Atnaujinta ekspozicija – azartiškiems istorijos mylėtojams

  • Teksto dydis:

Istorinėje Lietuvos prezidentūroje Kaune šiandien pradeda veikti atnaujinta ekspozicija apie pirmosios Lietuvos respublikos prezidentus ir prezidento instituciją.

Istorinėje Lietuvos prezidentūroje Kaune šiandien pradeda veikti atnaujinta ekspozicija apie pirmosios Lietuvos respublikos prezidentus ir prezidento instituciją.

Ekspozicija, kurios atnaujinimą iš dalies finansavo Lietuvos kultūros taryba, pritaikyta vaikams ir jaunimui, todėl joje daug dėmesio skiriama interaktyviosioms edukacinėms veikloms ir žaidimams.

Didžiausias lankytojų laukiantis iššūkis – Nepriklausomos Lietuvos simbolis J. Zikaro skulptūra „Laisvė“, kurią reikia sudėlioti iš 65 plytų. Kiekviena plyta – tam tikras pirmosios Lietuvos rRespublikos laikotarpio įvykis. Vieni įvykiai fundamentalūs, tokie kaip Nepriklausomybės paskelbimas, prezidento institucijos ar Lietuvos universiteto įkūrimas, tačiau prie kai kurių kitų teks gerokai pasukti galvą. Kada moterims suteikta balsavimo teisė, kada atidaryta M.K. Čiurlionio galerija ar pirmą kartą paminėta Motinos diena? Istorijos vadovėliuose apie tai nerašoma, tačiau kiekvienas įvykis besikuriančiai jaunai valstybei buvo be galo svarbus.

Atnaujintoje ekspozicijoje taip pat pristatomas lemtingas paskutinysis Ministrų kabineto ir aukščiausių kariuomenės vadų posėdis, prezidento rūmuose įvykęs 1940 m. naktį iš birželio 14-osios į 15-ąją. Situacijos beviltiškumą ir įtampą, tvyrojusią viso posėdžio metu, perteikia netikėtai suskambęs telefonas ir grėsmingas sovietų ultimatumas, skambantis ragelį išdrįsusiam pakelti lankytojui.

Naujoji ekspozicija pritaikyta vaikams ir jaunimui, tačiau spalvingas terminalo ekranas traukia visų žvilgsnius. Terminale gausus informacijos pasirinkimas: prezidentų nuotraukų galerijos, istoriniai filmai apie tarpukario Kauną, prezidentą Antaną Smetoną, įžymias tarpukario Lietuvos moteris, 1938 metų Lietuvos tautinę olimpiadą, oficialiąją ir neoficialiąją diplomatiją Kaune. Visa tai galima žiūrėti dideliame TV ekrane toje pačioje ekspozicijoje. Tačiau galima pradėti ir nuo žaidimų, į kuriuos įsisukus nesunku pamesti laiko giją. Penkios viena už kitą sunkesnės dėlionės, žaidimas „Pažink Prezidentus“ ir trys žaidimai „Prezidento kabinete“ – „Sudėliok Prezidento daiktus“, „Prezidento svečiai“ ir „Prezidentai skaito spaudą“ – abejingų turėtų nepalikti. Nupiešti talentingo dailininko Artur Širin ir „Terra media“ programuotojų sukurti žaidimai suteikia didelį pasitenkinimą juos įveikusiems žaidėjams.

Planuodama ekspoziciją jos rengimo komanda siekė sukurti tam tikrą pridėtinę ekspozicijos vertę – kažką, ką lankytojas galėtų išsinešti ir kuo galėtų pasinaudoti. Taip gimė Prezidentinio maršruto idėja. Kaune yra daugybė vietų, kuriose lankėsi visi trys pirmosios Lietuvos respublikos prezidentai. Tačiau vieną saulėtą rudens dieną apėjusios visus galimus objektus keturios muziejininkės į savo darbo vietą grįžo gerokai pavargusios, todėl užjausdamos visus būsimus keliautojus šiuo maršrutu sumažino objektų skaičių iki 23. Taip išsigrynino Prezidentinis maršrutas, prasidedantis Istorinėje prezidentūroje, o pasibaigiantis prie senosios Kauno sporto halės. Jo trukmė – maždaug 3 valandos pėsčiomis. Visą informaciją apie maršrutą galima rasti www.istorineprezidentura.lt, muziejaus "Facebook" paskyrojeį. Keliautojų Prezidentiniu maršrutu laukia puikus atlygis – Prezidentinis turas su gidu po Istorinę prezidentūrą. Keliautojui tereikia nusifotografuoti prie kiekvieno iš maršrute nurodytų objektų ir atsiųsti visas nuotraukas į info@istorineprezidentura.lt (kiekvienoje nuotraukoje turi būti aiškiai identifikuojamas maršruto objektas ir, žinoma, pats keliautojas). Atsiuntusiesiems savo kelionės fotoreportažą beliks sulaukti pakvietimo į Prezidentinį turą. Į šį turą Istorinėje prezidentūroje galima pasikviesti iki 10 draugų ir artimųjų.

Atnaujinant ekspoziciją daugiau kaip pusmetį intensyviai dirbo Istorinės prezidentūros komanda.  Ekspozicijoje panaudota medžiaga iš Lietuvos centrinio valstybės archyvo, Istorinės prezidentūros, Nacionalinio M.K. Čiurlionio dailės muziejaus fondų, taip pat iš kitų Lietuvos muziejų bei privačių asmenų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių