Dramatiškų potyrių paieškos praturtino ir kūrybą, ir asmenybę

"Dailė įgalina megzti ryšius, atrasti žmones. Kūryba – tai atsipalaidavimas, savęs ir kitų pažinimas, išsikalbėjimas", – sako tapytoja dr. Jovita Aukštikalnytė-Varkulevičienė. Apie įvairialypę patirtį, skatinančią susivokti savyje, kalbame su menininke, daugiau nei dešimtmetį savanoriaujančia įvairiose socialinės globos įstaigose bei psichiatrijos klinikose Lietuvoje.

– Kai pradėjote savanoriavimo veiklą 2000 m., tokia praktika nebuvo populiari, mažai kas suprato jos prasmę. Kas būtent atvedė jus į savanorystę?

– Studijuodama magistrantūroje turėjau aiškiai apibrėžti temą, kurią vystysiu dvejus studijų metus. Kadangi norėjau tapyti žmogų, dėstytojas man pasiūlė nueiti į šalia Kauno dailės instituto (dabar – Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto – aut. past.) esantį pastatą – psichiatrijos ligoninę.

Dabar suprantu, kad dėstytojas juokavo, provokavo mane, tačiau tuomet sukilo ambicijos. Nuėjau, susitariau, kad vesiu tapybos užsiėmimus pacientams ir jei jie sutiks, – tapysiu jų portretus.

Pamenu, dėstytojas sakė: "Netikiu menu, kuris kovoja už taiką pasaulyje." Tuo metu su juo sutikau. Ir šiandien sutinku, kad ne menas išgelbės pasaulį, bet pakeisti žmogaus gyvenimą jis gali. Padėti žengti kitą žingsnį, padaryti gyvenimą šiek tiek geresnį, palengvinti jį – menas tikrai gali.

Per dvejus metus supratau: labai svarbu pajutus, kad gali kažką duoti kitam, būti toje vietoje, kur galėtum padėti, pasidalyti. Jau studijų metu savanorystė atrodė būtina ne tik kaip inspiracinis šaltinis. Suvokiau, jog galiu padėti žmonėms, būti naudinga. Viskas tęsiasi iki šiol.

– Jūsų veikla susideda iš kūrybinių užsiėmimų: piešimo, tapybos, koliažų kūrimo ir kt. Ar juos galima įvardyti kaip meno terapiją?

– Tai labiau artima užimtumo veikloms, dailės būreliui, edukacijai. Terapinis poveikis galimas, tačiau tai nėra terapija. Užsiėmimus vedu kaip savanorė, kaip tapytoja.

Ši veikla susijusi su mano žmogiškąja patirtimi ir manimi kaip asmeniu. Tuo užsiimdama jaučiu prasmę, suvokiu, jog kažkam padedu. Neatlieku jokio tyrimo, neanalizuoju tų žmonių, lygiai kaip ir aš nenorėčiau, kad mane kažkas analizuotų ar tirtų. Man gera būti su žmonėmis. Nematau skirtumo, nesvarbu, ar tai psichiatrijos ligoninė, ar socialinės globos namai, ar vaikų būrelis, ar moterų klubas, ar dar kažkas. Svarbiausia, kad tai būtų savanoriškas dalyvavimas, dalijimasis savo patirtimi.

Jaučiu, jog tai yra naudinga, prasminga, kad aš galiu tai daryti, man tai yra nesunku, įdomu. Man svarbi bendra patirtis: iš užsiėmimus lankančių asmenų gaunu emocinės, žmogiškosios patirties; jie iš manęs – dailės pamokos patirties, bendravimo, pažinimo džiaugsmo.

Tai, kad žmogus, kuris du mėnesius buvo užsisklendęs, pagaliau paima į rankas pieštuką ir ima braukti ar teptuku tepti dažus popieriuje, – man tai atrodo svarbu.

Nelaikau savęs socialinio meno praktike, kuri konceptualizuoja savo veiklą, siekia iš savo praktikos sukurti fizinės apimties neturintį produktą. Bendravimas, dalyvavimas savanorystėje – mano meno forma, kuri susideda iš daugybės segmentų: savanoriavimo patirties, mano patyrimų kasdienėje aplinkoje. Šie aspektai leidžia susidaryti vientisai vidinei estetinei erdvei, kuri išreiškia tai, kokia aš esu.

Į savanorystę mane atvedė tapyba ir čia vis dar esu kaip tapytoja.

– Vesdama kūrybinius užsiėmimus, formuojate mišrias grupes ar dirbate tik su tam tikro amžiaus pacientais?

– Į mano vedamus būrelius ateina ne vaikai, o brandesni žmonės. Nesilaikau taisyklės, kad vienoje grupėje turi būti vienodo amžiaus asmenys. Man tai visiškai nesvarbu.

– Ar vertinate žmonių, su kuriais dirbate, pasiekimus? Ar stebite jų pažangą?

– Aš negydau ir pokyčių, kurių užsiėmimuose pasiekia žmonės, negalėčiau pasakyti, kad jie dideli ar reikšmingi. Tikiu pačia tapybos kalba, per kurią užsimezga ryšys.

Tai, kad žmogus, kuris du mėnesius buvo užsisklendęs, pagaliau paima į rankas pieštuką ir ima braukti ar teptuku tepti dažus popieriuje, – man tai atrodo svarbu. Reikalingi ilgi metai veiklos, kad galėtume įvardyti, jog kažkas pasikeitė.

– Ar meninės veiklos užsiėmimuose juos lankantys asmenys, bendrauja tarpusavyje? Ar stebi vienas kito kūrybinį procesą? Jį komentuoja?



NAUJAUSI KOMENTARAI

o šis straipsnis tai ne viešinimas savo veiklos?

o šis straipsnis tai ne viešinimas savo veiklos? portretas
"Kodėl laikotės pozicijos neviešinti savo veiklos? – Tai yra mano pasirinkimas. Nekritikuoju tų menininkų, kurie viešina vedamas socialines praktikas, tiesiog norėtųsi jų tęstinumo." o šis straipsnis tai ne viešinimas savo veiklos?

Padėka

Padėka portretas
ir pagarba tokiems kukliems bet tuo pačiu tokiems didiems žmonėms kaip kad ši nuostabi Kūrėja Jovita.Kuo daugiau tokių ypatingų žmonių gyvenime bus, tuo šviesiau ir gražiau gyvensime visi ir būsime daug daug laimingesni. Ačiū straipsnio autorei, kad atranda tokių perliukų ir juos parodo visame jų grožyje ir spindesyje.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių