Ar dera kompleksai ir talentas?

Kai spektaklio populiarumas neblėsta jau šešiolika metų, kaip yra su "Meistriškumo pamoka", natūraliai kyla klausimas kodėl. Kur sėkmės priežastis, kuo spektaklis taip traukia žiūrovus? Legendinės operos primadonos Maria Callas vidine drama? Jos balso žavesiu? Sunkiu keliu į aukštumas?

Skamba autentiškas balsas

Režisieriaus Gyčio Padegimo pastatyta "Meistriškumo pamoka" yra pagal amerikiečių dramaturgo Terrence'o McNally pjesę "Meistriškumo pamoka". Joje atkuriami 1972-ieji, kai dainininkė M.Callas vedė meistriškumo kursus garsiojoje Niujorko Juilliardo mokykloje.

M.Callas karjeros viršūnėje jos honorarai už vieną pasirodymą siekdavo 50 tūkst. JAV dolerių. Apie jos garderobą sklido legendos, brangenybių aprašymas užimdavo ištisus aukštuomenės kronikos puslapius. Apie ją kalbėjo kaip apie nepasotinamą ir ištvirkusią grobuonę. Jos romanas su graikų milijardieriumi Aristoteliu Onassis ilgus metus buvo viso pasaulio dėmesio centre. Ją dievino publika ir nekentė kolegos. Ją mylėjo milijonai, bet ji troško to vieno žmogaus, tos tikros meilės.

1972-aisiais primadona jau buvo savo šlovės saulėlydyje, jau praradusi savo įstabųjį balsą, bet ne dvasinį maksimalizmą, kurio reikalavo ir iš savo studentų. Ją nuolat užplūstančiuose prisiminimuose regimas ir ankstesnis triumfas, ir asmeninio gyvenimo peripetijos.

Emocijų proveržiai, kandus sąmojis ir skrydis muzikos garsais atveria primadonos talentą, stiprybę bei pažeidžiamumą.

Spektaklio metu skamba autentiškas M.Callas balsas, žiūrovai įtraukiami į vaidinimą kaip garsiosios primadonos studentai.

Gyvenimo vaidmuo

M.Callas įkūnijusi aktorė Nijolė Narmontaitė sako, kad būtent šiame spektaklyje ji sutiko didžiausią savo gyvenimo vaidmenį. Už šį sudėtingą, daugialypį vaidmenį aktorė apdovanota prestižine "Fortūnos" statulėle, taip pat ne kartą festivaliuose už geriausią moters vaidmenį.

"Jeigu reikėtų nupiešti visapusišką tikros moters ar moterų moters paveikslą, man tai būtų M.Callas. Man ji legenda, galia, valia, meistriškumas, temperamentas, aistra, bet kartu ir jautrumas, trapumas, pažeidžiamumas, visa virtinė kompleksų. Ir viskas vienoje moteryje. Man ji asmenybių asmenybė, talentų talentas", – pabrėžia N.Narmontaitė ir teigia, kad spektaklyje M.Callas sutiko ir ją pamilo. Visam gyvenimui.

Žiūrovų reakcija – labai panaši. Tačiau jie scenoje sutikę M.Callas kartu pamilsta ir talentingą aktorę.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vytautas

Vytautas portretas
Jei nėra komentarų, tai jau komentaras :)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių