Choreografės A. Naginevičiūtės šokio spektaklis „Chimeros karoliai“ atvyksta į Kauną

  • Teksto dydis:

Kaunas choreografei Airai Naginevičiūtei svarbus ir artimas miestas. Šiame mieste užaugusi ir pirmuosius žingsnius šokio scenoje žengusi menininkė po ilgos pertraukos sugrįžta į gimtąjį miestą su šokio spektakliu „Chimeros karoliai“. Spektaklis bus rodomas spalio 24 d. Nacionaliniame Kauno dramos teatre.

„Rodyti spektaklį Kaune – tai tarytum sugrįžti namo“, – teigia choreografė jau beveik du dešimtmečius dirbanti ir kurianti Vilniuje. „Būtent Kaune šokis įtraukė ir nebepaleido“, – tęsia Aira Naginevičiūtė. Pradžioje choreografė lankė šokio kolektyvą „Sonata“, vėliau šiame mieste pati subūrė šiuolaikinio šokio grupę „Fluidus“. Čia prasidėjo choreografės kūrybinis kelias, nusidriekęs per pirmuosius šokio festivalius ir reiškinius Lietuvoje ir užsienyje. Kaune, anot choreografės, užsimezgė šiuolaikinio šokio daigai Lietuvoje. Išugdęs originalius šiuolaikinio šokio kūrėjus ir atlikėjus ir dabar yra savotiškas šiuolaikinio šokios bastionas Lietuvoje. Prisimindama darbo Kaune laikus, Aira Naginevičiūtė prisimena ir žiūrovus, kurie būdavo itin žingeidūs ir smalsūs, nebijantys naujovių, alternatyvių sprendimų.

Aira Naginevičiūtė

Šokio spektaklis „Chimeros karoliai“ rodymui Kaune pasirinktas neatsitiktinai, šio spektaklio premjera, 2013 m. Aira Naginevičiūtė atidarė savo šokio teatrą „Airos“. Auksinio scenos kryžiaus apdovanojimui nominuotas spektaklis „Chimeros karoliai” – tai šokio, muzikos, ritmo, garso bei scenografijos instaliacijos laboratorijos rezultatas. Šiame šokio spektaklyje penkios skirtingų patirčių, amžiaus, likimų herojės, kuriamos Erikos Vizbaraitės, Godos Laurinavičiūtės, Gretos Grinevičiūtės, Sigitos Juraškaitės bei Agnietės Lisičkinaitės, eina savuoju virsmų ciklu, kiekviena išlaikydama savitą ritmą ir judesio tėkmę. Lyg karolius jos veria savo troškimus, iliuzijas ir patirtis, palieka išgyventos patirties išnarą ir augina naują odą, kaip gyvatės, kurioms egzistuoja tik viena – amžinas gyvybės cikliškumas.  Pasitelkdamos įvairias konstrukcijas, objektus, aplinką ir savo kūnus šokėjos kuria garsines skulptūras čia ir dabar. Šokėjai siekia transformuoti akustinius erdvės signalus į optines struktūras, nematomą paversti matomu.

Per penkerių metų veiklos laikotarpį, teatro repertuarą papildė dar trys spektakliai „Stiklo sodai“, „Melancholijos bokštai“ ir „Z+”. Pastarasis spektaklis, sukurtas talentingos jaunosios kartos kūrėjos ir choreografės Agnietės Lisičkinaitės,  2017 metais gražiai įsiliejo į šokio teatro AIROS gyvenimą. Su šokio spektakliu „Z+” Kauno žiūrovai turės galimybę susipažinti gruodžio 6 d. netradicinėje erdvėje – Kauno lofte „Gargaras”.

„Kaune sutikau daug bendraminčių, kai kurie čia ir liko. Tad laukiu jų ir tuo pačiu kviečiu visus ateiti ir susitikti“, – patikina Aira Naginevičiūtė, norinti savo kūryba pasidalinti su kauniečiais.

Šokio spektaklį „Chimeros karoliai“ Kaune bus galima išvysti spalio 24 dieną, 19:30 val. Kauno nacionaliniame dramos teatre. Kiti šio spektaklio rodymai šį sezoną – spalio 25 d., 19:00, Menų spaustuvėje, Vilniuje, gruodžio 13 d. 18:30, Alytaus miesto teatre. Bilietus į spektaklius galite įsigyti TIKETA kasose, tiketa.lt, teatrai.lt ir knygynuose VAGA.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių