Ar matėte „Vyrą spąstuose“?

  • Teksto dydis:

Dviejų dalių neįtikima istorija – taip savo spektaklį "Vyras spąstuose", sukurtą pagal Roberto Thomas pjesę, pristato savaitgalį į Kauną atvykstantys Panevėžio teatralai.

Dviejų dalių neįtikima istorija – taip savo spektaklį "Vyras spąstuose", sukurtą pagal Roberto Thomas pjesę, pristato savaitgalį į Kauną atvykstantys Panevėžio teatralai.

Žinomo prancūzų dramaturgo R.Thomas pjesė – tai meistriškai supinta, elegantiškai pasakojama istorija, kuri išsyk sujaudins žiūrovą ir neleis nurimti emocijoms iki spektaklio pabaigos. Intrigą, kuri užsimezga jau pirmojoje scenoje, atspindi trumpas dialogas tarp dviejų spektaklio veikėjų – Komisaro ir Žiuljeno (Komisaras: "Kas čia vyksta?! Jūsų žmona pabėgo, o kai sugrįžo, paaiškėjo, kad ji – ne jūsų?! Kaip tai suprasti?" Žiuljenas: "Taip ir suprasti – ji ne mano! Šita moteris – ne mano žmona!").

Kebliausios situacijos seka viena paskui kitą. Bet, autoriaus žodžiais tariant, niekada nėra taip blogai, kad nebūtų dar blogiau. Situacija komplikuojasi, įtampa auga: kažkas vietoj viskio išgers nuodų, kažkam grės kalėjimo grotos "su vaizdu į kalnus", kažkam – psichiatrijos ligoninė.

Vos tik pasirodo, kad tiesa aiškėja ir tuoj priartės išganinga atomazga, istorija vėl pasisuka aštriu kampu. Spektaklio pabaiga pribloškia neįtikimu ir nenuspėjamu, režisieriaus Dainiaus Kazlausko sumanytu finalu. Režisierius neslepia: sunku būtų buvę rasti kitą tokią pjesę, kurioje įvykiai taip įelektrintų žiūrovų salę ir vestų į kulminaciją be atokvėpio smalsaujant, o kas toliau.

Talentingas prancūzų aktorius ir dramaturgas Robertas Thomas (1927–1989) sugebėjo rašyti itin intriguojančiai. Tuo nesuabejos nė vienas, matęs populiarųjį kino filmą – kriminalinį vodevilį "8 moterys", pastatytą 2002 m. pagal šio autoriaus pjesę. Mat prancūzai, kaip teigia kino kritikas Saulius Macaitis, "nuo neatmenamų laikų yra lengvo, ne vulgaraus, bet galantiško ir pašaipaus meno puoselėtojai".


Kas? J.Miltinio teatro spektaklis "Vyras spąstuose".
Kur? Kauno nacionaliniame dramos teatre.
Kada? lapkričio 23 d. 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių