Atsisveikindamas festivalis pagerbs Kauno geto aukas

  • Teksto dydis:

XIX Pažaislio muzikos festivalis atsisveikina: šį sekmadienį vyksiantis paskutinis koncertas tradiciškai rengiamas Pažaislio vienuolyne. Baigiamasis koncertas skirtas tragiškai sukakčiai – Kauno geto likvidavimo 70-osioms metinėms paminėti.

XIX Pažaislio muzikos festivalis atsisveikina: šį sekmadienį vyksiantis paskutinis koncertas tradiciškai rengiamas Pažaislio vienuolyne. Baigiamasis koncertas skirtas tragiškai sukakčiai – Kauno geto likvidavimo 70-osioms metinėms paminėti.

Didinga minoro gaida

Rinktinės Lietuvos atlikėjų pajėgos, diriguojamos maestro iš JAV Johno Fisherio, atliks didingą kūrinį – prieš 140 metų italų rašytojo Alessandro Manzoni atminimui sukurtą Giuseppe Verdi "Requiem".

Formaliai šis kūrinys sukurtas kaip tradicinės Romos katalikų liturgijos gedulingosios mišios, tačiau per pamaldas šis veikalas veikiausiai nė karto neskambėjo.

Šis tarp operos ir liturginės muzikos žanrų varijuojantis kūrinys nuo pat pirmojo atlikimo iki šiol yra itin populiarus ir greta iškiliojo Wolfgango Amadeus Mozarto "Requiem" yra vienas dažniausiai atliekamų šio pobūdžio veikalų.

Nepamirštama tragedija

Naciams okupavus Lietuvą 1941-aisiais Vilijampolėje buvo įkurtas žydų getas. Vienu metu jame daugiausia gyveno 30 tūkst. žmonių, kurių dauguma buvo deportuoti į koncentracijos stovyklas ar sušaudyti IX forte.

Lygiai prieš 70 metų, 1944 m. kovą, Kaune įvykdyta "vaikų akcija", per kurią buvo sunaikinta apie 1300 vaikų ir senelių – didžioji dauguma išvežti į Aušvicą ir ten nunuodyti, likusieji – sušaudyti.

1944-ųjų liepos pradžioje į Vokietiją buvo išplukdyta daugiau nei 2000 asmenų, vėliau gestapininkai ėmė padeginėti geto namus, o išbėgančius žmones šaudyti. Iš viso likviduojant getą žuvo apie 2000 ir išvežta į koncentracijos stovyklas apie 6000 žydų tautybės žmonių.

Elitiniai solistai

Atmenant drastiškus to meto įvykius susikaupimo ir apmąstymų kupiną genialųjį G.Verdi "Requiem" atliks Kauno miesto simfoninis orkestras (vadovas Algimantas Treikauskas, vyr. dirigentas Constantine'as Orbelianas). Giedos šio žanro muzikoje neįtikimų aukštumų pasiekęs Kauno valstybinis choras (vad. Petras Bingelis) ir iškiliausi Lietuvos operos solistai: sopranas Sandra Janušaitė, mecosopranas Jovita Vaškevičiūtė, tenoras Edgaras Montvidas ir bosas Tadas Girininkas.

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos auklėtinės, Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistės S.Janušaitės skambus sopranas džiugina ne tik Lietuvos, bet ir užsienio operos mylėtojų širdis. Solistė ne kartą gastroliavo Europos šalyse, dalyvavo spektaklių inscenizacijose ir koncertuose.

J.Vaškevičiūtė – vienas ryškiausių mecosopranų šiandienės Lietuvos operos padangėje. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos absolventė, Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistė neapsiriboja veikla gimtojoje šalyje, dainuoja Estijos, Latvijos, Vokietijos, Prancūzijos teatruose, bendradarbiauja su ryškiausiais šalies orkestrais, atlieka mecosoprano partijas oratorijose ir kantatose. Jos turtingo tembro žėrintį balsą girdėjo ne vieno tarptautinio festivalio gerbėjai, užsienio melomanai.

Seniai užsienyje gyvenantis ir garsiausiose operos scenose pasirodantis E.Montvidas ištikimas gimtinei. Pasiklausyti minkšto ir lankstaus dainininko tenoro visuomet noriai susirenka būriai klausytojų, išsiilgusių išskirtinės vokalinės kultūros. Charizmatiškojo solisto balsas skamba ir Londono karališkojoje operoje, "Covent Garden" teatre, Škotijos ir Anglijos, Liono, Bordo nacionalinėse operose, Bavarijos nacionalinėje operoje Miunchene, Berlyno Komische, Hamburgo, Leipcigo, Amsterdamo, Oslo operų teatruose, Cincinnati operoje (JAV), Glyndebourne'o, Aix-en-Provence, Vilniaus, Quebeco festivaliuose, BBC Proms ir kt.

Kauno valstybinio muzikinio teatro solisto T.Girininko balsas – tai masyvus ir spalvingas bosas. Atlikėjas yra pelnęs ne vieno tarptautinio konkurso laurus, jo pasiekimai įvertinti aukščiausiais šalies teatralų apdovanojimais. Greta veiklos Kaune, solistas kuria vaidmenis Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto, Vilnius city opera bei Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatruose. T.Girininko interpretacijų klausėsi Latvijos ir Estijos operos mylėtojai, jo balsas skamba ne tik operų pastatymuose, bet ir stambios formos žanrų kūriniuose.

Garbingas svečias iš Škotijos

Iškiliam atlikėjų būriui diriguosiantis J.Fisheris – Škotijos operos vadovas, dirigentas, operos vadybininkas, vokalo pedagogas ir įrašų prodiuseris.

Būdamas garsiojo Milano La Scala teatro meno administracijos narys jis penkerius metų dirbo Velso nacionalinės operos meno vadovu, prodiusavo operų įrašus tokiose pasaulinio lygio kompanijose kaip "Deutsche Grammophon" ir "Decca Records". J.Fisheris visame pasaulyje pripažįstamas kaip aukščiausio kalibro vokalo specialistas, kurio pamokos vyksta prestižinėse muzikos mokyklose, Metropolitano operos teatre.

Šiuo neeiliniu koncertu XIX Pažaislio muzikos festivalis atsisveikina su savo klausytojais, palikdamas intrigą dėl programos, kurią paruoš savo 20-ajam jubiliejui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kritika

Kritika portretas
Jei vertinti simfonini orkestra is desimties balu duociau tik sesis; pries Sanktus trimitas kreivai istojo ir daug kitu netikslumu. Reiketu pagirti koncerto pranaseja V. Kaminska, raiskiai ir itaigiai pristate atlikejus. Jei sis festivalis ivardintas tarptautiniu, tai kodel nepristatoma anglu kalba (bent festivalio pradzia ir pabaiga). Estetinis scenos vaizdas prastas; kampuose sumestos dezes, instrumentu ideklai taip pat metosi pasalese, natos prisegtos juokingais skalbiniu segtukais ... Na, tokio choro neisgirsi net zymiose uzsienio sales, saunuoliai. Ir dar, kodel organizatoriai nepristato bent trumpai atliekamo kurinio esme?

ZINOVAS

ZINOVAS portretas
NEPARASHE KAS SIUOS IDEJOS AUTORIAI

SSaulius

SSaulius portretas
Atsisveikinti seniai laikas.Grazinti isvogta irgi.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių