Das Šmeterlingo kronika, arba Istorijos trupiniai Panemunėje

"Kažkada, neatmenamais laikais, Kauno miesto įkūrėjas Kunotas turėjęs ne tik sūnų Palemoną, bet ir ilgai slėptą nesantuokinį sūnų Panemuną. Iš jo vardo vėliau ir kilo Kauno Aukštosios Panemunės vardas. Net Nemunas tada vadinosi Panemuniu, bet, pastačius užtvanką, upė labai susiaurėjo ir visas pavadinimas netilpo. Tada pradėta vadinti Nemunu".

Tai tokią istoriją Das Šmeterlingo kronikose aptiko Darius Bulanavičius. Atsirado ir Panemunio portretas, jo laikotarpio istoriniai paveikslai ir artefaktai.

Juos dar iki lapkričio 15 d. galite pamatyti Kauno Panemunės bibliotekoje.

Konceptuali fikcija

Paroda reali ir puiki. Istorija baigta, fikcija aprašyta ir labai įtikinamai pateikta. Autorius – profesionalus dizaineris, tapytojas, heraldikos specialistas, buriuotojas, pasakų rašytojas, gurmanas ir puikus humoristas. Tikras Panemuniškis savo dvasia, nors įsikūrė čia palyginti neseniai. Žmogus su kaukolėta skarele ir šunimi Panemunėje, Olandas – tarp dizainerių ir buriuotojų.

Savo tapybos ir grafikos darbus D.Bulanavičius kūrė ilgokai: tapė, piešė, kūrė objektus, "mezgė" riteriui šarvus. Sukūrė legendą apie Panemuną ir kronikas. Net paprašė savo žmonos Vilijos patikrinti internete Das Šmeterlingo kronikas. Panemunas buvo toks tikras, kad juo patikėjo net ši labai rimta moteris. Tuoj puolė ieškoti nuorodų ir, žinoma, nieko nerado: jos paprasčiausiai neegzistuoja. Sukurtos buvo tik menininko vaizduotėje ir tapybos darbuose.

Visi parodoje eksponuojami darbai turi savo istorijas, kurios trumpai aprašomos po kiekvienu darbu kaip Das Šmeterlingo kronikos citatos.

Tačiau atsirado legenda, darbai. Visa tai buvo kurta kaip nuotykis sau, bet, susiklosčius aplinkybėms, konceptuali ir kiek ironiška paroda buvo (ir dar tebėra) eksponuojama Kauno Panemunės bibliotekoje viliantis pasiekti ir platesnes ekspozicines erdves.

Visi parodoje eksponuojami darbai turi savo istorijas, kurios trumpai aprašomos po kiekvienu darbu kaip Das Šmeterlingo kronikos citatos. Tačiau autorius nepaprastai įdomiai pasakoja ir apie pačių meno kūrinių inspiraciją ir atlikimą. Galima galvoti, kad tam padėjo jūros vėjas buriuojant, kelionių nuotykiai, heraldikos studijos, ilgi pasivaikščiojimai Panemunės šile vedžiojant šunį, grybaujant ar renkant sraiges gurmaniškai vakarienei.

Humoras ir žaismė

"Mano tikslas – visada kurti taip, kad darbas turėtų užkoduotą potekstę, žiūrovas ne tik žiūrėtų, bet ir pagalvotų. Ypač man priimtini humoras ir žaismė mene. Istorinė tema šiuolaikinėje dailėje – viena slidžiausių, man ji labai artima ir siekiu ją išreikšti savaip. Gyvenu Panemunėje – tai šįkart ir apie Panemunę", – sako parodos autorius D.Bulanavičius.

Kūriniai gimė labai įvairiai: vienus įkvėpė perskaitytas tekstas, sena langinė (Bulanavičiai rekonstravo nusipirktą namą Panemunėje), išlikęs ketaus koklis ar kurtas šeimos herbas.

Ir taip kiekvienas darbas turi ne tik Panemuno istoriją, bet ir savo kilmės mitą. Nepaisant istorinės fikcijos, darbai atlikti itin profesionaliai. Gera tapybos technika, dėmesys detalėms, rėmams rodo autoriaus profesionalumą.

Dariaus žmona juokiasi, kad vyro pomėgis istorijai kartais keldavo nerimą. "Girdžiu – kažkas laša vakarais. Namie tylu, mezgu, o čia – cakt, cakt. Galvojau gal stogas prakiuro, bet juk naujai uždengtas. Ateinu į kitą kambarį, o ten jis iš vielos žiedelių riteriui šarvus veria, vielos žiedelius karpo. Dabar prieangyje riteris ir saugo mus", – šypsosi moteris.

Baisiausia, pasakoja ji, kai vyras aptiko seną langinę ir sumanė darbą "Potvynis už lango". ("Tais laikais, kai kunigaikštis Panemunas dar nebuvo užtvankos pastatęs, ją siaubė dideli potvyniai. Trobas iki stogų užsemdavo", – citata iš Das Šmeterlingo kronikos). Tuomet kūriniui namie džiovino žuvų odas. Kvapas buvo nenusakomas, bet rezultatas – nuostabus.

Tačiau ir vėl nuotykių netrūko. Kuriant (ir jau baigiant) meno objektą "Vielkovyšytkių lobis" ("...tiek iš to lobio ir teliko, mat jį išvogė nežinomas gudas", – citata iš Das Šmeterlingo kronikos), belakuojant atklydo toks vabalėlis "blakė kareivėlis", kuris taip ir paliko, kaip kūrinio dalis, papildęs kompoziciją.

Ir iš kur Nemune atsirado kormoranai, tokie panašūs į Romos simbolį erelį, menininkai taip pat perskaitė kronikose.

Panemunėje eksponuojama tik nedidelė D.Bulanavičiaus kūrybos lobio dalis. Dalis jau išdovanota, dalis dar namie, kiti darbai dar tik gimsta, kaip antai "Šveiko nuotykiai" ant neseniai perdažytos jų šeimos namo sienos Gailutės gatvėje.

Kalbu apie parodą linksmai, kaip apie nuotykį. Tačiau kiekvienas kūrinys tikrai pareikalavo iš autoriaus nenusakomos kantrybės, profesionalumo ir minties.

Kūrybos draugai

Darius – pasaulio žmogus, tačiau namuose jo laukia linksma kompanija, kuri vis gausėja.

Žmogus su kaukolėta skarele gerai žinomas Panemunėje. Visada vedinas grakščiais šunimis matomas Nemuno pakrantėse. Deja, dabar liko tik vienas draugas – Amigo. Bet namuose laukia ištikima kuosa Nelsonas – kažkieno pašautas paukštis, priglaustas, išgydytas ir mylimas. Šiemet patyliukais į namus atklydo dar viena gyventoja – katė, o vasarą miniatiūriniame sodo tvenkinėlyje gyvena ančių porelė.

Visiems užtenka vietos jaukiuose namuose, kur keliones mena didelės kriauklės, kur Darius konstruoja keistokus baldus, kur skamba gera muzika, renkasi draugai ir skraido mūzos. Kur skaitomos Das Šmeterlingo kronikos ir kuriamos neįtikėtinos istorijos. Šiandien gimsta nauja istorija, papuošianti Panemunės vardą ir gatvę. Telieka laukti naujų Dariaus idėjų, paodų ir kelionių. Palinkėkime gero vėjo Olandui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Dariau, piešk piešk, netingėk! Linkėjimai iš Liuksemburgo!

Julius

Julius portretas
Noriu padekoti talentingam zmogui. Jo rankos ir sirdis lydi Bike show millennium daug daug metu.

linkiu

linkiu portretas
sėkmės tampant tikru Panemuniškiu.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių