Ekrane – nepatogios gyvenimo tiesos

  • Teksto dydis:

Šiandien į Kauną atkeliauja X kino festivalis "Nepatogus kinas". Šiųmetėje jo programoje – tarptautinio pripažinimo sulaukę filmai, pasakojantys apie žmonių likimus, įstrigusius politinių, religinių bei socialinių konfliktų verpetuose.

Kauno žiūrovams parengta programa kvies atidžiau pažvelgti į temas, kurios iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti tolimos ir neretai nesuprantamos, tačiau tuo pat metu apgaubtos visuomenėje kuriamų stereotipų.

"Šių metų festivalio komunikacijoje atsisakėme šūkių ar paaiškinimų – nusprendėme kalbėti vaizdu. Visas festivalio įvaizdis šiemet kuriamas siekiant paskatinti žiūrovus įsijausti į kitų žmonių likimus. Juk niekada nežinome, ar mes patys kada nors netapsime pabėgėliais, ar mums nereikės kitų palaikymo ir supratimo", – teigia festivalio direktorius Gediminas Andriukaitis.

Festivalis pristato aštuonias skirtingas programas, tačiau beveik visuose – šiandienos aktualijos. Kaune spalio 20 d. bus rodomas Vilniuje festivalio atidarymo metu rodytas, šiemet Berlyno kino festivalyje "Auksiniu lokiu" apdovanotas Gianfranco Rosi dokumentinis filmas "Liepsnojanti jūra".

Dabartinę Europos politinę situaciją įamžinęs filmas "Liepsnojanti jūra" pasakoja apie Lampedūzos salos gydytojo Pietro Bartolo bei vietinio žvejo sūnaus Samuelio kasdienybę labiausiai į Pietus nutolusiame Europos taške, į kurį kiekvienais metais atplaukia tūkstančiai išsigelbėjimo nuo tėvynėje vykstančių karinių konfliktų ir bado ieškančių žmonių.

Kauno žiūrovai taip pat išvys dokumentinę dramą "Irano reivas" apie du jaunus didžėjus, dėl nuolatinių persekiojimų ir cenzūros išsigelbėjimą randančius Šveicarijoje. Pabėgę iš tėvynės jie bando suvokti, ar tai buvo teisingas sprendimas. Vilniuje jau nuo primųjų dienų sales užpildžiuso filmo pristatyti atvyks ir pati režisierė Susanne Regina Meures.

Festivalis "Nepatogus kinas" pristatys ne tik kino meno priemonėmis atskleistą šiandienos aktualijų panoramą, bet ir sieks aktualizuoti praeities refleksijas. Festivalio retrospektyvinė programa "Holokaustas: atmintis ekrane" yra tęstinė Lietuvą apkeliavusio projekto "Atminimo akmenys" dalis.

Rugpjūtį Lietuva prisijungė prie menininko Giunterio Demnigo sukurto memorialo po atviru dangumi, skirto Holokausto aukoms atminti. Nedidelės aukso spalvos plytelės dviratininkui, pirmajam Lietuvos olimpiečiui Isakui Anolikui ir tapytojai Černei Percikoviečiūtei nugulė ir Kauno gatvių grindiniuose. Bendradarbiaujant su Berlyno kino ir video meno institutu "Arsenalas" festivalio metu visoje Lietuvoje bus rodomi restauruoti ir suskaitmeninti filmai, ieškantys kinematografinių sprendimų, adekvačiai perteikiančių žmoniją ištikusią tragediją. Kaune vieną retrospektyvos filmų "Tamsios lopšinės" apie Holokausto aukų ir budelių vaikus užgriuvusią jų tėvų kartos naštą pristatys filmo autorės Irene Lilienheim Angelico ir Abby Jack Neidik.

Socialines temas visame pasaulyje analizuojančius filmus pristatantis festivalis "Nepatogus kinas" šiais metais Kaune tęsis iki spalio 23 d.

Daugiau informacijos rasite čia.


Šiame straipsnyje: Nepatogus kinaskinasfilmai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių