Dovana gimtinei – poetinis išgyvenimas scenoje

  • Teksto dydis:

"Norime grąžinti skolas. Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metis yra graži proga tai padaryti", – sako Niujorke gyvenanti ir "Off-Broadway" teatruose kurianti lietuvė režisierė Rasa Allan Kazlas.

Po 29 metų Lietuvai ji dovanoja savo teatrinį išgyvenimą – 1989-aisiais pastatytą poezijos spektaklį pagal lietuvių poetų eiles "Įrėžta gintare". Tik šį kartą poezija skambės lietuvių kalba, o aktoriai vaidins Vilniaus universiteto teatre ir Nacionalinio Kauno dramos teatro scenoje.

Per karą iš Lietuvos su giminaičiais pasitraukusi R.Kazlas 1989 m. baigė prestižinį "Smith College". Tais pačiais metais "Off-Brodway" gimė jos poezijos spektaklis "Įrėžta gintare". Spektaklis buvo sėkmingai parodytas ne tik Niujorke, bet ir Čikagoje bei Los Andžele, jame vaidino amerikiečiai aktoriai, o lietuvių poezija skambėjo anglų kalba.

"Surinkau savo mėgstamus įvairaus laikmečio poetus", Ŗ pasakoja keletui mėnesių JAV į Lietuvą iškeitusi režisierė. Ir anuomet, ir dabar spektaklyje skamba Czeslawo Miloszo, Jono Meko, Kazio Blinkio, Kazio Bradūno, Janinos Degutytės, Juditos Vaičiūnaitės, Josepho Brodskio, Henriko Radausko, Marcelijaus Martinaičio, Justino Marcinkevičiaus, Danguolės Sadūnaitės-Sealey, Onės Baliukonės, Henriko Nagio, Liūnės Sutemos, Tomo Venclovos ir kitų poetų eilės.

Lietuvoje paskelbusi aktorių atranką, R.Kazlas iš 50 atėjusių į peržiūrą, išsirinko šešias aktores, nors amerikietiškajame spektaklio variante vaidino du vyrai ir keturios moterys. "Poetai spektaklyje bus tie patys, tačiau eilėraščius derinu pagal aktorius. Labiausiai už viską šiame spektaklyje norėjau natūralumo", – sako režisierė ir išduoda, kad scenoje poetų eilės virs įsimintinu dialogu tarp aktorių.

Į keturias dalis, kurios pasakoja apie gamtą ir miestą, apie draugystę ir intymumą, apie karą ir apie tremtį, padalytas spektaklis žiūrovams kalba apie grožį ir siaubą, kuris eina vienas šalia kito. "Įrėžta gintare" – tarsi simbolis nuostabaus, stebuklingo, tačiau labai sužaloto krašto", – svarbiausią savo spektaklio mintį aiškina režisierė.

Nors ir užaugo Amerikoje, R.Kazlas sako vis dar jaučiančianti savo stiprias, Lietuvoje likusias šaknis. "Mudu su vyru Juozu norėjome dalyvauti Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečio šventėse, atvažiuoti be dovanų negalėjome, todėl atvežėme mano kuklią dovaną – teatro kūrinį, kuriame skamba lietuvių poezija. Labai norime, kad kartu su visais šią šventę švęstų ir išeiviai."


Vardai ir veidai

Idė̇jėsoautorė ir režisierė – Rasa Allan Kazlas (NiJAV, ujorkas). Šviesuų režisierius – Valdas Latonas. Vaidina: Eglė̇ Špokaitė̇, Eglė Ancevič̌iū̄tė̇, Laura Rakauskaitė̇, Raminta Paukštytė̇, Eimantė̇ Urmonaitė̇, Aliona Alymova. Visi spektakliai – nemokami.


Kas: R.Kazlas spektaklis "Įrėžta gintare".

Kada: gegužės 10, 11, 12 d. 19 val.

Kur: Nacionaliniame Kauno dramos teatre.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių