestras "Saimaa Sinfonietta" – dinamiškas kolektyvas, dominuojantis visoje Pietų Karelijos provincijoje. 1909 m. susibūrusi Lapenrantos miesto muzikos bičiulių asociacija iškart ėmėsi iniciatyvos suburti orkestrą. Aktyviai grojęs kolektyvas po pirmojo pasaulinio karo kiek pristabdė savo veiklą, bet po 1940-ųjų vėl iškilo į profesionalaus meno aukštumas. Tam ypač nusipelnė legendiniai orkestro dirigentai Martti Similä, Jouko Tolonenas ir kt.

1980 m. kolektyvas įgavo profesionalaus styginių instrumentų kamerinio orkestro, finansuojamo miesto savivaldybės, statusą. Plečiantis repertuarui kolektyvą papildė keletas etatinių pučiamųjų instrumentų atlikėjų.

Šiuo metu orkestras yra vienas iš 29 Suomijos profesionalių kolektyvų ir vadinamas mažiausiu šalies simfoniniu orkestru. Nuo šių metų pavasario kolektyvo meno vadovu tapo dirigentas V.Lukočius. Turėdamas 21 kolektyvo narį "Saimaa Sinfonietta" dažniausiai koncertuoja kaip kamerinis orkestras, bet esant reikalui kolektyvas papildomas samdomais muzikantais.

Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje pianisto solisto ir koncertmeisterio, orkestro dirigento bei menų licenciato diplomus gavusį V.Lukočių į Suomiją atvedė noras pagilinti savo meistriškumą. Trejus metus orkestrinį dirigavimą J.Sibelijaus akademijoje Helsinkyje studijavęs muzikas ne tik vadovauja Lapenrantos kolektyvui, bet ir yra Lietuvos kamerinio orkestro dirigentas.

Apie pianistą D.Kirilauską itin išraiškingai atsiliepia muzikos kritika: "D.Kirilauskas, ko gero, priskirtinas prie tų atlikėjų, kuriam žymiai vertingesnė ne žaidimo, azartinė išraiška, kaitinanti publiką smagiais efektais (nors jo, kaip atlikėjo, arsenale rasime užtektinai virtuozinių ar improvizacinių rezervų), viešinanti įspūdingus veiklos pasiekimus, bet gili, išgyventa rimtis, artisto priedermėms būdingas sugebėjimas koncerte sukurti garsų dramos atmosferą. Ir tuomet jau tiesiog negalvoji, kiek kartų ligi tol girdėjai vieną ar kitą skambėjusią partitūrą, nes daug svarbiau tampa tai, kaip šįkart ją išgirdai."

Vakaras Joninių slėnyje

Penktadienį Jonavos Joninių slėnyje Pažaislio muzikos festivalis dovanos klausytojams įstabų koncertą, pavadintą "Gražiausia filmų muzika". Pamėgtų melodijų keliais ves Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, jo meno vadovas ir vyriausias dirigentas Gintaras Rinkevičius bei universalūs, charizmatiški, publikai puikiai pažįstami mylimi solistai Evelina Sašenko bei Jeronimas Milius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mosuotojas

Mosuotojas portretas
tikras postKatkinis klounas,tv tustute ir "naujasis laukinis";nykus ir tuscias.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių