Etnologė: negražių margučių nebūna

Tradiciniais taškelių ir brūkšnelių raštais pasipuošė Kačerginės daugiafunkciame centre puošti margučiai. Karštu vašku juos marginti mokiusi etnologė Laimutė Praškevičienė primena, kad šis būdas nėra pats saugiausias.

Paprastos marginimo priemonės

Mažiems ir dideliems kačerginiečiams, susirinkusiems į tradicinį priešvelykinį šeimų seminarą, ji padalijo paprastas marginimo priemones: medinius pagaliukus, arbatines žvakutes, smeigtukus plokščia galvute ir po gabalėlį vaško. Kol ant margučių kapsėjo kvapnaus vaško lašeliai, taškeliai, vinguriavo grioveliai, vadovė priminė tradicijas ir senolių išmintį: užklupus nelaimei ar tiesiog pasiklydus miške, reikia prisiminti, su kuo pirmu mušei kiaušinį šv.Velykų rytą. Jei prisiminsi, nelaimė kaip vaškas akimirksniu ištirps.

Etnologė aiškino, kaip marginant vašku pasirinkti tinkamiausias priemones, nedaryti klaidų. "Smeigtukai plokščia galvute marginant labiau tinka dėl to, kad prie tokios formos galvučių geriau prilimpa vaškas. Marginant vašku, svarbu, kad kiaušinis būtų šiltas, o vaškas – karštas. Ant šalto kiaušinio vaškas per mažai, o ant karšto – per daug išsilieja. Jei vaškas sustingsta dar nepalietus kiaušinio, vadinasi, per mažai įkaitinote vašką, – pasitaikančias marginimo vašku klaidas dėstė L.Praškevičienė. – Vaškas turi būti karštas – jis turi nuolat kaisti arba ant elektrinės viryklės, arba virš žvakės. Kiaušinių marginti su parafinu iš arbatinių žvakučių nepatarčiau: toks vaškas greičiau nutrupa – tada margučiai nusidažo nelygiai, negražiai."

Naudoja tikrą vašką

Margučiams puošti turėtų būti naudojamas tikras vaškas, nes jis geriausiai prilimpa prie kiaušinio lukšto ir nenusilupa, įdėjus kiaušinį į dažus. Numarginus kiaušinius vašku, kad sukurtas raštas nesusigadintų, kiaušiniai turi būti dedami ne į karštus, o tik į šiltus arba šaltus (jei taip nurodyta instrukcijoje) dažus. Margutį galima dėti į kelių spalvų dažus, tačiau svarbu, kad iš pradžių būtų dedama į šviesesnius, vėliau – į tamsesnius dažus. "Jei vašku marginome kiaušinius baltu lukštu – iš pradžių dedame, tarkim, į geltonus dažus. Po to galime pamarginti vašku kitas margučio vietas ir dėti į raudonus dažus. Tuomet vašku užtepti taškeliai ar brūkšneliai bus kelių spalvų. Tad dedame į vis tamsesnius dažus", – aiškino etnologė.

Baigus marginti kiaušinį, vašką nuo jo rekomenduojama ne nuskusti peiliuku, o nuvalyti pašildžius. "Skusdami peiliuku, nuskusime ne tik vašką, bet ir kažkiek spalvos, dėl to margutis atrodys negražiai. O pridėjus margutį prie ugnies, vaškas greitai išsilydo, ir jį galima nubraukti servetėle ar medžiagos skiaute", – priminė L.Praškevičienė. Pasak jos, jei margučiai puošiami laikantis tradicijų, vaško ant lukšto neturėtų likti.

Ragina nepamiršti tradicijų

Marginimą vašku etnologė vadina sudėtingesniu būdu nei batika. "Dažant batikos technika, reikia įdėti įvairių spalvų dažų, augaliuko lapelį ar žiedelį, po to juos aprišti skudurėliais – kažkoks raštas vis tiek sukuriamas. O marginant vašku arba skutinėjant reikia turėti įgūdžių. Vis dėlto skutinėti yra daug sudėtingiau nei marginti vašku, nes skutinėjant reikia daugiausia įgūdžių. Be to, skutinėjant labai lengva įskelti kiaušinio lukštą ir galbūt sugadinti visą sudėtingą piešinį, prie kurio daug dirbta. Marginant vašku piešinys nesudėtingas: visas raštas susideda iš taškelių ir brūkšnelių", – sako pašnekovė. Sudėtingesnių piešinių sukurti vašku nepavyksta, nes vaškas greitai stingsta: vieną kartą pamerkus adatėlę į vašką gali padėti vieną taškelį ar brūkšnelį. Vis dėlto marginimas vašku labai mėgstamas, nes jis, pasak L.Praškevičienės, pavyksta visiems: ir vaikams, ir pirmą kartą tai bandantiems suaugusiesiems, senjorams.

Tai, kad šiais laikais kai kurios mamos su vaikais kiaušinius margina lipdukais arba piešia ant jų flomasteriais, etnologės negąsdina. "Reikia išbandyti ir naujoviškas priemones. Aš pati savo dukrai, kai ji buvo maža, visų pirma daviau marginti kiaušinius flomasteriais, nes tai yra saugus būdas. O karštas vaškas, skutinėjimas yra pavojingesni. Išbandykime tai, kas nauja, tačiau savo tradicijų nepamirškime", – ragina etnologė. Ji primena: "Negražių margučių nebūna. Kokiu būdu bemargintume, margučiai visą laiką išeina gražūs."



NAUJAUSI KOMENTARAI

irena

irena portretas
O mųsų tradicija peiliuku skutinėti margučiai,man jie patys gražiausi,aišku-reikia didelio kruopštumo ir patirties

linkime visiems bandyti

linkime visiems bandyti portretas
Vasku marginti velykaicius musu seimai jau seniai tapo tiesiog butinybe, - tai ir kuryba,ir priessventinis susiburimas,ir bendras dziaugsmas del sukurto grozio.Graziu visiems sv. Velyku...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių