Atgyjančioje Sodų gatvėje – budistininio meno paroda

  • Teksto dydis:

Šiandien sostinėje prasideda kultūrinių renginių ciklas „Budos Vilniuje“, kviečiantis išsamiau susipažinti su budizmo kultūriniu paveldu, Tibeto budizmo mokymų pagrindais bei duris plačiajai visuomenei atvėrusiu Vilniaus Deimantinio kelio budizmo centru. Čia lapkričio mėnesį eksponuojama budistinių thankų ir statulų paroda „Budos Sodų g.“, vyks turai po parodą su gidais, lankytojai galės išbandyti budistinę meditaciją.

Pirmieji „Budos Vilniuje“ renginiai – viešos paskaitos apie budizmą ir tai, kuo šie mokymai patrauklūs žmonėms visame pasaulyje. Spalio 30 d. lektoriaus iš Lenkijos Danielio Wysockio paskaitoje „Budistinė meditacija“ pristatomas Tibeto budizmo požiūris ir kaip šie praktiški metodai gali praturtinti nuolatinės kaitos kupiną šiuolaikišką gyvenimą. Kitas svečias – filosofijos dr. Arturas Przybyslawskis – paskaitoje Vilniaus universitete lapkričio 2 d. supažindins ir apžvelgs du požiūrius į tradicinę budizmo reiškinių tuštumos idėją.

Lapkričio 4–5 d. kino teatre „Pasaka“ vyks budistinių filmų peržiūros, po kurių kino gurmanai ir besidomintieji budizmu kviečiami išsamiau aptarti filmus ir dalyvauti klausimų-atsakymų sesijoje. Filmas „Hana: neapsakoma budizmo kelionė“ seka Hanos Nydahl ir jos vyro Olės pėdsakais į hedonistinį Katmandu, kur 1968 m. jiedu tapo pirmaisiais Jo Šventenybės XVI Karmapos, pirmojo sąmoningai atgimstančio Tibeto lamos, mokiniais vakariečiais. Antrasis filmas – „Senovės Tibeto beieškant“ – tai operatoriaus Thomo Schmidto ir tibetologės Marijos Przyjemskos kelionė po Rytų Tibetą. Vietos miesteliuose, kaimeliuose bei kalnų olose jie ieškojo garsiųjų jogų, perpratusių tikrąją visų reiškinių prigimtį. Dokumentinėje juostoje gausu nuostabių Himalajų vaizdų, vienuolynų, jogų meditacijos vietų, joje užfiksuotos ypatingos meditacijos praktikos.

Atgyjančioje sostinės Sodų g. jau keletą metų įsikurusios traukos centrais tapusios įvairiausios vietos, nuo baro „Dėveti“ iki tarpdisciplininio meno kūrėjų galerijos „Sodų 4“. Čia įsikūręs ir Vilniaus Deimantinio kelio budizmo centras (Sodų g. 4–2), kuriame lapkričio 6–12 d. vyks budistinių thankų ir statulų paroda „Budos Sodų g.“. Parodą sudaro 30 eksponatų – statulėlių ir tapybos darbų – thankų – rinkinys. Senojoje Tibeto budizmo skulptūroje ir dailėje vaizduojami įvairūs tradicinio budizmo atvaizdai, tokie kaip Jidamai – Budos aspektai, istoriniai meistrai ir mokytojai. Filosofiniu požiūriu, šie objektai yra tam tikros meistro gairės mokiniui, kokia turėtų būti jo laikysena, apranga, požiūris, gestai ir t.t. Tai ypatingi, įvairiausios simbolikos turintys darbai, suteikiantys daug erdvės studijavimui ir atradimams. Su gidu parodą bus galima apžiūrėti kasdien, 14 val., 16 val. ir 18 val., o vakarais vyks įvadinės paskaitos apie budizmą ir budistinę meditaciją.

„Budos Vilniuje“ programa:

Spalio 30 d. 19 val.

D. Wysockio (Lenkija) paskaita „Budistinė meditacija“

„Comfort hotel LT“ viešbutis, Kauno g. 14, Vilnius

Lapkričio 2 d. 17.30 val.

Dr. A. Przybyslawskio paskaita „Perteklius ir trūkumas – du tuštumos suvokimo būdai Tibeto budizme“

Vilniaus universiteto Orientalistikos centras, J. Kovalevskio aud., Universiteto g. 3, Vilnius

Lapkričio 4 d. 16 val.

Filmas „Hana: neapsakoma budizmo kelionė“ (Hannah: Buddhism's Untold Journey)

Kino teatras „Pasaka“, Šv. Ignoto g. 4/3, Vilnius

Žanras: biografinis, dokumentika, trukmė: 90 min., 2014 m.

Originalo kalba: anglų, subtitrai: lietuvių k.

Rež. M. György-Kessler, A. Penny'is

Prasidedantis idealistinėmis Kopenhagos hipės vertybėmis, filmas seka H. Nydahl ir jos vyro Olės pėdsakais į hedonistinį Katmandu, kur 1968 m. jiedu tapo pirmaisiais Jo Šventenybės XVI Karmapos, pirmojo sąmoningai atgimstančio Tibeto lamos, mokiniais vakariečiais. Dokumentinis pasakojimas – tai unikali ir įkvepianti Hanos ir Olės meilės istorija. Kartu tai ir didingos moters portretas audringo ir nuolat besikeičiančio pasaulio fone, padedantis atskleisti, kad ne visa, kas iš Tibeto, yra šventa.

Lapkričio 5 d. 16.15 val.

„Senovės Tibeto beieškant“ (Looking for Ancient Tibet)

Kino teatras „Pasaka“, Šv. Ignoto g. 4/3, Vilnius

Žanras: dokumentika, trukmė: 76 min. 2007 m.

Originalo kalba: anglų, subtitrai: lietuvių k.

Rež: T. Schmidtas

Operatorius T. Schmidt ir tibetologė M. Przyjemska, keliaudami po į Rytų Tibetą, ieškojo miesteliuose, kaimeliuose bei kalnų olose gyvenančių garsiųjų jogų, perpratusių tikrąją visų reiškinių prigimtį. Jiems pavyko pasiekti vietas, dabar neprieinamas nei turistams, nei žurnalistams. Dokumentinėje juostoje gausu nuostabių Himalajų vaizdų, vienuolynų, jogų meditacijos vietų, joje užfiksuotos ypatingos meditacijos praktikos.

Lapkričio 6–12 d.

Budistinių thankų ir statulų paroda „Budos Sodų g.“

Vilniaus Deimantinio kelio budizmo centras, Sodų g. 4–2, Vilnius

Parodą sudaro 30 eksponatų – statulėlių ir thankų – rinkinys. Thanka – tai sudėtingas objektas, susidedantis iš tapyto ar siuvinėto piešinio, tekstilės rėmo bei vieno iš papildomų elementų: šilkinio uždangalo, odinių kampų ar medinių kraštų. Thankos tapomos guašu, tempera bei akrilu ant šilko ar medvilnės, tradiciškai visuomet naudojamas aukso pigmentas.

Su gidu parodą galima apžiūrėti kasdien, lapkričio 6–12 d., 14 val., 16 val. ir 18 val.

Įvadinės paskaitos apie budizmą ir bendra meditacija parodos metu vyks kasdien nuo 19 val.

Išankstinė registracija nebūtina. Įėjimas nemokamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių