Būti ne čia ir ne dabar

Geometrinės figūros – kvadrato – simbolinė reikšmė – įvairialypė. Tai žemiškumo, materijos, stabilumo simbolis. Kita vertus, kvadratui priskiriama atskirties, atribojimo reikšmė. Tad ramybė, tvyranti formos viduje, gali harmonizuoti ar, priešingai, tapti kliuviniu, trukdančiu žengti į priekį.

Pamąstyti apie pasaulio dualumą, jame sąveikaujančias priešybes skatina tapytojo Ryto Jurgelio paroda "Balta upė", pristatoma Kauno paveikslų galerijoje.

Ekspozicijų salės sienos sumirga daugybe nedidelio formato kvadratų, lyg tankus, bet kietas audinys, jie sugeria į save galerinę erdvę: šimtai keturkampių susispraudžia drobių plokštumose, sukurdami dinamišką reginį, nepriklausantį nei šiai erdvei, nei šiam laikui.

Rodos, sutirpstantys vos prisilietę vienas prie kito materijos simboliai išryškina vaizdą, esantį už regėjimo lauko, kurį autorius apibrėžia drobių formatais, ribų. Besiskverbianti, prasiskverbianti ar užliejanti paslaptinga šviesa iš neregimo šaltinio kūriniams sukuria aurą, dėl kurios vizualiai sklindanti energija kiek prislopinama idant atsivertų vidinis turinys.

Ritmiškas motyvo atsikartojimas, jungiantis vieną paveikslą su kitu, ekspozicijoje išreiškia faktišką materijos būvį, išorinio pasaulio būtį, tačiau raiška, pasirinkta kurti ritmines kompozicijas, tampa prielaida susimąstyti apie tai, kas yra už laikinos, yrančios išorės. R.Jurgelio drobėse reflektuoja du pasauliai: regimas ir nujaučiamas.

Pasaulių konfrontacijos paveiksluose nejuntamos, susidaro įspūdis tarsi jie čia susijungia, čia atsiskiria – banguoja, švelniai sujudindami regimą vaizdą. Akimirkomis kvadratai susimaišo tarpusavyje, vaizdas suabstraktėja taip, kad vaizduotė, nerasdama asociacijų su išorinio pasaulio formomis, susilieja su energijų, emocijų, vidinės pajautos atspindžių mase. Tarsi tveriamas trečiasis pasaulis, gimęs publikos ir kūrinio susidūrime, kuriame į priekį veda nuojauta, o ne žinojimas.

Nepažini, klampinanti energijų masė, įsiliejanti į kiekvieno žiūrovo vidų pro akis, paskatina norą kvadratėlius, vieną po kito, nuplėšti nuo paveikslų, atidengiant po jais slypinčią plokštumą. Kvadratų sudilimas, jų įdubimas ar iškilimas aiškiai parodo po jais esant erdvę, kuri vos pridengta išoriniu audeklu. Atrodo, jei tik pūstelėtų stipresnis vėjas ar nušviestų ryški šviesa, pasirodytų tai, kas dabarties akimirką yra nematoma.


Kas? R.Jurgelio paroda "Balta upė".

Kur? Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus Paveikslų galerijoje.

Kada? Veikia iki balandžio 2 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

"Vartotojas"

"Vartotojas" portretas
Toks "menas" primena pasaką "karalius nuogas". Nes jei tu čia neįžiūri sąmonės transformacijos į erdvės ir laiko koontiniumą, tai tu durnelis. Aš tokiam menui turiu apibūdinimą, "kibiras mėlynų dažų"

ba

ba portretas
ale geras> man galva apsvaigo beziurint. jauciu tiesa arteja, bet, ot meno jega, net per intika veikia. tikras samanas tas menininkas nu i n....fig...

plytele

plytele portretas
graziai ziurisi...Butu labai grazios keramines apdailos plyteles (teneisizeidzia autorius). Tokias tikrai labai pirktu.
VISI KOMENTARAI 3

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių