Atsiminimų zona dabarties akimirką

Kada istorijos yra naujos? Kokią laiko atkarpą jas galime tokiomis laikyti? Ir išvis ar žodis "istorija" – nuoroda į būtąjį laiką, įvykių seką praeityje, kurią atmintis sudėlioja į rišlų pasakojimą? Greta atsidūręs būdvardis "nauja" perkelia praeitį į dabartį, sukuria galimybę perpasakoti būtąjį laiką taip, kad jis tilptų esamos akimirkos apibrėžtyje. Tad naujos istorijos – perkurta praeitis, trasformuota patirtis, įgyvendinama dabarties erdvėje. Patirtis nepraranda savo esybės, tiesiog pakeičia kūną, kad būtų suvokiama plačiau.

Praeitis dabarties materijoje

Sugrįžti į praeitį, išardyti ją į paskiras detales, tačiau nepamesti jas jungiančios asmeninio pasakojimo linijos skatina tarptautinis stiklo meno festivalis "Vitrum Balticum 2017" parodoje "Naujos istorijos", eksponuojamoje galerijoje "Meno parkas".

Ekspozicijos kuratorės stiklo muziejaus "Glass Factory" Švedijoje direktorė Maja Heuer ir menininkė, "Vitrum Balticum 2017" projekto vadovė Julija Pociūtė, atrodo, vizualiai galerinę erdvę sugretino su uždaru kultūriniu parku, kuriame galima pasivaikščioti po skirtingas praeities monolito plokštumas, briaunas, susiformavusius įtrūkius, paviršiaus faktūras, suteikiančius galimybę iš skirtingų žiūros pozicijų apžvelgti dabartį. Parkas tampa atsiminimų zona, sugėrusia istorijų aidus ir atspindinčia jų projekcijas dabarties materijoje.

Ženklai ir veiksmai

Pagrindiniu gidu parodoje tampa simboliai, ženklai – atpažįstami ir perskaitomi vizualiai kaip nuorodos į meno kūrinių rūšis: instaliacijos, objektai, vaizdo kūriniai – parko infrastruktūra įvairi.

Parkas tampa atsiminimų zona, sugėrusia istorijų aidus ir atspindinčia jų projekcijas dabarties materijoje.

Praeities įvykius, jausmus menininkai transformuoja į ženklus, kurie tampa vizualiais dabarties faktais, dabartyje atsikratančiais iš būtojo laiko atsineštu bagažu. Kiekvienas simbolis ar ženklas, pasimatavęs esamojo laiko kontekstą, įgauna priminimo formatą ir tampa dabarties veiksmu: apmąstymu, pajautimu, sąsajų kūrimu, panašių patirčių sugretinimu ir pan.

Prisiminti naujai

Būtojo laiko sluoksniai pridengę ar kartais netgi uždengę prisiminimus, suteikia jiems naujus pavidalus. Todėl menininkų kūriniuose esantys objektai įgauna papildomas reikšmes, tampa daugianarėmis atminties struktūromis, gebančiomis paveikti dabartį.

Atsižvelgdami į chaotišką esamojo laiko būvį, kūrėjai darbais liečia įvairias temas: nuo asmeniškų vaikystės prisiminimų, sugretinamų su savojo "aš" autentiškumu iki politinių galių konfliktus įroniškai perteikiančių kūrinių; nuo abstrahuotų instaliacijų iki dekoratyvių savo išore, tačiau groteskiškų idėja darbų; nuo poetiškų įvaizdžių, žyminčių amžinuosius žmogaus troškimus, iki minimalistinės estetikos objektų, paliekančių žiūrovui daug erdvės asmeninėms interpretacijoms kurti.

Paroda "Naujos istorijos" žadina smalsumą per meno kūrinius atrasti savo prisiminimus ir į juos pažvelgti iš šalies – tarsi pratęsiant pasivaikščiojimą po parką. Tik skirtingai nei to, į kurį atėjome teksto pradžioje, mūsų pačių parko augmenija gali pasirodyti smarkiai apleista.

Parodoje dalyvauja menininkai: Verena Schatz (Austrija), Fredrikas Nielsenas (Švedija), Palo Macho ir Jana Hojstričova (Slovakija), Patrikas Illo (Sovakija), Silvano Rubino (Italija), Jensas Gussekas (Vokietija), Riika Haapasaari (Suomija), Samanas Kalantari (Italija), Valmantas Gutauskas (Lietuva), Valda Verikaitė (Lietuva), Teresa Almeida (Portugalija), Petra Thorgren (Švedija), Marzena Krzeminska (Lenkija), Simone Fezer (Vokietija), Anais Dunn (Prancūzija).


Kas? Festivalio "Vitrum Balticum 2017" paroda "Naujos istorijos".

Kur? Galerijoje "Meno parkas".

Kada? Veikia iki spalio 27 d.

Artimesnė pažintis

Spalio 20 d. 18 val. – ekskursija su parodos menininkais.

Spalio 25 d. 18 val. – ekskursija su parodos kuratore M.Heuer.

Edukacinė programa – spalio 24 d. 17 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių