Ar Kopūstų laukas Šančiuose taps traukos centru?

  • Teksto dydis:

Žemuosiuose Šančiuose esantis vadinamasis Kopūstų laukas ilgainiui gali tapti visuomenės traukos objektu. Kelios dešimtys architektų, menininkų, miesto tyrėjų ir bendruomenės narių parengė originalius architektūros bei landšafto pasiūlymus istorinei teritorijai atgaivinti. Šie kūriniai antradienį bus viešai pristatyti specialiai surengtoje parodoje.

Dar pernai rugsėjį Žemųjų Šančių bendruomenė, bendradarbiaudama su Architektų sąjungos Kauno skyriumi, surengė konkursą „Kopūstų lauko archivizijos“. Jis vyko Žemųjų Šančių kareivinių miestelyje esančioje to paties pavadinimo Kopūstų lauko teritorijoje. Per paskutinius kelis dešimtmečius apleista dykviete virtusią vietovę aplinkiniai gyventojai susitelkė prikelti naujam gyvenimui ir pritaikyti visuomenės reikmėms, kaip kultūrinę erdvę.

Projekto dalyviams iškeltos kelios sąlygos: sukurti realiai įgyvendinamą ekologiškai tvarios architektūros ir landšafto projektą, atskleisti vietovės patogumą, įvaizdį ir kitus privalumus. Taip pat konkurso dalyviai turėjo numatyti 10 veiklos zonų – priežasčių, dėl kurių žmonės norėtų būti toje vietoje, o ten esančius tris XIX a. arkinius sandėlius, skirtus raugintų kopūstų saugojimui, paversti į vaikų ir suaugusiųjų neformaliam švietimui bei užimtumui skirtą centrą.

Projektus kritiškai analizavo komisija, kurią sudarė architektai-ekspertai Audra Kaušpėdienė, Linas Tuleikis, Jurgis Rimvydas Palys ir menininkai Tim Collins bei Reiko Goto Collins. Į keturias komandas pasiskirsčiusių kūrėjų pasiūlymus vertino šį konkursą organizavusios Ž. Šančių bendruomenės atstovai. Laimėtoju išrinktas projektas „Šančių širdis: jungtys ir kraujagyslės“.

„Buvo įdomu matyti tiek daug kūrybingo jaunimo – tiek lietuvių, tiek užsieniečių – klausytis jų idėjų, gal kartais ir beprotiškų, matyti tas pastangas bendraujant su vietos bendruomene. Manau, šis projektas turėjo padėti mums susivokti, ko mes, kaip bendruomenė, norime ir tikimės iš tos vietos“, – Šančių gyventojų vardu kalbėjo vietos gyventojas Rytis Blažaitis.

Parodos atidarymas vyks vasario 28 d. 10.30 val. Kauno miesto savivaldybės fojė. Lankytojai galės ne tik susipažinti su architektų, menininkų ir miesto viešosiomis erdvėmis besidominčių kauniečių kolektyvinio darbo rezultatais, bet ir pamatys dokumentinius vaizdo siužetus apie kūrybinį procesą.


Šiame straipsnyje: ŠančiaiKopūstų laukaskaunas

NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
o kopustu lauke kanapes neauga?

Giminės

Giminės portretas
Ar nesupainioti vieši ir privatūs interesai?

Joana

Joana portretas
Būtinai, reikia daugiau kultūros į Šančius, juolab, kad tai perspektyvių jaunų žmonių - studentų vizijos. Palaikykim ir juos ir Šančius.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių