Dūdmaišiai aidės tarp Vilkijos ir Raudondvario

  • Teksto dydis:

Jau penktą kartą vyksiantis tarptautinis „Dūdmaišininkų susipūtimas“ šiemet vyks dvi dienas dviejuose žaviuose pakaunės miesteliuose – Vilkijoje ir Raudondvaryje.

Rugsėjo 19 d. 14 val.,  Vilkijoje, Antano ir Jono Juškų muziejuje, prasidės praktinis dūdmaišininkų seminaras, kurį ves slovakas Jurajus Dufekas. 18 val. nuaidės šventinis koncertas.  Rugsėjo 20 d. 14 val. senųjų dūdų garsai pasklis ir iš Raudondvario pilies bokšto.

Šiųmečiame festivalyje dalyvaus Eduards Klints (Latvija), Stasas Čiavus (Baltarusija), Dzianis Sukhi (Čekija), Viktor Levytskyi (Ukraina), Jurajus Dufekas (Slovakija), dūdmaišininkų trio „Hailander“ iš Olandijos ir būrys šio seno instrumento meistrų iš Lietuvos.

Dūdmaišiai jau XV–XVI amžiuje buvo paplitę Lietuvoje, Gudijoje ir Latgaloje. Dūdmaišis Lietuvoje vadintas: ūku, maišine, murenka, kūline, kūline dūda, labanarska dūda, dūda ragine. Latviai ir mūsų tautosakininkai A. ir J. Juškos mini dar kitą pavadinimą – somos.

Kompaktinė plokštelė „Tylos Labanoro" tapo sudėtine dalimi UNESCO Lietuvos komisijos remiamo projekto „Labanoro dūda”, kuriuo siekiama atgaivinti dūdmaišių tradicijas.

Šio tradicinio renginio vienas iniciatorių Gvidas Kovėra interneto tinklapyje www.dudmaisis.lt rašo: „Man rūpi, kad dūda skambėtų mūsų krašte.“ Ir ji iš tikrųjų skamba vis garsiau ir plačiau. Galbūt sėkmė šiuos žmones lydi todėl, kad pasirinktas simbolis – dūdą pučiantis auksinis angelas. Tai jis dūduoja iš Vilkijoje esančio A. ir J. Juškų etninės kultūros muziejaus kamino apie tebegyvuojančias tautos vertybes ir tradicijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių