Debiutas G. Verdi operoje – už įrašų studijos durų

Kauno miesto simfoninis orkestras vasaros atokvėpio akimirkas iškeitė į vieną svarbiausių pastarųjų metų darbų – įrašinėja Giuseppe's Verdi operos "Simonas  Bokanegra" kompaktinę plokštelę. Šiame projekte dalyvauja "Metropolitan Operos" ir kitų svarbiausių pasaulio scenų žvaigždės: Dmtrijus Chvorostovskis, Barbara Frittoli, Stefano Secco, Marco Caria ir Ildaras Abdrazakovas.

Projekto dirigentas – kauniečiams ir orkestrui puikiai pažįstamas Konstantinas Orbelianas, konsultantas – operos režisierius, prodiuseris, dirigentas Johnas Fisheris, dirbęs svarbiausiuose pasaulio operų teatruose.

Vienas projektų dalyvių – I.Abdrazakovas – į Kauną atvyko ne pirmą kartą. Gegužę čia jis įrašė rusų kompozitorių operų arijų kompaktinę plokštelę. Dviejų "Grammy" statulėlių laimėtojas, kelerius metus tituluojamas geriausiu pasaulio bosu, Lietuvoje lankosi po debiuto Verbjė festivalyje Šveicarijoje, kur atliko G.Verdi Requiem, skirtą šio kompozitoriaus 200-osioms gimimo metinėms.

Vieną ypač intensyvios darbotvarkės pertraukų I.Abdrazakovas skyrė pokalbiui su "Kauno diena".

– Pradėkime nuo nedidelės jūsų vaikystės apžvalgos. Jūs kilęs iš menininkų šeimos, jūsų tėvas – televizijos režisierius, mama – dailininkė. Atrodo, kad patyrėte daug įtakos kūrybai?

– Taip, vaikystės aplinka buvo labai įvairi. Tėvo darbas buvo už kelių žingsnių, todėl nuolat buvau tarp režisierių, aktorių, dainininkų. Pirmą kartą į sceną kopiau vos ketverių, tėvo režisuojamoje laidoje. Žinoma, vaidmuo buvo nedidelis. Mamos studija buvo kiek tolėliau, todėl ten lankydavausi rečiau.

– Ar muzika jūsų šeimoje užėmė reikšmingą vietą?

– Tėvas grojo smuiku, mandolina, fortepijonu. Jis buvo savamokslis, jokių specialių muzikinių studijų nebaigė. Mano vyresnis brolis Askaras – profesionalus dainininkas, daug praktikavosi namie, todėl nejučia pagalvojau, ar negalėčiau pabandyti ir aš. Keturiolikos jau rimtai ėmiausi muzikos.

– Paskutiniaisiais XX a. metais jūs laimėjote keletą labai svarbių konkursų Rusijoje ir užsienyje. Vis dėlto tikriausiai didysis lūžis įvyko po 2000 m. vykusio Marios Callas televizijos konkurso Parmoje.

– Pirmiausia mane lydėjo sėkmė Rusijoje. Konkursuose sutikau daug žmonių, dirbančių svarbiausiuose operos teatruose, jie ragino mane pabandyti dalyvauti perklausose. Po vienos jų maestro Valerijus Gergijevas pakvietė mane į Marijos teatrą Sankt Peterburge.

Konkursas Parmoje – ypatingas momentas. Čia dalyvavo per 700 dainininkų, trys turai truko keturis ilgus mėnesius. Mane drąsino draugai, sakydami, kad mano balsas yra tinkamas ir galiu laimėti Didįjį prizą. Taip ir įvyko. Man buvo 25-eri, po trijų mėnesių buvau pakviestas surengti rečitalį "La Scalos" teatre Milane, o 2004 m. debiutavau Wolfgango Amadeus Mozarto operoje "Don Žuanas" Masseto vaidmeniu, "Metropolitan Operoje", Niujorke.

– Jūsų gastrolių maršrutai driekiasi nuo Niujorko iki Sankt Peterburgo, Londono ir dar daugybės pasaulio miestų. Tad ar galite pasakyti, kur oficialiai gyvenate?

– Aš vertinu teatrus ne tik pagal salę, bet ir pagal administracijos profesionalumą, rūpinimąsi atlikėjais, todėl man labai artima "La Scala", "Metropolitan Opera", "Covent Garden" teatras, tačiau galiu sakyti, kad Marijos teatras yra mano namai – ten jaučiuosi geriausia. Dabar didelio kontrasto tarp teatrų Rytuose ir Vakaruose nėra, skiriasi tik maistas (juokiasi).

– O koks jums labiausia patinka?

– Uralo koldūnai.

– Minėjote, kad jums didelę įtaką padarė maestro Ricardo Mutti.

– Man labai pasisekė, kad sutikau jį. Vėliau mes daug dirbome kartu, galima sakyti, kad jis mane užaugino ir supažindino su G.Verdi. Man artimiausia italų, prancūzų muzika. Keista, bet iki praėjusių metų manęs nekviesdavo į rusų operų pasatymus, tačiau dabar vis daugiau dirbsiu su Rusijos kompozitorių muzika. Vienas iš artėjančių pastatymų – Aleksandro Borodino "Kunigaikštis Igoris" "Metropolitan Operoje".

– Kalbant apie G.Verdi operą "Simonas Bokanegra", kurią šiuo metu įrašinėjate su Kauno simfoniniu orkestru, ar iki šio projekto jums teko joje dalyvauti?

– Ne, tai mano debiutas. Tačiau jau turiu kontraktą Valencijoje kartu su Placido Domingo.

– Kaip atsipalaiduojate?

– Aš – aistringas golfo žaidėjas. Žinoma, svarbu palaikyti formą ir sporto salėje.

Žvaigždžių koncertas

Įraše dalyvaujančios operos žvaigždės D.Chvorostovskis (baritonas), B.Frittoli (sopranas), S.Secco (tenoras), M.Caria (baritonas) sykiu su Kauno miesto simfoniniu orkestru, Kauno valstybiniu choru ir dirigentu K.Orbelianu sekmadienį dalyvaus Pažaislio vienuolyne vyksiančiame koncerte. Renginio partneris – XVIII Pažaislio muzikos festivalis.

Mažiau žinomas kūrinys

"Simonas Bokanrgra" – viena iš mažiau žinomų G.Verdi operų. Pirmą kartą ji buvo pastatyta 1857 m. kovą. Po skandalingos premjeros opera pastatyta po dviejų dešimtmečių, jau gerokai atnaujinta. Operoje, kurios veiksmas vyksta XIV a. Genujoje, paties kompozitoriaus žodžiais tariant, vyrauja tamsios spalvos, susigrumia meilė, valdžios troškulys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių